Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Αποτελέσματα Διεθνούς Συνδιάσκεψης για τη Νεολαία: Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς



Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εξέδωσε χθες ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα της Διεθνούς Συνδιάσκεψης με θέμα "Η Νεολαία των Δυτικών Βαλκανίων Αναλαμβάνει Δράση-Πολιτισμοί και Στερεότυπα: Καλύτερη Γνώση της Νεολαίας" ("Western Balkan Youth Go in Action-Cultures and Stereotypes: Better Knowledge of Youth"), η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς:

«στα βασικά συμπεράσματα της διεθνούς συνάντησης καταγράφεται η ανάγκη για τον από κοινού σχεδιασμό και υλοποίηση μέτρων πολιτικής για τη νεολαία με έμφαση:

• Στην ενεργό συμμετοχή των νέων ανθρώπων και των φορέων που τους εκπροσωπούν στα κοινά και στο σχεδιασμό των πολιτικών που τους αφορούν.
• Στην ενσωμάτωση στις οικονομικές και κοινωνικές δομές των νέων με λιγότερες ευκαιρίες.
• Στην ανάπτυξη δράσεων διαπολιτισμικού διαλόγου ως στοιχείο ανάπτυξης και συνεύρεσης των νέων ανθρώπων.
• Στην ενίσχυση των δράσεων που διευκολύνουν τις ανταλλαγές των νέων και τη μετακίνησή τους με τις χώρες της Ε.Ε.
• Στην γνώση και την εξοικείωση των νέων ανθρώπων με τους θεσμούς της Ε.Ε. και τη λειτουργία τους.
• Στην ταχύτερη και πληρέστερη ενσωμάτωση αυτών των χωρών στους θεσμούς της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας».


Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της Συνδιάσκεψης είναι η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα, κ. Παντελή Σκλια, να στηρίξει ενεργά τη δημιουργία του Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτικών Νεολαίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ήδη από το 2006, είχε κατοχυρώσει τη δημιουργία του σημαντικού αυτού Κέντρου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όμως για διάφορους λόγους το σχέδιο είχε ατονήσει. Αδιαμφισβήτητα, η λειτουργία του Κέντρου (το οποίο θα τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης) θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της Νεολαίας στην περιοχή των Βαλκανίων και της ευρύτερης Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης (να σημειωθεί ότι η ΓΓΝΓ έχει συνάψει διμερή πρωτόκολλα συνεργασίας σε θέματα Νεολαίας με πολλές από τις χώρες των Βαλκανίων). Επιπλέον, είναι πιθανόν, το Κέντρο να ενεργήσει ως καταλύτης θετικών εξελίξεων για τον Τομέα της Νεολαίας στη χώρα μας, ο οποίος παρουσιάζει ακόμη αρκετές ελλείψεις σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σημείωση: Στο παρελθόν, πριν από αρκετά χρόνια, η ΓΓΝΓ είχε χάσει μέσα από τα χέρια της το δεύτερο Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεολαίας-European Youth Centre- του Συμβουλίου της Ευρώπης (το πρώτο ήταν αυτό του Στρασβούργου, ενώ είχε συμφωνηθεί το δεύτερο να εγκατασταθεί στην περιοχή των Δελφών). Λόγω λανθασμένων χειρισμών, το Κέντρο έγινε τελικώς στη Βουδαπέστη…


Πηγές: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και πληροφορίες από το προσωπικό μου αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: