Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

11 Δεκεμβρίου: Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού



Η μη κυβερνητική οργάνωση Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, διοργανώνει στις 11 Δεκεμβρίου δύο εκδηλώσεις για παιδιά και νέους.

Στην πρώτη εκδήλωση, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού από διάφορα σχολεία και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης της Αττικής θα επισκεφθούν μαζί με τους δασκάλους τους το Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα ξεναγηθούν στους χώρους όπου νομοθετούνται τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδιά θα συναντήσουν βουλευτές οι οποίοι έχουν δείξει ευαισθησία για τα δικαιώματα του παιδιού και την τήρηση της σχετικής Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ. Επίσης, τα παιδιά θα αφήσουν στους βουλευτές μηνύματα και ζωγραφιές που θα αναφέρονται στα δικαιώματα του παιδιού, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση που έχουν οι ενήλικες απέναντι σε όλα τα παιδιά και ειδικότερα σε εκείνα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στην δεύτερη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου θα συναντηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με θέμα τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Στην συνάντηση αυτή, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Άννυ Ποδηματά και με εκπροσώπους της WWF και της Greenpeace.

Πηγή: Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (http://ddp.org.gr/)

Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία: Το «πορτραίτο» των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση



Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Στοιχεία για τον τρόπο ζωής, τις συνήθεις και τις προτιμήσεις των νέων της Ευρώπης «των 27» έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), με την Ελλάδα διεκδικεί μία «πρωτοτυπία». Είναι η μοναδική χώρα στην οποία η ανεργία δεν μειώνεται όσο αυξάνονται τα τυπικά προσόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι νέοι ηλικίας από 15 έως 29 ετών αποτελούν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε., φθάνοντας την 1 Ιανουαρίου του 2009, τα 95 εκατομμύρια.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρουσιάζονται όσον αφορά την ηλικία που φεύγει κάποιος από το σπίτι, παρά το γεγονός ότι σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα αγόρια παραμένουν περισσότερα χρόνια στην πατρική τους οικία απ’ ότι τα κορίτσια. Το 2007, την «πρωτιά» του χαμηλότερου μέσου όρου ηλικίας που εγκαταλείπει ένα αγόρι το σπίτι είχε η Φιλανδία με 23,1 χρόνια, ενώ ακολουθούσε η Γαλλία και η Ολλανδία με 24,2 χρόνια. Στον αντίποδα η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Σλοβακία, όπου τα αγόρια εγκαταλείπουν το σπίτι κατά μέσο όρο στην ηλικία των 31,5 ετών. Ο αντίστοιχος δείκτης για τις γυναίκες είναι τα 22 έτη για τη Φιλανδία, τα 23,1 για τη Γαλλία και τα 23,2 για την Ολλανδία, τα 29,8 για την Σλοβακία, και τα 29,6 έτη για τη Σλοβενία. Στην Ελλάδα τα αγόρια φεύγουν από το σπίτι, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, στην ηλικία των 30 ετών κατά μέσο όρο και τα κορίτσια στην ηλικία των 27,9 ετών.

Παρατηρεί κανείς ότι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και στις νεοενταχθείσες χώρες στην ΕΕ οι νέοι αργούν να εγκαταλείψουν την πατρική εστία. Αυτό βεβαίως δεν οφείλεται στο ότι είναι... μαμόθρεφτοι, αλλά στο γεγονός ότι δεν απολαμβάνουν το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων που απολαμβάνουν οι συνομήλικοί τους στα πλούσια βορειοευρωπαϊκά κράτη.

Οσον αφορά την απασχόληση, το 2008 στην Ευρώπη «των 27» σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους ηλικίας από 15 έως 24 ετών και δύο στους 10 ηλικίας από 25 έως 29 ετών απασχολούνταν σε προσωρινές δουλείες. Στην Ελλάδα το 2008 εργάζονταν με συμβόλαιο προσωρινής απασχόλησης το 29,2% των νέων ηλικίας από 15-24 ετών και το 17,9% των νέων ηλικίας από 25-29 ετών.

Οι δυσκολίες για τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας εξάλλου, μεγαλώνουν όσο μειώνονται τα τυπικά τους προσόντα, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2009 το ποσοστό ανεργίας για τους νέους από 25 έως 34 ετών ανερχόταν στο 19,2% για όσους είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (χαμηλές τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), 9,1% για όσους είχαν μέσο μορφωτικό επίπεδο (ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και 5,9% για όσους είχαν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο μοτίβο ακολουθείται σχεδόν από όλα τα κράτη- μέλη με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου οι δείκτες ανεργίας δεν παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις αναλόγως με το μορφωτικό επίπεδο.

Ο δείκτης ανεργίας για τις ηλικίες από 25 έως 34 ετών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, κυμαινόταν από 6,4% στην Ολλανδία, 7,6% στη Μάλτα, 8,7% στην Κύπρο, 53,7% στην Σλοβακία, 34,4% στην Τσεχική Δημοκρατία, και 31,1% στη Λετονία. Αντίστοιχα, στους νέους μέσου μορφωτικού επιπέδου ο δείκτης ανεργίας κυμαινόταν από το 3,1% στην Ολλανδία, 4,2% στην Αυστρία και 4,5% στην Κύπρο, έως 18,8%στην Ισπανία, 17,8% στη Λετονία και 17,3% στη Λιθουανία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους νέους 25-34 ετών υψηλού μορφωτικού επιπέδου ήταν 1,9% για την Ολλανδία, 2,7% για τη Ρουμανία και 2,8% για την Τσεχική Δημοκρατία στο 11,8% για την Ισπανία, 11,7% για την Ελλάδα και 9,6% για την Ιταλία.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 10/12/09