Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008
Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς στο Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση, στις 20 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου εγκρίθηκαν: ψήφισμα σχετικά με την Υγεία & την Ευημερία των Νέων και Σύσταση αναφορικά με την Κινητικότητα των Νέων Εθελοντών στην Ευρώπη.
Μπορείτε να μεταφορτώσετε το εν λόγω Ψήφισμα από την ακόλουθη σύνδεση: http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/08/st14/st14877.en08.pdf
Μπορείτε να μεταφορτώσετε την εν λόγω Σύσταση από την ακόλουθη σύνδεση: http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/08/st14/st14825.en08.pdf
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς, κ. Παντελή Σκλια, στο Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας.
Θέμα Συζήτησης: Πως είναι δυνατόν να δομηθεί ένας αποτελεσματικός και παραγωγικός διάλογος με τους νέους και τους φορείς τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία
Η μέχρι τώρα παρουσία μου στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ένα έτος από τον Νοέμβριο του 2007, με οδήγησε σε μια διαπίστωση, η οποία ενδεχομένως να διαφοροποιεί τη μέχρι σήμερα εικόνα που η πλειοψηφία της κοινωνίας μας έχει για τις νεότερες γενεές αυτή της απάθειας, της αδιαφορίας και εν τέλει της μη συμμετοχής.
Η προσωπική μου θέση στηρίζεται στο επιχείρημα ότι οι νέοι συμμετέχουν, ενδιαφέρονται για νέες και καλύτερες γνώσεις, απαιτούν, προσπαθούν ατομικά και συλλογικά για να έχουν μια καλύτερη ζωή. Η σημερινή νέα γενιά παρά τις ιδιομορφίες και τις διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές παραστάσεις που έχει, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα γενική εικόνα : όταν υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση και νόημα για ουσιαστική δράση, σε συνδυασμό με ειλικρινή διάθεση, τότε εμπιστεύεται και συμμετέχει ενεργά. Αν διαπιστώσει μια ψεύτικη πρόθεση, μη ουσιαστική δράση και διακρίνει σκοπιμότητα τότε αδιαφορεί και απέχει.
Στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς η ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής του νέου ανθρώπου στα κοινά μέσα από τον νεοσύστατο θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων και σε κάθε άλλη μορφή έκφρασης και δραστηριοποίησης, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Εργαζόμαστε καθημερινά με γνώμονα αυτές τις αξίες και προσφέρουμε συμμετοχικά προγράμματα και δράσεις άτυπης μάθησης μαζί με φορείς του κράτους, της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών σε όλους τους νέους και νέες και ιδιαίτερα σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες. Οτιδήποτε χειραγωγεί τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες των νέων, το απορρίπτουμε.
Το 2008, στα προγράμματα και τις δράσεις μας παρατηρήθηκε εντυπωσιακή αύξηση της συμμετοχής των νέων. Σημαντική ήταν η ανταπόκριση 100.000 και πλέον νέων στη διαδικασία εγγραφής στα Μητρώα Νέων που λειτουργούν στο 95% των Δήμων και των Κοινοτήτων της χώρας. Η εικόνα από τα σχολεία και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα δεν διαφέρει. Την ίδια στιγμή δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε την επισκεψιμότητα του δικτυακού τόπου της Γραμματείας η οποία ανήλθε το 2008 στα 650.000 άτομα, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο δημοφιλείς του δημόσιου τομέα.
Η εικόνα αυτή μπορεί να φαίνεται παράδοξη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία πιθανόν έχουν ταυτίσει τη σημερινή νέα γενιά με αξίες στενά ωφελιμιστικές και ατομικιστικές.
Ευτυχώς για την Ευρώπη μας, υπάρχει μια καλύτερη νέα γενιά, που μας δίνει κίνητρο να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να αυξήσουμε τις ευκαιρίες συμμετοχής, δράσης και μάθησης των νέων μας.
Πιστεύω άλλωστε ότι κάθε νέα γενιά έχει προσφέρει πολλά στην πρόοδο και την ευημερία της Ευρώπης που ζούμε σήμερα. Πάντοτε υπήρχαν σημαντικοί πυρήνες από ενεργούς νέους και νέες, που έδιναν με το παράδειγμά τους μήνυμα ελπίδας και προοπτικής και σε άλλους νέους και νέες, που συνήθως ήταν μετέωροι ή φαινομενικά αδιάφοροι.
Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί όταν μιλάμε για τις λεγόμενες «κυρίαρχες, πλειοψηφικές αξίες» κάθε νέας γενιάς που συνήθως ταυτίζονται με αρνητικές κρίσεις.
Είναι πεποίθησή μου ότι πάντα θα υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα, συμπεριφορές και στάσεις νέων, που θα μας εκπλήσσουν πότε με την ωριμότητα των επιλογών τους και πότε με την ειλικρίνειά τους και το αγωνιστικό τους φρόνημα προκειμένου να βγουν νικητές από τις δυσκολίες της ζωής αλλά και να προσφέρουν στην ευρωπαϊκή κοινωνία και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.
Πάντα με μία προϋπόθεση : όταν πειστούν για την ειλικρίνεια και το πραγματικό ενδιαφέρον της οργανωμένης πολιτείας και κάθε φορέα που ασχολείται με τη νέα γενιά .
Τέλος, να σημειώσω ότι στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων αντιπροσωπευτικών φορέων νεολαίας για την ανακήρυξη του 2011 σε έτος Εθελοντισμού. Γεγονός που θα αναδείξει το θέμα του εθελοντισμού σε κυρίαρχο ζήτημα ανταλλαγής διαλόγου και ανάπτυξης μέτρων πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πηγές:
- European Youth Portal
- Council of the European Union
- Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου