Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Δελτίο Τύπου της UNICEF: Παρά τις Προσπάθειες, το Trafficking Εξακολουθεί να Πλήττει τα Παιδιά



Πρόσφατες εκτιμήσεις για τα προγράμματα αντιμετώπισης της παράνομης εμπορίας και διακίνησης παιδιών (child trafficking) σε επτά χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας διαπιστώνουν πως η έκταση του προβλήματος δεν φαίνεται να υποχωρεί παρά τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες από μέρους των κυβερνήσεων, των δωρητών και διεθνών και τοπικών οργανώσεων βοήθειας και πως απαιτείται μια νέα προσέγγιση για να αντιμετωπιστεί όχι μόνο το trafficking παιδιών αλλά επίσης και άλλες σχετικές μορφές κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Η μελέτη της UNICEF, «Trafficking Παιδιών στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία», που δημοσιοποιείται αύριο στο Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας και την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, διαπιστώνει πως έχουν επιτευχθεί πάρα πολλά στην περιοχή αυτή στον τομέα της προώθησης της διμερούς και διεθνούς συνεργασίας. Υπήρξαν επίσης χωρίς προηγούμενο εξελίξεις στην αναμόρφωση νομοθεσιών και πολιτικών.

Όμως, η μελέτη διαπιστώνει επίσης πως παρά το ότι οι περισσότερες χώρες ανέπτυξαν και προσάρμοσαν νόμους και πολιτικές με κατάλληλο τρόπο, η εφαρμογή τους γενικά υπήρξε ασθενής, εξαιτίας κατά ένα μέρος ανεπάρκειας πόρων, περιορισμένων δυνατοτήτων, κακού συντονισμού ή έλλειψης ηγεσίας.

Ένα από τα κύρια ευρήματα της μελέτης είναι η κατανομή του βαθμού τρωτότητας των παιδιών σε κατηγορίες και η δημιουργία διαφορετικών προγραμμάτων και προσεγγίσεων για κάθε μία από αυτές. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF Ανουπάμα Ράο Σινγχ: «Τώρα έχουμε δεκάδες προγράμματα κατά του trafficking παιδιών στην περιοχή, όμως υπάρχουν επίσης δεκάδες προγράμματα κατά της παιδικής εργασίας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της βίας και παραμέλησης αλλά και για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στους εφήβους επίσης. Όμως οι βαθύτερες αιτίες που εκθέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο σε αυτές τις καταστάσεις πρέπει πραγματικά να αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα παρά η κάθε μια ξεχωριστά.»

Ως αποτέλεσμα οι ίδιες υποδομές και το προσωπικό δικαιοσύνης και κοινωνικής πρόνοιας στις χώρες αυτές είναι γενικά υπεύθυνα για την αντιμετώπιση όλων αυτών των παραβιάσεων της παιδικής προστασίας. Αυτό μοιράζει τους πόρους, επιβαρύνει το ανθρώπινο δυναμικό και δοκιμάζει τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες στην προσπάθεια να παρακολουθούνται νέοι νόμοι, κανονισμοί και παρεμφερής όμως διαφορετική εκπαίδευση, διαδικασίες και κατευθυντήριες γραμμές.

Οι ίδιοι παράγοντες που κάνουν τα παιδιά ευάλωτα στο trafficking, συμπεριλαμβανομένων της φτώχειας, της διάλυσης της οικογένειας, της έλλειψης ευκαιριών στην εκπαίδευση, των διακρίσεων, της ζήτησης φθηνών εργατικών χεριών ή νυφών και των αυξανόμενων ανισοτήτων μεταξύ και εντός των χωρών, είναι αυτοί που καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα σε άλλες μορφές κακοποίησης, βίας και εκμετάλλευσης.

Η μελέτη καταλήγει πως αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι η ανάπτυξη εθνικών συστημάτων παιδικής προστασίας εντός των χωρών παρόμοια με τη δημιουργία αποτελεσματικών συστημάτων υγείας πολλές δεκαετίες πριν. Έχοντας μια ολοκληρωμένη, βασισμένη σε σύστημα προσέγγιση για τα προβλήματα των παιδιών στην περιοχή, το trafficking, όπως και άλλες παραβιάσεις, θα μπορεί να προληφθεί πιο αποτελεσματικά.

Οι επτά χώρες που εξετάζει η μελέτη είναι: Κίνα, Ινδονησία, Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη. Μόνο στην τελευταία το 5% των νεογέννητων δηλαδή 50.000 παιδιά το χρόνο δεν καταγράφονται σε ληξιαρχεία με αποτέλεσμα να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύματα trafficking. Η μελέτη δημοσιεύεται εν όψει Φόρουμ του Ειρηνικού για την Παράνομη Διακίνηση Ατόμων που θα γίνει στο Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας από 2-4 Σεπτεμβρίου.

Δείτε την πλήρη έκθεση στο www.unicef.gr


Πηγή: UNICEF

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Υποβολή Προτάσεων στο Πλαίσιο της Yποδράσης 4.6 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νεολαία σε Δράση»: ‘Partnerships’



Η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνει πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της υποδράσης 4.6 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νεολαία σε Δράση».

Βασικός σκοπός αυτής της πρόσκλησης είναι η χρηματοδότηση συμπράξεων (partnerships) αφενός μεταξύ περιφερειακών ή τοπικών δημόσιων φορέων (π.χ. Περιφέρειες, Δήμοι, κτλ.) και αφετέρου μεταξύ οργανισμών δραστηριοποιούμενων στον τομέα της Νεολαίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι επιθυμούν να αναπτύξουν ή να ενισχύσουν τις μακροχρόνιες δράσεις, τις στρατηγικές και τα προγράμματά τους στο πεδίο της μη τυπικής μάθησης (non-formal learning) και της νεολαίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη σύνδεση: http://eacea.ec.europa.eu/youth/funding/2009/call_action_4_6_en.php

Πηγή: European Commission

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Η Απατηλή Όψη του Πτυχίου




Αφιερώνω το παρακάτω άρθρο σε όλους όσους πέρασαν ή θα περάσουν τη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων...


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"



Η απατηλή όψη του πτυχίου
(της Εύης Σαλτού)


Κάποια παιδιά χθες πέταξαν από τη χαρά τους.

Άλλα πάλι έχασαν για λίγο το όνειρο. Σίγουρα, πάντως, πολλοί θα ήταν οι νέοι που έμειναν με την απορία αν τελικά η είσοδος σε μία περιζήτητη σχολή θα τους εξασφαλίσει εκτός από τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων και τα προς το ζην. Θα σπουδάσω Ιατρική, θα δουλέψω όμως ως γιατρός; Μπήκα στη Νομική Σχολή, θα μπω ποτέ όμως σε δικαστική αίθουσα; Κι αν ναι, θα μπορώ να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος;

Σαν χθες, πριν από περίπου 10 χρόνια, περιμέναμε όλοι οι απόφοιτοι στο προαύλιο του 4ου λυκείου. Προσπαθούσαμε να πάρουμε σειρά, αφού σπρώχναμε ο ένας τον άλλον για να φτάσουμε μία ανάσα από τον τοιχοκολλημένο πίνακα των αποτελεσμάτων. Βάζαμε το δάχτυλο πάνω στον κατάλογο με τα ονόματα των υποψηφίων για να σταματήσει πάνω στο ονοματεπώνυμο του καθενός. Χωρίς βέβαια να παραλείπουμε και την κλεφτή ματιά που ρίχναμε στις τελικές επιδόσεις των συμμαθητών μας.

Γέλια, αγκαλιές, δάκρυα χαράς, αλλά και λύπης. Τι να πεις άλλωστε σε ένα συνομήλικο παιδί που δεν κατάφερε να περάσει σε κάποια σχολή τη στιγμή που εσύ είχες πετύχει τον σκοπό σου; Θεωρούσα τότε για όσους καθήσουν στα φοιτητικά έδρανα ότι θα ανοίξουν διάπλατα οι επαγγελματικές πόρτες και μάλιστα στο αντικείμενό τους. Πόσο άδικο είχα... Το πτυχίο δεν είναι το παν και σίγουρα δεν είναι το μόνο κλειδί για την επιτυχία.

Φοιτητές τού τότε δεν μπόρεσαν να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά σχετική με τις σπουδές τους. Αντίθετα, ο συμμαθητής που πριν από 10 χρόνια έκλαιγε για την «αποτυχία» του, σήμερα είναι ένας καλός επαγγελματίας. Όσο διάστημα χρειαστήκαμε εμείς για να τελειώσουμε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, εκείνος δούλεψε, είδε τι ζητά η αγορά εργασίας και έκανε την κατάλληλη επαγγελματική επιλογή. Και το σημαντικότερο, είναι ευτυχισμένος με την πορεία των πραγμάτων...


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 26/8/09

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Έρευνα: Οι Συνήθειες των Νέων στην Περιφέρεια



Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"


"Κοιμούνται λίγο, πίνουν, αλλά δεν καπνίζουν"
Της Σοφίας Νέτα

Καταναλώνουν συχνά αλκοόλ, δεν χορταίνουν ύπνο, στον ελεύθερο χρόνο τους προτιμούν τους υπολογιστές από την τηλεόραση, προτιμούν να συζητήσουν τα προσωπικά τους προβλήματα με τη μητέρα τους παρά με τον πατέρα τους, τρώνε κυρίως στο σπίτι, ενώ στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι δεν καπνίζουν.

Τα παραπάνω προκύπτουν μεταξύ άλλων για τις καθημερινές συνήθειες των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, από επιδημιολογική έρευνα που διεξήγαγε στην ελληνική περιφέρεια η Νευρολογική Κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης (11.003 μαθητές, από 52 Γυμνάσια και Λύκεια και από 17 νομούς της χώρας).

Οπως εξηγεί ο υπεύθυνος της έρευνας Κώστας Παπαδόπουλος, διευθυντής της Κλινικής, «μέσα από ένα δομημένο ερωτηματολόγιο διερευνήθηκαν κυρίως θέματα διατροφικών συνηθειών, συνηθειών ύπνου, διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, σχέσεις μαθητών με γονείς, αλλά και το κάπνισμα».

Μεταξύ των συμπερασμάτων είναι ότι η διατροφή στο σπίτι αποτελεί κανόνα για την πλειονότητα των μαθητών, μεγάλο ποσοστό μαθητών παραπονιέται ότι δεν χορταίνει ύπνο και νυστάζει στη διάρκεια της ημέρας, ενώ αν και ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών είναι λίγος, πολλοί ασχολούνται με τον αθλητισμό ή με άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Διατροφικές συνήθειες

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών ξεκινά την ημέρα του με πρωινό, είτε καθημερινά (36-45%) είτε περιστασιακά (34-39%). Ενα ποσοστό 15-20% δεν παίρνει ποτέ πρωινό. Το πρωινό ετοιμάζεται στο σπίτι για τους περισσότερους (63-74%). Οσον αφορά τον αριθμό των γευμάτων, περίπου οι μισοί μαθητές (41-44%) γευματίζουν 3 φορές την ημέρα, ένα ποσοστό 17-20% απολαμβάνει 4 γεύματα, ενώ το 22-27% αρκείται σε 2 γεύματα.

Η κατανάλωση αλκοόλ αναφέρεται από τη γυμνασιακή ηλικία και καταγράφονται ποσοστά 29% για τους μαθητές και 22% για τις μαθήτριες. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται σε 59% για τους μαθητές Λυκείου, αλλά και για τις μαθήτριες προσεγγίζουν το 46%.

Συνήθειες ύπνου

Από τους μαθητές και τις μαθήτριες τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου, ένας στους τρεις (30%) έχουν σταθερή ώρα που πηγαίνουν για ύπνο. Οι περισσότεροι από τους μισούς δεν δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ενώ από τους υπόλοιπους ένα ποσοστό 20% ταλαιπωρείται συχνά ή πάντα προκειμένου να κοιμηθεί.

Σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι μικρότερες ηλικίες των μαθητών θεωρούν ικανοποιητικές τις ώρες που κοιμούνται, ενώ από τους μαθητές του Λυκείου η διάρκεια του ύπνου τους κρίνεται ανεπαρκής ή μάλλον ανεπαρκής (53-55%).

Μικρά πάντως είναι τα ποσοστά των μαθητών (13-18%) όλων των ηλικιών που κοιμούνται πάντα κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται επίσης τα ποσοστά αυτών (14-15%) που δεν κοιμούνται ποτέ την ημέρα. Από τους υπόλοιπους ποσοστό 52-57% κοιμούνται μερικές φορές τις ώρες της ημέρας.

Ελεύθερος χρόνος

Οι περισσότεροι μαθητές (62-67%), τόσο στις τάξεις του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου, παραπονούνται ότι έχουν λίγο ελεύθερο χρόνο, ενώ τα ποσοστά αυτών που απαντούν ότι έχουν στη διάθεσή τους πολύ χρόνο κυμαίνονται από 16-24%.

Δραστηριότητες εκτός σχολείου έχει το 75-79% του συνόλου. Για τη σχέση τους με τον αθλητισμό, από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι μαθητές Γυμνασίου ασχολούνται καθημερινά σε ποσοστό 47% και 1-2 φορές την εβδομάδα 40%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις μαθήτριες είναι 25% και 51%. Στο Λύκειο τα ποσοστά καθημερινής άθλησης μειώνονται σε 32% για τους μαθητές και σε 14% για τις μαθήτριες. Σημαντικό όμως ποσοστό καταγράφεται για μαθητές (47%) και για μαθήτριες (41%) που αθλούνται 1-2 φορές την εβδομάδα.

Γενικότερα στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου οι μαθητές καταναλώνουν περισσότερο χρόνο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (26-27%) και λιγότερο στην τηλεόραση (15-16%), ενώ οι μαθήτριες αντίθετα συνηθίζουν να παρακολουθούν τηλεόραση (23-27%) και να κάθονται λιγότερο απέναντι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (14-15%).

Σχέσεις με τους γονείς

Στο ερώτημα, πόσες ώρες την ημέρα περνούν με τους γονείς τους, ποσοστό 50% και πλέον από τους μαθητές και τις μαθήτριες Γυμνασίου απαντούν 4-5 ή περισσότερες ώρες. Τα ποσοστά αυτά μειώνονται στις ηλικίες του Λυκείου, 38% για τους μαθητές και 40% για τις μαθήτριες. Ενα ποσοστό της τάξης 6-9% όλων των μαθητών δεν βρίσκονται μαζί με τους γονείς τους ούτε για μία ώρα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σχέσεις των γονιών με τα παιδιά. Από τη μελέτη προέκυψε ότι τα προσωπικά τους προβλήματα δεν τα συζητούν με κανέναν από τους γονείς τους σε ποσοστό που κυμαίνεται από 31-41%. Στη μητέρα καταφεύγουν για να εκθέσουν το πρόβλημά τους οι μαθητές σε ποσοστό 20-22%, ενώ το ποσοστό των μαθητριών είναι διπλάσιο (47%). Αντίθετα, λιγότεροι είναι οι μαθητές (11-13%) και οι μαθήτριες (6%) που συζητούν με τον πατέρα.

Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν για τα προβλήματα του σχολείου. Και εδώ ένα ποσοστό 20-30% των μαθητών και 18% των μαθητριών δεν συζητούν με κανέναν. Η μητέρα εξακολουθεί να είναι δέκτης των προβλημάτων αυτών σε μεγαλύτερο ποσοστό (27-31%) μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων σε σχέση με τον πατέρα (8-10%).Φαίνεται ότι η μητέρα διατηρεί καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας με τα παιδιά της, έχει καλύτερη σχέση, γι' αυτό και μοιράζεται πιο συχνά τόσο τα προσωπικά τους προβλήματα όσο και εκείνα του σχολείου γενικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό 35% των μαθητών και 41-44% των μαθητριών ανέφεραν ότι συζητούν τα προβλήματα του σχολείου και με τους δύο γονείς.

Τέλος, ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν το κάπνισμα. Στη πλειονότητά τους οι μαθητές (83%) και οι μαθήτριες (84%) Γυμνασίου και αντίστοιχα (70%) και (75%) του Λυκείου δεν καπνίζουν. *


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 18/8/09

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

12 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα για τη Νεολαία



Γνωρίζατε ότι η 12η Αυγούστου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη Νεολαία;

Ακούσατε να έγινε στην Ελλάδα κάποια εκδήλωση για τον επίσημο εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας; Μάλλον όχι! Φαίνεται ότι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για θέματα Νεολαίας στη χώρα μας (Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς) λείπει σε...διακοπές!

Για την ιστορία του πράγματος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Νεολαία ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2000 (είχε θεσμοθετηθεί με το ψήφισμα 54/120, της 17ης Δεκεμβρίου 1999) και έχει ξεχωριστό θέμα για κάθε έτος. Ειδικότερα, για το 2009 το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Νεολαία αφορούσε το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής (Youth and Climate Change: Time for Action).

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Καλπάζει η Ανεργία στους Νέους


Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Μάιο του 2009, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 8,5% έναντι 6,6% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία είναι αυτές των 15-24 ετών σε ποσοστό 25%, 25-34 ετών σε ποσοστό 11,2% και 35-44 ετών σε ποσοστό 6,8%.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σχετική Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0101/PressReleases/A0101_SJO02_DT_MM_05_2009_01_F_GR.pdf

Πηγές: Εφημερίδα "Το Κέρδος" και Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

Άδικη Φυλάκιση Παιδιών & Νέων στη Μεγάλη Βρετανία


Σύμφωνα με έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Barnardo, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών και νέων φυλακίστηκε άδικα το 2007 στην Αγγλία και την Ουαλλία. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση υποστηρίζει ότι εξαιτίας της εσφαλμένης ερμηνείας των κριτηρίων για την παραπομπή σε δικαστήρια ανηλίκων, περισσότερα από 165 άτομα -κάτω των 15 ετών- καταδικάστηκαν αδίκως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, πάνω από το 1/5 των φυλακισθέντων παιδιών και νέων καταδικάστηκε με βάση τη Νομοθεσία περί Αντικοινωνικής Συμπεριφοράς, το 1/2 υπήρξε θύμα κακοποίησης, ενώ το 1/3 είχε στην οικογένειά του έναν ενήλικο εγκληματία.

Πηγή: BBC

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Πρόσκληση για Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Σεμινάριο με Θέμα: «Νέοι και Κοινωνική Μεταβολή μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου»



Η Διεθνής Κοινωνιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεολαίας και Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη Σύμπραξη για τη Νεολαία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης & της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ιταλική Κοινωνιολογική Εταιρεία και το Τμήμα Κοινωνιολογίας & Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μιλάνου-Bicocca διοργανώνουν επιστημονικό σεμινάριο με θέμα «Νέοι και Κοινωνική Μεταβολή μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου» (Young People and Social Change after the Fall of the Berlin Wall).

Το σεμινάριο, το οποίο θα διεξαχθεί στις 20 Νοεμβρίου 2009 στη Βουδαπέστη, θα εξετάσει την κατάσταση των νέων πριν και μετά το 1989, τις συνθήκες διαβίωσής τους, τους τρόπους με τους οποίους διαμόρφωσαν την ταυτότητα και τις (υπο) κουλτούρες τους, τον προσδιορισμό τους ως έμφυλα υποκείμενα, κτλ.

Ειδικότερα, το σεμινάριο θα επικεντρώσει σε τέσσερις βασικές θεματικές:

- Νεανικές Μεταβάσεις στην Μετα-κομμουνιστική Περίοδο.
- Ανισότητα και Αβεβαιότητα.
- Δυτική και Ανατολική, ή Σύγχρονη Νεολαία;
- Διασυνοριακή Συνεργασία στην Έρευνα, τις Πολιτικές και τις Πρακτικές για τη Νεολαία.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο εν λόγω σεμινάριο θα πρέπει να αποστείλουν την πρότασή τους (μεγέθους μίας σελίδας Α4) πριν τις 20 Αυγούστου στην επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου, σε μια από τις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

• Carles Feixa (feixa@geosoc.udl.cat)
• Siyka Kovacheva (skovacheva@mbox.contact.bg)
• Carmen Leccardi (carmen.leccardi@unimib.it)
• Herwig Reiter (hreiter@bigsss.uni-bremen.de)

Θα επιλεγούν πέντε παρουσιάσεις για κάθε θεματική, ενώ οι υπόλοιπες θα διανεμηθούν μεταξύ των συμμετεχόντων. Να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές θα προσφέρουν δωρεάν διαμονή μιας ημέρας για τους ομιλητές του σεμιναρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο συνέδριο, μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω σύνδεση: http://www.coe.int/t/dg4/youth/Source/News&Calls/News/Call_4_papers.pdf

Πηγή: Council of Europe

Έκδοση του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια Ασφαλέστερη Νυχτερινή Ζωή των Νέων



Η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης Pompidou Group, η οποία επεξεργάζεται πολιτικές για ζητήματα που αφορούν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, μόλις εξέδωσε έναν Οδηγό για μια Ασφαλέστερη Νυχτερινή Ζωή των Νέων. Ειδικότερα, η έκδοση τιτλοφορείται Safer Nightlife in Europe και μπορείτε να την μεταφορτώσετε από την ακόλουθη σύνδεση: http://www.coe.int/t/dg3/pompidou/Source/Activities/EXASS/Guide_SaferNightLife_Print_en.pdf

Πηγή: Council of Europe

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Δύο Εκατομμύρια Συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS


Τον αριθμό-ορόσημο των 2 εκατομμυρίων σπουδαστών και διδασκόντων, που αξιοποίησαν τη δυνατότητα εκπαίδευσης ή διδασκαλίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπλήρωσε φέτος το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ERASMUS. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Παιδείας-Πολιτισμού & Νεολαίας, Γιαν Φίγκελ, κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος μετακινήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος πάνω από 162.000 φοιτητές και 27.000 εκπαιδευτικοί, ενώ για πρώτη φορά το πρόγραμμα υποστήριξε 20.000 φοιτητές να πραγματοποιήσουν τις περιόδους πρακτικής άσκησης των σπουδών τους σε επιχειρήσεις ή φορείς τρίτης χώρας.

Να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα ERASMUS ή αλλιώς European Region Action Scheme for the Mobility of University Students ξεκίνησε το 1987. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη σύνδεση: http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme/doc80_en.htm

Πηγές: Εφημερίδα "Το Βήμα" και European Commission

Tales from the Bar of Lost Souls: Θεατρικά Εργαστήρια για Νέους υπό την αιγίδα του British Council



Το Εθνικό Θέατρο, σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και την βρετανική ομάδα Imitating the Dog δημιουργούν μια πρωτοποριακή θεατρική δουλειά που θα παρουσιαστεί και στις τρεις χώρες από το τον Σεπτέμβριο του 2009 έως και τον Μάρτιο του 2010, στο πλαίσιο του προγράμματος "Tales from the Bar of Lost Souls" του British Council.

Η συνεργασία εμπνέεται από την έννοια των λιμανιών της Μεσογείου ως αμάλγαμα πολιτισμών, μέρος «ετεροτοπίας», όπου τα σύνορα και οι ταυτότητες κλονίζονται από τη συνεχή ροή και μείξη διαφορετικών εθνοτήτων και λαών. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό μπαρ, σε ένα φανταστικό Ευρωπαϊκό λιμάνι στις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελεί μια μαγική-ρεαλιστική εξερεύνηση της σημασίας της Μεσογείου στην ψυχή της Νέας Ευρώπης.

Οι παραστάσεις συμπληρώνονται από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους - ηλικίας 18 έως 30 ετών - που ασχολούνται επαγγελματικά ή αγαπούν το θέατρο. Τα θεατρικά εργαστήρια, με επίκεντρο την τεχνική της αφήγησης ιστοριών, αλλά και την τεχνική της εργασίας με πολυμέσα, θα δώσουν τη δυνατότητα στους νέους συμμετέχοντες να σκιαγραφήσουν τη δική τους αντίληψη για τον σύγχρονο κόσμο και για το πως είναι να ζει κανείς στο όριο των συνόρων.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στα παραπάνω θεατρικά εργαστήρια θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 14 Αυγούστου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: interdept@n-t.gr

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τις σημαντικές ημερομηνίες του προγράμματος:

Εργαστήρια: 1–15 Σεπτεμβρίου 2009
Παραστάσεις: 16–20 Σεπτεμβρίου 2009
Θέατρο: Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας (Σκηνή A) Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα
Master class: 10 Σεπτεμβρίου 2009, 7πμ
Χώρος: ΙΑΝΟΣ Βιβλιοπωλείο, Σταδίου 24, Αθήνα

Πηγή: British Council

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Καλλιτεχνική Ανταλλαγή Νέων από τα «Παιδιά εν Δράσει»: Creativity


Η μη κυβερνητική οργάνωση «Παιδιά εν Δράσει» διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά καλλιτεχνική ανταλλαγή νέων στην οποία θα συμμετάσχουν 120 νέοι ερασιτέχνες καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη. Ειδικότερα, η δράση θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2009 στο Ορφάνι Καβάλας σε ειδικά διαμορφωμένο κατασκηνωτικό χώρο.

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση Creativity αλλά και τρόπους συμμετοχής σε αυτήν μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.creativity.gr/ (η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής λήγει στις 18 Αυγούστου).

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η ίδια ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί και στην Βαρκελώνη της Ισπανίας (περισσότερες πληροφορίες για την ανταλλαγή στη Βαρκελώνη βρίσκονται στην παρακάτω σύνδεση: http://www.creativity.cat/).

Πηγή: Μη κυβερνητική οργάνωση «Παιδιά εν Δράσει»