Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

1ο Μαθητικό-Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους: artfools.gr



Το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης και πολιτισμού artfools.gr διοργανώνει το 1ο Μαθητικό-Νεανικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, σε συνεργασία με την ONTEON-ΒΙΚΤΩΡΙΑ, και τον σύλλογο φίλων του κινηματογράφου "Cineparmenos" στη Λάρισα το πρώτο 10ήμερο Μαρτίου 2009 στις αίθουσες του κινηματογράφου Βικτώρια στο κέντρο της πόλης.

Ταινίες γίνονται δεκτές από όλους τους νέους 15 ετών και άνω.

Οι ταινίες μπορεί να είναι: Ταινίες μυθοπλασίας, Ντοκιμαντέρ και Ταινίες από κινητό.

Η διάρκεια των ταινιών για τις δυο πρώτες κατηγορίες θα πρέπει να είναι έως και 35 λεπτά, για δε τις ταινίες από κινητό έως και 15 λεπτά.

Ημερομηνία αποστολής των ταινιών έως 10 Φεβρουαρίου 2009.

Θα απονεμηθούν τρία βραβεία και ειδικές διακρίσεις ανά κατηγορία.

Το είδος των βραβείων θα ανακοινωθεί προσεχώς.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του διαγωνισμού http://www.artfools.gr/?page_id=902 ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τους διοργανωτές (στον τηλεφωνικό αριθμό 2410622865 ή στο κινητό 6977773753)


Πηγή: Ιστοσελίδα διαγωνισμού http://www.artfools.gr.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Επιστημονικός διαγωνισμός «Xperimania»: Εξερευνήστε τις Ιδιότητες των Καθημερινών Αντικειμένων


Αναδημοσίευση από το European Youth Portal


Δημιουργήστε ένα εύκολο και διασκεδαστικό επιστημονικό πείραμα σχετικά με την πετροχημεία, τα υλικά και τις ιδιότητες. Ο διαγωνισμός αυτός επικεντρώνεται στις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην τάξη και τα εργαστήρια. Οι μαθητές, θα πρέπει να κάνουν μία σύντομη μελέτη επιστημονικής έρευνας για τα υλικά και τις ιδιότητες που βρίσκονται στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης καλούνται να επινοήσουν τις δικές τους υποθέσεις και πειράματα και να αναρτήσουν τις εργαστηριακές αναφορές τους στη γκαλερί της ιστοσελίδας του διαγωνισμού, μαζί με φωτογραφίες, ταινίες ή άλλες πηγές πολυμέσων που θα παρουσιάσουν στην εργασία τους.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 10 – 20 ετών από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα υποψήφια κράτη μέλη και τα κράτη της ΕΖΕΣ. Οι μαθητές, θα πρέπει να ανήκουν σε ομάδες 2 ή το πολύ 3 ατόμων.

Η προθεσμία για την υποβολή συμμετοχών λήγει στις 30 Απριλίου 2009.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό (οδηγίες, τη λίστα με τις ιδιότητες, τα προτεινόμενα πειράματα και πολλά άλλα) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.xperimania.net

Πηγή: European Youth Portal

Διαγωνισμός «Living Together»: Σεπτέμβριος 2008 – Μάρτιος 2009


Αναδημοσίευση από το European Youth Portal

Μέσα από την φωτογραφία, ο διαγωνισμός αυτός έχει σκοπό να ενθαρρύνει έναν δημιουργικό διάλογο σχετικά με τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στις κοινωνίες της Ευρώπης και τις γειτονικές χώρες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Νότιο – Ανατολική Ευρώπη, και τη συμμετοχή των μειονοτικών κοινοτήτων στη δημόσια ζωή.

Οι φωτογραφίες πρέπει να αποτυπώνουν τι σημαίνει μετανάστευση για εσάς και να σχετίζονται με μια από τις ακόλουθες θεματικές:

1. Νέα πρόσωπα νέα μέρη.
2. Η οικία αίσθηση του δικού μου σπιτιού.
3. Μετανάστευση – ένα νέο φαινόμενο της εποχής!

