Κυριακή, 24 Απριλίου 2011

Θεσσαλονίκη: Υποψήφια Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014
Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ξεκίνησε το 2009 από το Ρόττερνταμ της Ολλανδίας. Το 2010 ο θεσμός φιλοξενήθηκε στο Τορίνο, φέτος στην Αμβέρσα, το 2012 στην Μπράγκα, ενώ το 2013 στο Μάριμπορ.

Η χώρα μας, έδειξε από την αρχή ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο θεσμό με το Ηράκλειο Κρήτης να διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2012. Μολονότι η πόλη του Ηρακλείου συμπεριλήφθηκε στις τρεις καλύτερες υποψηφιότητες, δεν κατάφερε τελικώς να κερδίσει τον τίτλο.

Φέτος, μια ακόμη ελληνική πόλη, η Θεσσαλονίκη, έρχεται να διεκδικήσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, αυτή τη φορά για το 2014. Στο πλαίσιο αυτό, και για τις ανάγκες διεκδίκησης του τίτλου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε μια ομάδα εθελοντών, η οποία σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Νεολαίας-Αθλητισμού & Εθελοντισμού, θα έχουν την συνολική ευθύνη προώθησης και στήριξης της υποψηφιότητας της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ως θεματική του 2014 επιλέχθηκε η έννοια "Χρόνος". Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ομάδα διεκδίκησης, "με τη λέξη και την έννοια του χρόνου θέλουμε να εκφράσουμε ταυτόχρονα την ιστορική διαδρομή της πόλης και το ρόλο της στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, την προοπτική και την εξέλιξή της καθώς και τη μετάβασή της στην κοινωνική αναγέννησή της. Το 2014 θα έχουμε μια μεγάλη σειρά από δράσεις που θα υλοποιηθούν πάνω σε τέσσερις άξονες. Δημιουργία, συμμετοχή, ειδικές κοινωνικές ομάδες, νέα κοινωνικά κινήματα. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να ορίσουμε τόσο ένα περίγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων όσο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ως δήμος έτσι ώστε το 2014 να μπορέσουμε να έχουμε την πόλη και τους νέους της έτοιμους να υποδεχτούν δράσεις ευρωπαϊκής και διεθνούς κλίμακας".

Η πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι πραγματικά αξιέπαινη και είναι ενθαρρυντικό ότι η υποψηφιότητα έχει ήδη αγκαλιαστεί με θέρμη από πληθώρα φορέων της πόλης. Αδιαμφισβήτητα, η παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι καταλυτική. Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξη και πιστεύω ότι, τελικώς, η Θεσσαλονίκη θα κερδίσει το στοίχημα.

Η μεγάλη, όμως, πρόκληση για την πόλη θα έρθει αμέσως μετά την απονομή του τίτλου: Το πως δηλαδή θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας. Κατά την άποψή μου, η ομάδα ανάληψης του έργου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας ίσως θα έπρεπε να λάβει υπόψη τα εξής:

- Να μην αναλωθεί η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας σε φιέστες πολιτιστικού και μόνον χαρακτήρα - κάτι σύνηθες, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, για την Θεσσαλονίκη - αλλά να ανοίξει "καυτά" θέματα που απασχολούν τη νεολαία σήμερα, όπως τα ζητήματα της ανεργίας, της κοινωνικής ένταξης, της πολυπολιτισμικότητας, της ενδοσχολικής βίας, των εξαρτήσεων, της παραβατικότητας, κτλ.

- Οι δραστηριότητες του θεσμού να προάγουν τη συμμετοχή όχι μόνο κάποιων οργανωμένων ομάδων νέων που αποτελούν τη μειοψηφία, αλλά ευρύτερων -μη οργανωμένων- ομάδων της ελληνικής και ευρωπαϊκής νεολαίας.

- Τέλος, μιας και η έννοια του χρόνου αποτελεί κεντρικό θέμα της ελληνικής υποψηφιότητας, γιατί δεν επεκτείνεται η χρήση του και σε άλλα θέματα πέραν της ιστορίας της πόλης; Και αναφέρομαι στον κύκλο της ζωής του ανθρώπου, τη διαγενεακή δικαιοσύνη και το διάλογο μεταξύ των γενεών.

Αυτά προς το παρόν! Θα επανέλθω και πάλι στο θέμα. Καλή επιτυχία στην υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης.


Περισσότερες πληροφορίες για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.thessaloniki2014.eu/info.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: