Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008
Έρευνα: Στα Ναρκωτικά από την Ηλικία των 12 Ετών!
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του Παύλου Αλισάνογλου
Ενώ η ελληνική Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα, απαξιώνει και υποχρηματοδοτεί τα κέντρα πρόληψης και απεξάρτησης, μόνο στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφεται τα τελευταία χρόνια θεαματική αύξηση 15%-20% των νέων εξαρτημένων από ναρκωτικά και ψυχοφάρμακα. Το όριο ηλικίας με χάπια, σιρόπια και κάνναβη έχει κατέβει στα 12 χρόνια, ενώ το 45% των τοξικοεξαρτημένων είναι φορείς της ηπατίτιδας C.
Γύρω στα 2.500 άτομα στη Βορειοανατολική Ελλάδα υπολογίζεται ότι είναι εξαρτημένα από χασίς, ηρωίνη και χάπια. Το προφίλ του χρήστη ουσιών είναι νέος, 21-24 χρόνων,απόφοιτος γυμνασίου ή δεν έχει τελειώσει το λύκειο, κατά κανόνα άνεργος.
Η έρευνα για τη νεολαία και τα ναρκωτικά, που γίνεται από το Κέντρο Απεξάρτησης που εδρεύει στη Δράμα σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το Ψυχιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς, διεξάγεται στο πλαίσιο πενταετούς πανευρωπαϊκού προγράμματος για τα ναρκωτικά.
Το πρόβλημα είναι οξυμμένο στις περιοχές Καβάλας και Δράμας. Σε ημερήσια βάση δαπανώνται περισσότερα από 30.000 ευρώ *για την αγορά ναρκωτικών ουσιών και ψυχοφαρμάκων. Κύριες χώρες προέλευσης των ουσιών είναι: Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία.
Ειδικότερα: Ατομα ηλικίας 14-25 χρόνων κάνουν χρήση ηρωίνης ή άλλων ουσιών, με το μεγαλύτερο ποσοστό (57,1%) να καταγράφεται στις ηλικίες 21-24 χρόνων.
Οι χρήστες ηρωίνης προτιμούν ενέσιμη μορφή (ποσοστό 71,4%). Η μικρότερη διάρκεια χρήσης είναι τα 2 χρόνια, με μεγαλύτερη τα 11. Μόλις το 14,3% των χρηστών έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο λύκειο.
Ο διευθυντής του Κέντρου Απεξάρτησης από τα Ναρκωτικά στη Δράμα, Ανδρέας Ζαΐμης, τόνισε πως από τους χρήστες που επισκέφθηκαν το κέντρο, το 90,5% ήταν άνδρες, το 9,5% γυναίκες. Το ποσοστό των χρηστών που πήγαν μόνοι τους, χωρίς τη στήριξη της οικογένειας ή του συντρόφου, είναι μόλις 9,5%. Το 42,9% των χρηστών είναι άνεργοι, το 33,2% απασχολούνται περιστασιακά και μόνο το 23,8% έχουν μόνιμη δουλειά.
Επιβεβαίωσε ότι έχει κατέβει τραγικά το όριο ηλικίας, αφού υπάρχουν και έφηβοι 12-14 χρόνων που έκαναν χρήση σε ποσοστό 4,8%. Κατά τον κ. Ζαΐμη, τα παιδιά ξεκινούν από φαρμακευτικά σκευάσματα (σιρόπια) ή χάπια (υπνοστεντόν, στεντόν, βάλιουμ, ταβόρ κ.ά.),συνεχίζουν με κάνναβη, με επόμενο στάδιο την ηρωίνη.
Η έρευνα είναι σε εξέλιξη αλλά, σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη, «οι χρήστες ναρκωτικών και ψυχοφαρμάκων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό 15-20%».
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/07/2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου