Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
Μισθός Mαθητείας και Νεανική Ανεργία
Αδιαμφισβήτητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική νεολαία σήμερα είναι η ανεργία. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στο 32% όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμαίνεται γύρω στο 20%. Το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο στις νέες γυναίκες, καθώς το ποσοστό ανεργίας τους έχει ξεπεράσει το 36% από το τέλος του 2009.
Ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν η θέσπιση του «μισθού μαθητείας», ο οποίος θα αντιστοιχεί στο 80% του βασικού μισθού και θα καταβάλλεται στους νέους έως 25 ετών για έναν χρόνο. Μέσω του μέτρου αυτού, αφενός, θα δίνεται η δυνατότητα στους νέους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και, αφετέρου, θα παρέχεται στους εργοδότες ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο προκειμένου να προσλάβουν νέους εργαζομένους στο δυναμικό τους.
Ωστόσο, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσον ένας νέος σήμερα μπορεί να επιβιώσει με μισθό 592 ευρώ (μεικτά) όταν το κόστος ζωής στη χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, παραμένει αρκετά υψηλό. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις χώρες αυτές το ύψος του βασικού μισθού είναι πολύ μεγαλύτερο του αντίστοιχου ελληνικού.
Ειδικότερα:
- Στην Ιρλανδία ο βασικός μισθός είναι 1500 ευρώ και ο μισθός μαθητείας αντιστοιχεί στο 70%-90% του βασικού.
- Στην Ολλανδία, ο βασικός μισθός είναι 1400 ευρώ και ο μισθός μαθητείας αντιστοιχεί στο 80% του βασικού.
- Στο Βέλγιο ο βασικός μισθός είναι 1440 ευρώ και ο μισθός μαθητείας αντιστοιχεί στο 70%-94% του βασικού.
Ακόμη και στην Μάλτα που ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από ότι στην Ελλάδα (634 αντί για 740 Ευρώ), ο μισθός μαθητείας υπολογίζεται με συντελεστή 95,2%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και στην Μάλτα, ο μισθός μαθητείας θα είναι υψηλότερος απ’ ότι στην Ελλάδα.
Η θέσπιση του μισθού μαθητείας μπορεί να λειτουργήσει θετικά εφόσον συνοδευτεί και από άλλα υποστηρικτικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν, στο μέτρο του δυνατού, την παραμονή των νέων εργαζομένων στην θέση εργασίας τους και μετά την συμπλήρωση της 12μηνης θητείας τους. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος οι θέσεις οι οποίες πληρώνονται με τον βασικό μισθό να αρχίσουν να αντικαθίστανται με μισθούς μαθητείας συμπιέζοντας προς τα κάτω το ύψος του βασικού μισθού, δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά ανθρώπων που θα ζει με λιγότερα από 600 Ευρώ.
Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου