Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Αφιέρωμα στον Μάη του '68





Αναδημοσίευση από το in.gr με κάποιες δικές μου παρεμβάσεις

Με αφορμή τα 40 χρόνια από τον Μάη του '68, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το περιοδικό «Ιστορείν» διοργανώνουν από 5 έως 15 Μαΐου σειρά προβολών, εκθέσεων και διαλέξεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κινηματογραφικές προβολές με ταινίες που γυρίστηκαν είτε κατά τη διάρκεια του Μάη του '68, είτε ύστερα από αυτόν αλλά με αναφορές στην περίοδο αυτή, φωτογραφίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, διαλέξεις και αναλύσεις για τις «Μέρες του '68», όπως είναι ο τίτλος του αφιερώματος.

Οι δέκα ταινίες του αφιερώματος προσπαθούν να καταγράψουν το πολιτικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό πλαίσιο της περιόδου, έτσι όπως διαμόρφωσε και διαμορφώθηκε από τον Μάη του 1968, και το επαναστατικό κίνημα της περιόδου.

"Πριν την επανάσταση" του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, "Οι έρωτες μιας ξανθιάς" του Μίλος Φόρμαν, "Η Κινέζα" του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, το ντοκιμαντέρ "Γούντστοκ", η σουηδική ταινία "Είμαι σε περίεργη κατάσταση", το "Εάν" του Λίντσεϊ Άντερσον, "Τα γουρουνίσια χρόνια" του Εμίλε ντε Αντόνιο, το "Ζαμπρίσκι Πόιντ" του Μικαλάντζελο Αντονιόνι, η ταινία "Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο" του Κρις Μαρκέρ και ο "Μιλού του Μάη" του Λουϊ Μαλ, θα προβληθούν στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" της Θεσσαλονίκης από 5 έως 15 Μαΐου.

Παράλληλα, θα διοργανωθεί έκθεση με τίτλο «Επανάσταση σ' αγαπώ», όπου θα παρουσιαστούν φωτογραφικά και εικαστικά έργα δώδεκα σύγχρονων καλλιτεχνών από ολόκληρο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν την πολλαπλότητα των εκφάνσεων του ρεύματος της αμφισβήτησης (από την αμερικανική αντίδραση στον πόλεμο του Βιετνάμ έως και την ελληνική αντίσταση στη χούντα).

Επίσης θα διοργανωθεί συνέδριο με θέμα «Τα χρόνια της ουτοπίας: Κοινωνικά κινήματα και θεωρητικές αναζητήσεις σαράντα χρόνια μετά το 1968» το οποίο θα εξετάσει τον αντίκτυπο του Μάη του '68.

Το συνέδριο ξεκινά τις εργασίες του στη Θεσσαλονίκη στις 4 Ιουνίου (στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι) και θα συνεχιστεί στην Αθήνα (αμφιθέατρο Δρακόπουλου του Πανεπιστημίου Αθηνών) από 5 έως 7 Ιουνίου.

Το συνέδριο θα ανοίξει με την προβολή της ταινίας "Ο Μιλού του Μάη" και θα συνεχιστεί με εισηγήσεις Ελλήνων και ξένων ιστορικών και θεωρητικών της τέχνης.


Πηγή: in.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: