Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς: Διαγενεακή Δικαιοσύνη και Δημόσια Πολιτική στην Εποχή της Κρίσης




Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, την Πέμπτη 17 Ιουνίου, διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Διαγενεακή Δικαιοσύνη και Δημόσια Πολιτική στην Εποχή της Κρίσης». Τα ζητήματα που διαπραγματεύεται η εν λόγω ημερίδα βρίσκονται στον πυρήνα των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η Νεολαία τα επόμενα χρόνια - τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο - γι' αυτό και οφείλουμε να συγχαρούμε την Γραμματεία για την πρωτοβουλία της. Σε κάθε περίπτωση, είναι ελπιδοφόρο ότι τους τελευταίους μήνες καταβάλλεται από την νέα ηγεσία της Γενικής Γραμματείας μια συστηματική προσπάθεια για αλλαγή του ρόλου του Οργανισμού: από φορέα που διαχειρίζεται κυρίως τον ελεύθερο χρόνο τον νέων, σε φορέα που ασχολείται με θέματα που προβληματίζουν και απασχολούν πραγματικά τους νέους (ανεργία/απασχόληση, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μετανάστες, περιβάλλον, εθελοντισμός, διά βίου μάθηση, κτλ.).

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2010, Αμφιθέατρο Νέου Μουσείου της Ακρόπολης

10:00 - 10:30 Προσέλευση - Εγγραφές

10:30 - 10:45 Έναρξη Ημερίδας - Χαιρετισμοί

Γιάννος Λιβανός, Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς
Ευθύμιος Μπάκας, Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης
Συντονιστής: Προκόπης Δούκας, Δημοσιογράφος

1η Συνεδρία

Η έννοια της διαγενεακής δικαιοσύνης. Η διαγενεακή δικαιοσύνη ως κριτήριο διαμόρφωσης της δημόσιας πολιτικής

10:45 - 11:05 Κεντρική Εισήγηση
Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

11:05 -11:20 Διαγενεακή Δικαιοσύνη & Δημόσιο Χρέος
Joerg Tremmel, Junior professor, Πανεπιστήμιο Tübingen (Γερμανία)

11:20 -11:35 Η διαγενεακή δικαιοσύνη ως πρόταγμα για μία εθνική πολιτική νεολαίας
Πασχάλης Αγανίδης, Πολιτικός Επιστήμονας, Επιστημονικός Συνεργάτης Γ.Γ. Νέας Γενιάς

11:35 - 11:55 Συζήτηση

11:55 - 12:10 Διάλειμμα - Coffee break


2η Συνεδρία

Όψεις διαγενεακών ανισοτήτων και η ανάγκη για μία νέα δίκαιη συμφωνία (New Deal) μεταξύ των γενεών.

12:10 -12:25 H περιβαλλοντική και οικονομική κρίση είναι ζήτημα διαγενεακής δικαιοσύνης
Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

12:25 -12:40 Διαγενεακή ισορροπία: Πώς ένα πρόβλημα γίνεται λύση;
Πλάτων Τήνιος, Επίκουρος Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

12:40 -12:55 Διαγενεακή ισορροπία και ασφαλιστική αδιαλλαξία: Πώς διαβάζει η κοινή γνώμη το ασφαλιστικό;
Σταύρος Πουπάκης, Φοιτητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

12:55 -13:10 "Φάτε τους γονείς σας!". Πως το «πρεκαριάτο» θα ξεπεράσει την κρίση.
“H Γενιά των 700 ευρώ - G700”, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Ελεύθερος επαγγελματίας

13:10 -13:25 Διαγενεακή δικαιοσύνη και περιβάλλον: αντιστρέφοντας την κατασπατάληση φυσικών πόρων μέσα από την εκπαίδευση.
WWF Ελλάς, Ελένη Σβορώνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

13:25-13:40 Δημογραφική γήρανση και ο ρόλος των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων προς μία κοινωνία διαγενεακής αλληλεγγύης
50 + Ελλάς, Μυρτώ-Μαρία Ράγγα, Ψυχολόγος - Γεροντολόγος

13:40 -14:10 Συζήτηση

14:10 -14:40 Διάλειμμα - Ελαφρύ γεύμα


Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Φεστιβάλ για Νέους στη Θεσσαλονίκη: «Ευχαριστούμε Που Ενοχλείτε»



Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η μη κυβερνητική οργάνωση «Παιδιά Εν Δράσει» διοργανώνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης το νεανικό φεστιβάλ «Ευχαριστούμε Που Ενοχλείτε». Αυτή την φορά, η γιορτή θα έχει ως βασικό της θέμα την ανάδειξη των πρώην στρατοπέδων της πόλης που χρόνια τώρα δεν έχουν αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες και παραμένουν εγκαταλελειμμένα.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 12 & 13 Ιουνίου στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά, στον χώρο έναντι του Δημαρχείου Σταυρούπολης επί της Λαγκαδά και θα περιλαμβάνει: Μουσικά συγκροτήματα, παραστάσεις με μαριονέτες, video προβολές, performances, εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, χορός, θέατρο δρόμου, τσίρκο, graffiti, visuals, επιδείξεις skate & ΒΜΧ, Capoeira, κτλ.

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε δελτίο τύπου που εξέδωσε πρόσφατα: «οι εκτάσεις που μέχρι πρότινος φιλοξενούσαν τα στρατόπεδα είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Οφείλουμε όλοι μας να τα προστατεύσουμε από κάθε είδους εκμετάλλευση και να υποστηρίξουμε την μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και κοινωνικής συναναστροφής. Με στόχο την αξιοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων η νεανική διοργάνωση μετατρέπει για δύο ημέρες το πρώην στρατόπεδο σε κοιτίδα πολιτισμού και δημιουργικότητας».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την οργάνωση «Παιδιά Εν Δράσει», στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tania@kidsinaction.gr ή στα τηλέφωνα 2310552655 & 6974586745.

Πηγή: Ιστοσελίδα μη κυβερνητικής οργάνωσης «Παιδιά εν Δράσει»: www.kidsinaction.gr

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Έρευνα: Σπουδές που εξασφαλίζουν δουλειά επιλέγουν οι Μαθητές




Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ιδρύματος Λαμπράκη με θέμα «Προοπτικές Σπουδών και Απασχόλησης: Οι προτιμήσεις των Τελειόφοιτων του Λυκείου», το 74,9% των μαθητών της Γ’ Λυκείου επιλέγουν να σπουδάσουν σε πανεπιστημιακές ή τεχνολογικές Σχολές που τους εξασφαλίζουν εργασία. Το δεύτερο κριτήριο επιλογής των μαθητών αποτελεί η ποιότητα των σπουδών σε ποσοστό 28,5% και, εν συνεχεία, το κρατικό πτυχίο σε ποσοστό 22,7%, το κύρος του πανεπιστημίου σε ποσοστό 19,2% και, τέλος, η φήμη και το όνομα του εκπαιδευτικού ιδρύματος σε ποσοστό 15,8%.

Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO σε δείγμα 600 μαθητών της Γ’ Λυκείου από τις 10 έως 14 Μαϊου, έδειξε επίσης ότι οι τομείς των σπουδών που προτιμούν οι σπουδαστές είναι: τα οικονομικά σε ποσοστό 22%, η πληροφορική σε ποσοστό 18%, η ιατρική σε ποσοστό 12%, τα παιδαγωγικά σε ποσοστό 9% και το πολυτεχνείο σε ποσοστό 8%. Επιπλέον, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ενώ οι μαθητές δεν εκτιμούν ως υψηλό το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στις στρατιωτικές σχολές, εντούτοις τις προτιμούν εξαιτίας των προοπτικών επαγγελματικής αποκατάστασης που εξασφαλίζουν.

Πηγή: Εφημερίδα “Real News”, 6/6/2010.

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Μισθός Mαθητείας και Νεανική Ανεργία





Αδιαμφισβήτητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική νεολαία σήμερα είναι η ανεργία. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στο 32% όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυμαίνεται γύρω στο 20%. Το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο στις νέες γυναίκες, καθώς το ποσοστό ανεργίας τους έχει ξεπεράσει το 36% από το τέλος του 2009.

Ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν η θέσπιση του «μισθού μαθητείας», ο οποίος θα αντιστοιχεί στο 80% του βασικού μισθού και θα καταβάλλεται στους νέους έως 25 ετών για έναν χρόνο. Μέσω του μέτρου αυτού, αφενός, θα δίνεται η δυνατότητα στους νέους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και, αφετέρου, θα παρέχεται στους εργοδότες ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο προκειμένου να προσλάβουν νέους εργαζομένους στο δυναμικό τους.

Ωστόσο, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσον ένας νέος σήμερα μπορεί να επιβιώσει με μισθό 592 ευρώ (μεικτά) όταν το κόστος ζωής στη χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, παραμένει αρκετά υψηλό. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις χώρες αυτές το ύψος του βασικού μισθού είναι πολύ μεγαλύτερο του αντίστοιχου ελληνικού.

Ειδικότερα:

- Στην Ιρλανδία ο βασικός μισθός είναι 1500 ευρώ και ο μισθός μαθητείας αντιστοιχεί στο 70%-90% του βασικού.
- Στην Ολλανδία, ο βασικός μισθός είναι 1400 ευρώ και ο μισθός μαθητείας αντιστοιχεί στο 80% του βασικού.
- Στο Βέλγιο ο βασικός μισθός είναι 1440 ευρώ και ο μισθός μαθητείας αντιστοιχεί στο 70%-94% του βασικού.

Ακόμη και στην Μάλτα που ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από ότι στην Ελλάδα (634 αντί για 740 Ευρώ), ο μισθός μαθητείας υπολογίζεται με συντελεστή 95,2%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και στην Μάλτα, ο μισθός μαθητείας θα είναι υψηλότερος απ’ ότι στην Ελλάδα.

Η θέσπιση του μισθού μαθητείας μπορεί να λειτουργήσει θετικά εφόσον συνοδευτεί και από άλλα υποστηρικτικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν, στο μέτρο του δυνατού, την παραμονή των νέων εργαζομένων στην θέση εργασίας τους και μετά την συμπλήρωση της 12μηνης θητείας τους. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος οι θέσεις οι οποίες πληρώνονται με τον βασικό μισθό να αρχίσουν να αντικαθίστανται με μισθούς μαθητείας συμπιέζοντας προς τα κάτω το ύψος του βασικού μισθού, δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά ανθρώπων που θα ζει με λιγότερα από 600 Ευρώ.


Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».