Να σημειωθεί ότι, ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους είναι 13 – 35 ετών και κατοικούν στις εξής χώρες: Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Γεωργία, Ελλάδα, Ισραήλ, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Δηλώστε συμμετοχή πριν από τις 15 Μαρτίου 2009 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://livingtogether-competition.britishcouncil.org/

Πηγή: European Youth Portal

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Ο Συνήγορος του Πολίτη πιο κοντά στα Παιδιά


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Συνήγορου του Πολίτη

Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες παίρνει ο Συνήγορος του Πολίτη, με την ιδιότητά του ως Συνήγορος του Παιδιού, για να βρεθεί πιο κοντά στις απόψεις και τις προτάσεις των παιδιών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Ειδικότερα:

• Συγκροτεί 20μελή Ομάδα Εφήβων Συμβούλων, αγοριών και κοριτσιών 13-17 χρόνων, που θα τον συνδράμουν στην αποστολή του, παρουσιάζοντάς του τις απόψεις των παιδιών, όπως συμβαίνει και σε άλλους ομόλογους θεσμούς της Ευρώπης.

Γι’ αυτόν τον σκοπό, ο Συνήγορος του Παιδιού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αποστέλλει σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας σχετικό ενημερωτικό υλικό και παράλληλα απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Ομάδα Εφήβων Συμβούλων. Η επιλογή των μελών της Ομάδας θα γίνει την 10η Δεκεμβρίου 2008 με κλήρωση, ανάμεσα σε όσες και όσους δηλώσουν συμμετοχή, μεριμνώντας ώστε να αντιπροσωπεύονται κατά το δυνατόν οι έφηβοι που ζουν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η θητεία της Ομάδας θα είναι διετής. Τα μέλη της θα συναντώνται 3-4 φορές τον χρόνο και ενδιαμέσως θα επικοινωνούν και με άλλους τρόπους. Αναλυτικότερη ενημέρωση και αιτήσεις συμμετοχής στο: http://www.0-18.gr/oes.

• Ο Συνήγορος του Παιδιού διοργανώνει στις 16 Οκτωβρίου 2008 συνάντηση με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των παιδιών. Η συνάντηση θα έχει δύο θεματικές ενότητες:

α) Συστηματοποίηση της συνεργασίας του Συνηγόρου με τις ΜΚΟ και προοπτική συγκρότησης -για πρώτη φορά στην Ελλάδα-Δικτύου οργανώσεων για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το Δίκτυο θα συγκεντρώνει και θα αποστέλλει προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας παρατηρήσεις και προτάσεις σχετικά με την κατάσταση των δικαιωμάτων του παιδιού στην χώρα μας.

β) προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς (θα γίνει σεμινάριο από την διεθνή ΜΚΟ «Eurochild»).

Οι εκπρόσωποι φορέων που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη συνάντηση μπορούν να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στον Συνήγορο τη φόρμα συμμετοχής που υπάρχει στον ιστοχώρο του Συνηγόρου του Παιδιού: http://www.0-18.gr/oes

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.7289703 και 210.7289610,-625 και στην σύνδεση: http://www.0-18.gr/oes/index.htm


Πηγή: Συνήγορος του Πολίτη-Συνήγορος του Παιδιού

Συνέδριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Αθήνα



Το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού διοργανώνουν συνέδριο με θέμα «Τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα». Το συνέδριο πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2008, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προστασία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού και την προώθηση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Tο αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου βρίσκεται στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.neagenia.gr/appdata/documents/πρόγραμμα%20συνεδρίου.doc

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το σχετικό δελτίο συμμετοχής από την παρακάτω σύνδεση: http://www.neagenia.gr/appdata/documents/δελτιο%20συμμετοχησ%20-%20γενικό.doc

Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Μαθητές & Εκπαιδευτικούς: eLearning Awards 2008



Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Schoolnet απευθύνει πρόσκληση σε σχολεία και εκπαιδευτικούς για συμμετοχή στον διαγωνισμό eLearning Awards 2008 . Σκοπός του διαγωνισμού αυτού είναι η παρουσίαση, στο ευρωπαϊκό κοινό, πρωτότυπων προγραμμάτων διδασκαλίας και μάθησης με τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών. Αυτή τη χρονιά ο διαγωνισμός περιλαμβάνει νέες κατηγορίες , όπως: πολιτιστική έκφραση, μαθηματικά, επιστήμη & τεχνολογία, "συνεργατική" μάθηση, ηλεκτρονικός αλφαβητισμός, ηλεκτρονικό σχολείο για ενήλικες μαθητές και μια ειδική κατηγορία με θέμα τους «ξεχωριστούς» εκπαιδευτικούς.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον εν λόγω διαγωνισμό θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά μέχρι την 27η Οκτωβρίου 2008.

Να σημειωθεί ότι οι νικητές του διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το διεθνές συνέδριο EMINENT (Experts' Meeting in Education Networking) το οποίο θα διεξαχθεί στη Ρώμη στις 4 Δεκεμβρίου 2008.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη σύνδεση: http://elearningawards.eun.org

Πηγή: European Youth Portal

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

8ο Συνέδριο Υπουργών Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης: The Future of the Council of Europe Youth Policy- Agenda 2020


Το Συμβούλιο της Ευρώπης διοργανώνει στο Κίεβο, στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2008, το 8ο Συνέδριο Υπουργών Νεολαίας με θέμα "Το Μέλλον της Πολιτικής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Νεολαία: Ατζέντα 2020". Να σημειωθεί ότι ο θεσμός του Συνεδρίου Υπουργών Νεολαίας λαμβάνει χώρα κάθε τρία χρόνια και έχει ως στόχο την διαμόρφωση των μακροπρόθεσμων πολιτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Νεολαία.

Ωστόσο, βασικοί σκοποί του συνεδρίου αυτού είναι οι εξής:

- Η επισήμανση των βασικών επιτευγμάτων πολιτικής του Συμβουλίου της Ευρώπης και των κρατών μελών για τη Νεολαία .
- Η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών σε θέματα Νεολαίας μεταξύ των υπουργών.
- Η άρθρωση των βασικών μεσοπρόθεσμων στρατηγικών (2009-2010) του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα της Νεολαίας.

Να σημειωθεί ότι πριν από τη διεξαγωγή του εν λόγω συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί ένα είδος προσυνεδρίου νέων (youth event), στις 8 και 9 Οκτωβρίου, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και το Ουκρανικό Φόρουμ Νεολαίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής πρόκειται να τεθούν και να συζητηθούν ορισμένα πολύ σοβαρά ερωτήματα, όπως:

- Γιατί η ισότητα των δύο φύλων δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα στην Ευρώπη;
- Τί θα έπρεπε να γνωρίζουν οι πολιτικοί ηγέτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά όλες τις μορφές διακρίσεων κατά των νέων;
- Τι χρειάζεται να γίνει για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των νέων Ευρωπαίων;
- Τί είδους υποστήριξη χρειάζονται οι νέοι πρόσφυγες και οι κάθε είδους νέοι εκτοπισμένοι από τις χώρες υποδοχής;

Τα συμπεράσματα της συνάντησης των νέων θα κοινοποιηθούν στο συνέδριο των Υπουργών Νεολαίας προκειμένου να ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις τους σχετικά με τη διαμόρφωση νέων προτεραιοτήτων για τον τομέα της Νεολαίας για την επόμενη δεκαετία (Ατζέντα 2020).

Η Youthtopia θα παρακολουθήσει από κοντά τις δύο συναντήσεις και θα σας ενημερώσει για τα τεκταινόμενα με αναλυτικό δημοσίευμα.

Πηγές:
- Council of Europe
-Επίσημη Ιστοσελίδα του 8th Council of Europe Conference of Ministers responsible for Youth