Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ανοιχτή Επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας Προς τα Κόμματα



Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν) δημοσιοποίησε σήμερα Ανοιχτή Επιστολή του προς τα κόμματα αναφορικά με την συμμετοχή των νέων στις εθνικές εκλογές. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο της συγκεκριμένης επιστολής.


Αθήνα 10/9/2009

Ανοιχτή Επιστολή προς τους Προέδρους των Κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009

Οι νέοι της χώρας αντιμετωπίζουν πολλά, γνωστά και λιγότερο γνωστά, προβλήματα και προκλήσεις από τις αλλαγές που συμβαίνουν. Νιώθουν όμως την κάθε είδους ηγεσία του τόπου να βρίσκεται μακριά από τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Σας προτρέπουμε να σκεφθείτε σήμερα καλά τι σημαίνει για το μέλλον του τόπου η έλλειψη της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Σας καλούμε να δείτε κατάματα την έλλειψη αντιπροσώπευσης στην Ελληνική Βουλή των νέων κάτω των 30 ετών αλλά και την υποαντιπροσώπευση ακόμη και των σημερινών 30άρηδων. Σας ζητούμε να αντιμετωπίσετε άμεσα το ζήτημα της επικοινωνίας πολιτικών και νεολαίας. Σας ζητούμε να κατανοήσετε το εύρος, το μέγεθος και τη σημασία της αποξένωσης των νέων από την πολιτική. Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε, ως χώρα, από τις διαπιστώσεις. Ήρθε η ώρα των άμεσων μέτρων, των αποτελεσματικών πολιτικών, των πράξεων.

Ως πρώτο βήμα, ζητούμε ευθέως από όλους τους αρχηγούς και τα καταστατικά όργανα των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές του Οκτώβρη να προωθήσουν νέους σε ηλικία υποψήφιους βουλευτές, σε ποσοστό ευθέως αναλογικό της πληθυσμιακής αναλογίας των νέων 18 – 30 ετών.

Ως δεύτερο βήμα, ζητούμε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης για το μέλλον της χώρας να αναδειχθούν τα προβλήματα, οι απαιτήσεις και οι προτεραιότητες της νέας γενιάς. Για αυτό το σκοπό ζητούμε οι νέοι να συμμετέχουν με ερωτήσεις στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, είτε μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας είτε μέσω άλλου πρόσφορου τρόπου που θα επιλέξουν τα κόμματα.

Εμείς, ως η πλατφόρμα των οργανώσεων νέων της χώρας που εκπροσωπεί περισσότερους από 350.000 νέους, δεσμευόμαστε ότι θα προωθήσουμε τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις προτάσεις, τις ανησυχίες μας με κάθε πρόσφορο τρόπο. Ακόμη και αν δεν μπορέσετε να ικανοποιήσετε τα αιτήματα αυτά, θα επανέλθουμε. Με συνολική ατζέντα για όλα τα θέματα που αφορούν τους νέους. Γιατί επιτέλους πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί πρέπει να τεθούν τα σωστά ερωτήματα και να συζητηθούν οι κατάλληλες λύσεις. Γιατί οι νέοι έχουν μέλλον αλλά δεν μπορούν να περιμένουν.

Σας καλούμε ευθέως να αναλογιστείτε τις συνέπειες της υποαντιπροσώπευσης, του αποκλεισμού από το δημόσιο διάλογο και της αποξένωσης από την πολιτική.

Το Προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας,

Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος

Μαρία Πάσχου, Αντιπρόεδρος

Θοδωρής Καραουλάνης, Αντιπρόεδρος


Πηγή: Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: