Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Χρήση Ναρκωτικών Ουσιών και Έφηβοι: Ανησυχητικά Στοιχεία από το ΚΕΘΕΑ



Στο πλαίσιο της ημερίδας "Χρήση ναρκωτικών στην εφηβεία: η διάσταση της παραβατικότητας και η αντιμετώπιση ενός πολύπλοκου φαινομένου", η οποία διοργανώθηκε από το ΚΕΘΕΑ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης στις 4 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκαν πολύ ανησυχητικά στοιχεία για την χρήση ναρκωτικών ουσιών από έφηβους στην Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα οποία αφορούσαν το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ "Ανάδυση" για έφηβους και νέους έως 21 ετών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χρήση ναρκωτικών, ο αριθμός των έφηβων χρηστών χασίς έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Πιο συγκεκριμένα, από το 2001 μέχρι το 2009, η "Ανάδυση" δέχτηκε 527 περιστατικά εφήβων από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας καθώς και περισσότερους από 1200 γονείς και συγγενικά πρόσωπα χρηστών.

Όλα αυτά τα χρόνια, έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των νέων που αρχίζουν την χρήση, ο οποίος βρίσκεται πλέον στα 13-14 χρόνια και παραμένει σταθερά χαμηλός. Οι νέοι που ζητούν βοήθεια έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 19,2 έτη, δηλαδή είναι χρήστες τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Τέλος, σχεδόν ένας στους δύο χρήστες (ποσοστό 48%) κάνει χρήση χασίς, ενώ το 46% χρήση ηρωϊνης ή άλλων ναρκωτικών ουσιών (υπάρχει όμως ιστορικό χρήσης χασίς).

Πηγή: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος, 4/11/09.

Δεν υπάρχουν σχόλια: