Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Θεαματική η Αύξηση της Ανεργίας των Νέων στην Ευρώπη: Η Ελλάδα στην Τρίτη Θέση




Από όλους τους ζοφερούς δείκτες της οικονομικής κρίσης, ο πιο αποκαρδιωτικός είναι αυτός της ανεργίας των νέων. Όπως φαίνεται στο γράφημα που δημοσίευσε πρόσφατα το περιοδικό The Economist, η ανεργία των νέων στην Ευρώπη σημείωσε θεαματική άνοδο κατά το τελευταίο έτος (περίοδος 2010-2011). «Πρωταθλήτρια» στη νεανική ανεργία αναδείχθηκε η Ισπανία των indignados με το ποσοστό των νέων ανέργων να φτάνει στο 43%, ενώ ακολουθούν η Κροατία με 38% και η Ελλάδα με 37%.

Αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι η νεανική ανεργία είναι υψηλή τόσο σε χώρες με προστατευόμενες αγορές εργασίας, όσο και σε χώρες με πιο απελευθερωμένες και απορυθμισμένες εργασιακές σχέσεις.

O Economist εκτιμά ότι πιο ελαστικές μορφές εργασίας – οι οποίες προωθούνται αυτή την περίοδο σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες – θα δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας (κυρίως, με τη μορφή της μερικής απασχόλησης). Προς την κατεύθυνση αυτή υποτίθεται ότι θα λειτουργήσουν και οι πρόσφατες ρυθμίσεις στη χώρα μας που αφορούν στις προσλήψεις νέων με χαμηλότερες αμοιβές: είτε με συμβάσεις μαθητείας με αμοιβή στο 80% του κατώτατου μισθού – περί τα 590 ευρώ –, είτε νεοεισερχομένων με αμοιβή στο 70%- 85% του κατώτατου μισθού – δηλαδή 518-629 ευρώ μεικτά – ανάλογα με την ηλικία. Μένει να δούμε κατά πόσον θα επαληθευτούν οι «αισιόδοξες» αυτές εκτιμήσεις…

Πηγή: Περιοδικό The Economist, 5/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: