Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014: Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ιβάνοβο στους Tελικούς Φιναλίστ




Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας ανακοίνωσε πρόσφατα την τελική τριάδα υποψήφιων πόλεων που θα συμμετάσχουν στην τελική διαδικασία ανάδειξης της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης και το Ιβάνοβο της Ρωσίας.

Η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 18-20 Νοεμβρίου 2011 στην Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2012, την Μπράγκα της Πορτογαλίας, όπου οι τρεις υποψήφιες πόλεις θα παρουσιάσουν τις τελικές προτάσεις τους και η νικήτρια πόλη θα παραλάβει το χρίσμα για το 2014.

Στην Επιτροπή που θα επιλέξει την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης, η Επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή των Περιφερειών, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών, η Συμβουλευτική Επιτροπή Νέων του Συμβουλίου της Ευρώπης το Πορτογαλικό Συμβούλιο Νεολαίας, το Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας της Μπράγκα, κτλ.

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτησή μου, η υποψηφιότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης αξίζει να υποστηριχθεί θερμά. Θεωρώ ότι ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας θα δώσει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να προβάλλει ένα εξωστρεφές και σύγχρονο Ευρωπαϊκό πρόσωπο, φέρνοντας στο προσκήνιο τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τους νέους σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας και ρίσκου – σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο –, αναδεικνύοντας όμως τη νεολαία όχι «ως μια προβληματική κοινωνική κατηγορία» αλλά ως παράγοντα κοινωνικής μεταβολής και προόδου.

Από την αρχή κιόλας της κατάθεσης της υποψηφιότητάς της Θεσσαλονίκης, η αρμόδια Ομάδα διεκδίκησης του τίτλου οργάνωσε μια ενδιαφέρουσα επικοινωνιακή καμπάνια. Στο πλαίσιο αυτό, και χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ομάδα δημιούργησε σχετική σελίδα (page) στο facebook μέσω της οποίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους (http://www.facebook.com/Thessaloniki2014). Οι χειριστές της σελίδας πληροφορούν σε καθημερινή βάση το κοινό για εκδηλώσεις και γεγονότα που σχετίζονται με την υποψηφιότητα της πόλης, αλλά και για άλλες δραστηριότητες που μπορεί να ενδιαφέρουν τους νέους.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την ανάγκη για μια όσο το δυνατόν περισσότερο ολοκληρωμένη και μεστή επικοινωνιακή καμπάνια, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και τα εξής:

- Οι αναρτήσεις στην εν λόγω σελίδα γίνονται σχεδόν πάντοτε στην ελληνική γλώσσα. Προφανώς, είναι σημαντικό να ενημερώνεται το ελληνικό κοινό. Ωστόσο, δεν θα αποφασίσουμε εμείς, στην Ελλάδα, για το αν η Θεσσαλονίκη αξίζει να αναδειχθεί σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, αλλά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι μας και, ειδικότερα, τα συμβούλια νεολαίας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και, γενικότερα, οι νέοι όλης της Ευρώπης. Συνεπώς, είναι απολύτως απαραίτητο το μεγαλύτερο μέρος των αναρτήσεων στη σελίδα να είναι στην αγγλική γλώσσα (ή ακόμη και στην γαλλική και γερμανική).

- Σχεδόν όλα τα δημοσιεύματα στη συγκεκριμένη σελίδα αφορούν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε δραστηριότητες διαχείρισης ελεύθερου χρόνου. Γιατί; Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να ενταχθούν στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων διεκδίκησης και εκδηλώσεις «άλλου τύπου» που να ενδιαφέρουν περισσότερους νέους. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης σαν τη σημερινή όπου οι διαθέσιμοι πόροι είναι ελάχιστοι, είναι σημαντικό να διοργανώνονται δράσεις με πραγματική –προστιθέμενη- αξία για τη νεολαία αναδεικνύοντας τα φλέγοντα προβλήματα της ανεργίας, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας πέρα από τα ξεπερασμένα κλισέ του lifestyle.

- Γιατί οι χειριστές της σελίδας δεν κάνουν πιο διαδραστική την επικοινωνία με το κοινό; Καλή η ενημέρωση, αλλά κάποια στιγμή καταντάει βαρετή, ειδικά για τους νεότερους.

Αυτά προς το παρόν. Θα επανέλθω στο θέμα με νεότερη ανάρτηση.


Για περισσότερες πληροφορίες για τις τρεις φιναλίστ μπορείτε να δείτε την σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας: http://www.youthforum.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1056%3Athree-shortlisted-cities-one-title-european-youth-capital-2014&catid=25%3Anews&Itemid=30&lang=en

Δεν υπάρχουν σχόλια: