Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Τα ΜΜΕ και τα Δικαιώματα των Παιδιών



Δελτίο Τύπου της UNICEF

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009, στις 09:30 π.μ. στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Καλλιθέα), ο Υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. κ. Πάνος Σόμπολος θα παρουσιάσουν το δημοσιογραφικό οδηγό με τίτλο «Τα ΜΜΕ και τα Δικαιώματα των Παιδιών».

Ο εν λόγω δημοσιογραφικός οδηγός σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους επαγγελματίες του χώρου των ΜΜΕ να κατανοήσουν καλύτερα τα δικαιώματα των παιδιών και να προτείνει τρόπους ώστε το θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού να παράγει ειδήσεις για τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Στον οδηγό παρουσιάζονται και αναλύονται διάφορες θεματικές που αφορούν στα παιδιά, οι οποίες αντλούνται από τα άρθρα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα παρέχει χρήσιμες οδηγίες για τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων αυτών από τους δημοσιογράφους.

Στον οδηγό περιλαμβάνεται επίσης, μια σύντομη δημοσιογραφική περίληψη της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ και οι στόχοι της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών. Οι δημοσιογράφοι, ως θεματοφύλακες, για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των παιδιών στην ημερήσια διάταξη των ειδήσεων, θα βρουν χρηστικές συμβουλές που θα διευκολύνουν το έργο τους.

Πηγή: UNICEF

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Ημερίδα του Συνήγορου του Πολίτη για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων



Δελτίο Τύπου του Συνήγορου του Πολίτη

Διεξήχθη την Πέμπτη 5.2.2009 η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη με θέμα: «Παιδί με προβλήματα Ψυχικής Υγείας: το δικαίωμα στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση», με μεγάλη συμμετοχή επαγγελματιών και εκπροσώπων φορέων που ασχολούνται με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Στην διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν το έργο και τα προβλήματα υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους. Ειδικότερα, αναδείχτηκαν σοβαροί προβληματισμοί αφενός για την τρέχουσα κατάσταση και τις ελλείψεις στον τομέα της παροχής επείγουσας παιδοψυχιατρικής νοσηλείας, αφετέρου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για παιδιά και εφήβους, που δημιουργήθηκαν με Ευρωπαϊκούς πόρους και για τις οποίες η Ελληνική Πολιτεία έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα.

Ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος επεσήμανε ότι, με αφετηρία υποθέσεις που έχουν θέσει υπόψη του Συνηγόρου πολίτες και μετά από επισκέψεις σε υπηρεσίες και συνεργασία με επαγγελματίες από όλη τη χώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή έχει διαπιστώσει ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές ή σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα δεν καλύπτεται από τις παροχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Τα παιδιά αυτά παραμένουν συχνά στο οικογενειακό τους περιβάλλον χωρίς την αναγκαία υποστήριξη ή τοποθετούνται σε προνοιακές δομές ακατάλληλες για τις ανάγκες τους.

Κατά την ημερίδα εμίλησαν ο Πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος κ. Δ.Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Ι. Τσιάντης, η Διευθύντρια του Β΄ Τμήματος του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής κα Ε. Τσανίρα, η Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» κα Σ. Καραγιάννη, εκπρόσωποι των Μονάδων της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), η Επιστημονική Υπεύθυνη του Ελληνικού Κέντρου για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας «Το Περιβολάκι» κα Ο. Μαράτου και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Ξενώνα Εφήβων με Εναντιωματική Συμπεριφορά των Παιδικών Χωριών SOS κα Ν. Αυγερινού.

Από τις παρουσιάσεις των εισηγητών και τη συζήτηση που ακολούθησε, εντοπίστηκαν κυρίως τα εξής προβλήματα: (α) έλλειψη μονάδων για ανηλίκους, ιδίως εφήβους, που χρήζουν επείγουσας παιδοψυχιατρικής νοσηλείας, (β) απουσία εξειδικευμένων δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές ή άλλα σοβαρά προβλήματα που χρήζουν ειδικής θεραπευτικής αντιμετώπισης, και (γ) σοβαρή δυσλειτουργία στις υπάρχουσες μονάδες ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών φορέων, λόγω των σημαντικών περικοπών και καθυστερήσεων στη χρηματοδότησή τους και της συνακόλουθης ανασφάλειας σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Περαιτέρω, εκφράστηκαν προβληματισμοί και από επαγγελματίες άλλων φορέων για την ανυπαρξία δομών για την παραπομπή παιδιών και εφήβων που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας ή θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εκφράστηκε η αγωνία των επαγγελματιών για την σημερινή κατάσταση αλλά και για την επόμενη μέρα στον τομέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στη χώρα μας. Οι εκπρόσωποι των φορέων απεύθυναν έκκληση προς την Πολιτεία να υιοθετήσει άμεσα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι κατακτήσεις της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών να μην χαθούν αλλά να αξιοποιηθούν και να εδραιωθούν, με τη διασφάλιση της συνέχειας και την υποστήριξη των υπηρεσιών, για την προάσπιση του δικαιώματος των παιδιών και εφήβων με προβλήματα ψυχικής υγείας στη φροντίδα και την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάριος Σαλμάς, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση απευθύνοντας χαιρετισμό, δεσμεύθηκε να εξετάσει τα συμπεράσματα της ημερίδας και τις προτάσεις των φορέων, με προοπτική την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στα παιδιά και τους εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας.


Στην παρακάτω σύνδεση, μπορείτε να δείτε το κείμενο της εισήγησης του Συνήγορου του Παιδιού, κ. Γ. Μόσχου: http://www.synigoros.gr/pdf_01/7635_1_Omilia_Mosxou.pdf

Πηγή: Συνήγορος του Πολίτη

Η Ανεργία των Νέων στις Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Eurostat η ανεργία των νέων παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά της νεανικής ανεργίας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες κυμαίνονται μεταξύ 4,9% και 55.7%!

Ειδικότερα, στην Ευρώπη των 27, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν σε δύο περιφέρειες της Ολλανδίας {Gelderland (4.9%) και Utrecht (5.0%)} ενώ τα υψηλότερα σε τρεις περιφέρειες της Γαλλίας {Guadeloupe (55.7%), Réunion (50.0%) και Martinique (47.8%)} και μία περιφέρεια της Ιταλίας {Sicilia (37.2%)}.

Σε 26 Ευρωπαϊκές περιφέρειες η ανεργία των νέων το 2007 ήταν 7.6% ή λιγότερο, δηλαδή το μισό από τον μέσο όρο της συνολικής ανεργίας των 27: πρόκειται για δέκα περιφέρειες στην Ολλανδία, οκτώ στη Γερμανία, τρεις στην Τσεχική Δημοκρατία και τρεις στην Αυστρία, και από μία περιφέρεια στην Βουλγαρία και την Σλοβακία.

Στον αντίποδα, σε 12 Ευρωπαϊκές περιφέρειες η ανεργία των νέων ήταν 30.6% ή περισσότερο, δηλαδή το διπλό ποσοστό από αυτό της συνολικής ανεργίας των 27: πρόκειται για έξι περιφέρειες στην Ιταλία, τρεις στη Γαλλία, δύο στο Βέλγιο και μία στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη σύνδεση:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=STAT/09/20&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Πηγή: European Commission

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας: Επίσημη Ανακοίνωση Σχετικά με την Ημερήσια Ατζέντα της Συνάντησης



Η νέα συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009 στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο των εργασιών του το Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας θα εγκρίνει μηνύματα, που θα απευθυνθούν στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα οποία θα τονίσει την ανάγκη για εφαρμογή δομικών μέτρων που θα διευκολύνουν την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας επειδή οι νέοι ανήκουν σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που θα πληγούν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Επιπλέον το Συμβούλιο θα υπογραμμίσει την ιδιαίτερη συνεισφορά των νέων στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβώνας αλλά και την ανάγκη να τεθούν υψηλότερα στην πολιτική ατζέντα της Ένωσης τα θέματα που αφορούν τους νέους.

Στην ίδια συνάντηση οι Υπουργοί Νεολαίας θα κληθούν να συζητήσουν δύο δέσμες ερωτημάτων.

1η Δέσμη:

- Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη σε εθνικό επίπεδο για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία;
- Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει περισσότερο διατομεακή η πολιτική για τη Νεολαία;
- Με ποιους τρόπους τα κράτη-μέλη συντονίζουν μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες πολιτικές προκειμένου να συνεισφέρουν στην ομαλή μετάβαση των νέων από την εκπαίδευση, την αεργία ή την ανεργία στην απασχόληση;
- Με ποιους τρόπους τα κράτη-μέλη εμπλέκουν τις οργανώσεις νεολαίας στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία;

2η Δέσμη:

- Ποιες πιθανές δράσεις, σύμφωνα με τα κράτη-μέλη, πρέπει να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη ορατότητα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία;
- Πώς μπορούν, τα κράτη-μέλη, να διασφαλίσουν καλύτερη εποπτεία σε ότι αφορά τους κοινούς στόχους στο πεδίο της Νεολαίας και να αναπτύξουν μια ισχυρότερη διάσταση της Νεολαίας στην αναθεωρημένη στρατηγική της Λισσαβώνας;
- Σε ποιους τομείς και με ποιους τρόπους μπορούν τα κράτη-μέλη να επενδύσουν καλύτερα στους νέους ανθρώπους;


Πηγή: Council of the European Union

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Νέος Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς ο Ελευθέριος Μπούλιας



Ο 35χρονος Ελευθέριος Μπούλιας τοποθετήθηκε πριν από μερικές ημέρες νέος Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, κατόπιν εισηγήσεως του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Άρη Σπηλιωτόπουλου και με απόφαση του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Μπούλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση ειδικότητας μετεωρολόγου στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τίτλο: "ΜΒΑ στα τεχνοοικονομικά συτήματα".

Έχει διατελέσει αναπληρωτής διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Α.) για θέματα Εκμετάλλευσης και Ανάπτυξης.

Τέλος, έχει διατελέσει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος) καθώς και Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: esos.gr

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Οι Προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Νεολαία για την Περίοδο 2010-2012



Το Μικτό Συμβούλιο Νεολαίας (Joint Council of Youth) του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε πρόσφατα τις νέες προτεραιότητές του για τον τομέα της Νεολαίας, όσον αφορά την περίοδο 2010-2012. Πρόκειται για το κείμενο με τον τίτλο “Developing European youth co-operation through youth policy, youth work and non-formal education/learning”, σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο θέτει τις παρακάτω προτεραιότητες:

- Προτεραιότητα 1: Ανθρώπινα Δικαιώματα- Πολιτικές για τη Νεολαία και Υπηρεσίες για Νέους οι οποίες προωθούν τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- Προτεραιότητα 2: Ζώντας μαζί σε διαφορετικές κοινωνίες- Πολιτικές για τη Νεολαία και Υπηρεσίες για Νέους οι οποίες προωθούν τον Δια-πολιτισμικό Διάλογο.
- Προτεραιότητα 3: Κοινωνική Ενσωμάτωση των Νέων.
- Προτεραιότητα 4: Διαμόρφωση Πολιτικών Προσεγγίσεων και Εργαλείων που ωφελούν τους Νέους και τα Παιδιά.

Όσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την υλοποίηση δράσεων στον τομέα της Νεολαίας την περίοδο 2010-2012, θα πρέπει να εντάξουν στον σχεδιασμό τους τις παραπάνω προτεραιότητες.

Πηγή: Council of Europe

Διαδικτυακοί Τόποι Αναζήτησης Εταίρων στο Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Νεολαία σε Δράση



Για να καταφέρει ένας φορέας/μία οργάνωση να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Νεολαία σε Δράση για την υλοποίηση μιας πρωτοβουλίας χρειάζεται – στις περισσότερες περιπτώσεις – να έχει δημιουργήσει προηγουμένως μια πετυχημένη συνεργασία/σύμπραξη με άλλους φορείς/οργανώσεις από δύο ή περισσότερες χώρες. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των συνεργασιών/συμπράξεων αυτών αφενός προωθείται η πολιτισμική πολυμορφία και αφετέρου καταπολεμούνται τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Όσοι αναζητούν εταίρους για την πραγματοποίηση μιας δράσης/πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Νεολαία σε Δράση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις παρακάτω βάσεις δεδομένων:

• www.youthnetworks.eu
• www.youthforeurope.eu
• www.salto-youth.net/partnerfinding


Πηγή: European Commission

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Η Νέα Διαδικτυακή Πλατφόρμα του Προγράμματος Euro-Med Youth



Για όσους τυγχάνει να μην το γνωρίζουν, το πρόγραμμα Euro-Med Youth αποτελεί υποκατηγορία του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Youth in Action (Νεολαία σε Δράση).

Πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του προγράμματος Euro-Med Youth, η οποία αποσκοπεί στο να φέρει πιο κοντά τους νέους της Ευρω-Μεσογειακής περιφέρειας, να διευκολύνει την δικτύωση των οργανώσεων νεολαίας της περιοχής, να ενισχύσει την συμμετοχή των νέων της Μεσογείου και να προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διάφορες οργανώσεις νεολαίας της Ευρω-Μεσογειακής περιφέρειας έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την πλατφόρμα και να γίνουν μέλη της σχετικής βάσης δεδομένων αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα δικτύωσης και συνεργασίας σε διάφορα projects με άλλες οργανώσεις της περιοχής.

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του προγράμματος Euro-Med Youth, στην σύνδεση: www.euromedp.org

Πηγή: Youth Partnership

Επιστημονικό Σεμινάριο του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα την Συμμετοχή των Νέων



Το Συμβούλιο της Ευρώπης διοργανώνει επιστημονικό σεμινάριο με θέμα τη Συμμετοχή των Νέων στο πλαίσιο των ευκαιριών που παρέχουν οι Νέες Τεχνολογίες, το οποίο έχει τον τίτλο “New ways of youth participation - based on Information and Communication Technologies”.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου 2009, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεότητας του Στρασβούργου, και απευθύνεται σε νέους, εκπρόσωπους οργανώσεων νεολαίας, ερευνητές και πολιτικούς οι οποίοι ασχολούνται με το ζήτημα της ηλεκτρονικής συμμετοχής των νέων (e-participation). Να σημειωθεί ότι η γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου είναι η αγγλική.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης θα καλύψει πλήρως τα έξοδα διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων. Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα αποζημιώσει, εκ των υστέρων, τους συμμετέχοντες για το κόστος μετάβασής τους στο Στρασβούργο.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο εν λόγω σεμινάριο θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη σύνδεση: http://www.coe.int/t/dg4/youth/Source/News&Calls/2009_Applic_present_seminar_new_%20ways_participation_en.doc


Πηγή: Council of Europe