Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Μια ευκαιρία για την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς




Ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν την απόφαση του Πρωθυπουργού για προκήρυξη των θέσεων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων. Θέλω να πιστεύω ότι η κίνηση αυτή θα φέρει στους κόλπους της Δημόσιας Διοίκησης ικανούς και καταξιωμένους ανθρώπους από τον χώρο της επιστήμης, των επιχειρήσεων και της πολιτικής ή, σε κάθε περίπτωση, θα αποτρέψει φαινόμενα αναξιοκρατίας και κομματισμού. Ελπίζω σύντομα να δούμε έναν νέο Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς που να μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας ενός νέου αιώνα διακινδύνευσης και αβεβαιότητας.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς όταν ιδρύθηκε το 1983 αποτελούσε μια ριζοσπαστική θεσμική πρωτοβουλία. Κεντρικός στόχος της ήταν η ορθή διαχείρισή του ελεύθερου χρόνου ως κρίσιμου παράγοντα για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, την κοινωνικοποίηση, την ανάπτυξη των ενδιαφερόντων και των δεξιοτήτων των νέων. Η περίοδος αυτή θα μπορούσε να αποτιμηθεί θετικά αφού συνδυάστηκε με μια πολιτική σημαντικών παροχών και προγραμμάτων προς τους νέους, με ευρεία απήχηση.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 όμως, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εισήλθε σε μια φθίνουσα πορεία υποβάθμισης που οδήγησε σε μερική απαξίωση του ρόλου της και στον χαρακτηρισμό της ως αμφιλεγόμενου μηχανισμού διανομής επιχορηγήσεων κρατικών πόρων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Αυτή η απαξίωση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς οφείλεται, σε έναν βαθμό, στο γεγονός της σχεδόν αποκλειστικής ανάλωσής της σε δραστηριότητες και προγράμματα διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου χωρίς την απόδοση της απαιτούμενης προσοχής σε άλλα, οξυμένα προβλήματα της νεολαίας (ανεργία, φτώχεια, ζητήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης, κτλ.). Οφείλεται, επίσης, και στο ότι κάποιες φορές οι κυβερνήσεις επέλεγαν για την θέση του Γενικού Γραμματέα πρόσωπα τελείως ακατάλληλα (βεβαίως, υπήρξαν και εξαιρέσεις!). Κυρίως όμως οφείλεται στο ότι η ανάπτυξη και αξιοποίηση της νεολαίας δεν αποτέλεσε ποτέ κυβερνητική προτεραιότητα.

Θέλω να ελπίζω ότι ο νέος τρόπος επιλογής του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς θα συνοδευτεί από τη χάραξη ενός Εθνικού Σχεδίου για τη Νεολαία και από την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας.

2 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

θα ειχε ενδιαφερον να μας ελεγες (σε μια αλλη αναρτηση ισως ) το πως φανταζεσαι τις μελλοντικές δραστηριοτητες της Γραμματειας . Προς τα που θα κινηθει;Πως θα εμπλακει ή θα συντονιστει με τις δραστηριοτητες π.χ του Υπουργειου Παιδειας κλπ

Ντόρα Γιαννάκη-Dora Giannaki είπε...

Νοσφεράτε, σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου!

Έχω πολύ συγκεκριμένη άποψη για το πως πρέπει να λειτουργήσει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αλλά και για το περιεχόμενο ενός εθνικού σχεδίου για τη Νεολαία. Βοήθησε σ' αυτό και η θητεία μου στον συγκεκριμένο θεσμό.

Εν καιρώ θα ξεδιπλώσω το κουβάρι. Θα χαρώ να ανταλλάξουμε απόψεις-ιδέες-προτάσεις.