Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Ξεκινάει η νέα Σχολική Εκστρατεία της UNICEF



Η UNICEF ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την έναρξη Σχολικής Εκστρατείας, υπό τον τίτλο «Βοηθήστε να πάνε στο σχολείο ακόμα περισσότερα παιδιά», με την παρουσίαση της Νέας Σχολικής Συλλογής 2008. Η εκστρατεία υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας το οποίο θα αποστείλει ειδική εγκύκλιο στα σχολεία.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα από την επίσημη ανακοίνωση της UNICEF.



Η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή στη ζωή των μαθητών. Η χαρά, η προσμονή, η αναζήτηση, η ελπίδα, η αγάπη είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν. Τα σχολικά είδη γίνονται το μέσο για ένα χαρούμενο ξεκίνημα. Για εκατομμύρια παιδιά όμως στον κόσμο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Περίπου 93 εκατομμύρια παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι κορίτσια, στερούνται το σχολείο.

Η εκπαίδευση αποτελεί για τη UNICEF τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της για την προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών και την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης. Η UNICEF συνεργάζεται με κυβερνήσεις, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς φορείς και ιδρύματα για να εξασφαλίσει σε όλα τα παιδιά την πρόσβασή τους στο σχολείο.

Η UNICEF καλωσορίζει λοιπόν μαζί με τους ευαισθητοποιημένους πολίτες τη νέα σχολική χρονιά με την υπόσχεση να την κάνει πιο ευχάριστη, πολύχρωμη και δημιουργική για τους μαθητές. Αγοράζοντας σχολικά είδη UNICEF προσφέρουμε διπλά: δίνουμε τη χαρά στους μαθητές να αποκτήσουν μια ξεχωριστή συλλογή που θα τους συντροφεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο σχολείο και παράλληλα θα νιώσουμε τη χαρά της προσφοράς στηρίζοντας το δικαίωμα των λιγότερο ευνοημένων παιδιών στη γνώση».

Τα έσοδα από την πώληση των σχολικών ειδών της UNICEF θα εξασφαλίσουν στα παιδιά το δικαίωμα τους στη ζωή, την υγεία, την εκπαίδευση και το παιχνίδι. Ας σκεφθούμε ότι πίσω από κάθε είδος της UNICEF κρύβεται ένα χαμόγελο ζωής και ελπίδας από κάποιο παιδί που βοηθήσαμε με την αγορά μας.

Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μία υπέροχη συλλογή τετραδίων όλων των τύπων, που πληρούν όλες τις ποιοτικές προδιαγραφές ασφαλούς χρήσης αλλά σέβονται και το περιβάλλον. Τη συλλογή συμπληρώνουν μπλοκ ζωγραφικής, ντοσιέ με λάστιχο και κουμπί, μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες και μολυβοθήκες. Η σειρά κλείνει με σχολικά σακίδια με ανατομική πλάτη, κασετίνες, CD, βιβλία κ.α. Κάθε παραγγελία είναι πολύ σημαντική ώστε να μπορέσει η UNICEF να συνεχίσει το έργο της εκπαιδεύοντας δασκάλους, παρέχοντας καινούργια σχολεία, δωρεάν σχολικό υλικό για τους φτωχούς μαθητές, εγκαθιστώντας πρόχειρα σχολεία σε περιπτώσεις πολέμων ή φυσικών καταστροφών, και προσφέροντας καθαρό νερό και τουαλέτες στα σχολεία που δεν έχουν.


Μπορείτε να βρείτε τη νέα Σχολική Συλλογή της UNICEF:

• στα Καταστήματα της UNICEF
- Αθήνα - Ξενίας 3, Πλ. Μαβίλη
- Θεσσαλονίκη - Ι. Δέλλιου 2, Πλ. Σιντριβανίου
- Ηράκλειο Κρήτης - Μιχελιδάκη 19
- Χανιά - Μπονιαλή 25
• στα Περίπτερα της UNICEF
• σε επιλεγμένα καταστήματα Τραπεζών, όπως: Αγροτική, GENIKI Bank, Citibank, Εμπορική, Κύπρου, Πειραιώς και στα ΕΛ.ΤΑ.


Για περισσότερες πληροφορίες ή/και τηλεφωνικές παραγγελίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον τηλεφωνικό αριθμό: 801 500 12345 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της UNICEF: www.unicef.gr.

Πηγή: Ιστοσελίδα της UNICEF

1o Φεστιβάλ Νεολαίας από το ΤΟ.ΣΥ.Ν. Νέου Ψυχικού



Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) Νέου Ψυχικού ανακοίνωσε τη διενέργεια του 1ου Φεστιβάλ Νέων στον ομώνυμο δήμο. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο Αθλητικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2008 και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων της περιοχής, μέσω της ανάπτυξης δράσεων, στα ζητήματα που τους αφορούν.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του φεστιβάλ.



1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ


27/9

17:00 ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ: PRO-EVOLUTION
SOCCER 6

18:00 ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: 'ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ'

19:00 ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ GRAFFITI

20:00 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

21:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ


28/9

11:00 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΩΝ 6-11
1. ΟΔIKH ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
2. ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
(ΦΟΥΣΚΩΤΟ ΚΑΣΤΡΟ-ΚΛΟΟΥΝ-ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΙ)
3. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ 'ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ'
4. ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
5. ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1ο Σ.Π. ΨΥΧΙΚΟΥ

14:00 ΛΗΞΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

17:00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:'ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ' ME ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ- ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
-ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
-ΚΛΗΡΩΣΗ ΔΩΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

19:00 ΕΝΑΡΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
-ΜΠΑΣΚΕΤ 3 ΟΝ 3
-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ GRAFFITI
-ΤΟΙΧΟΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

21:00 ΛΗΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΟΜΙΛΙΕΣ

21:30 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ



Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές του φεστιβάλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: jdelak@gmail.com

Πηγή: Ανακοίνωση του ΤΟ.ΣΥ.Ν. Νέου Ψυχικού στο facebook

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Νεανικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ από τα 'Παιδιά Εν Δράσει': Δημιουργία



Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού anthropos.gr.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η μη κυβερνητική οργάνωση «Παιδιά Εν Δράσει» οργανώνει το νεανικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ «Δημιουργία». Για 10 ολόκληρες ημέρες 120 νέοι ερασιτέχνες καλλιτέχνες από 20 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης θα συνυπάρξουν με μοναδικά τους εφόδια το πάθος για τις τέχνες και την αγάπη τους για δημιουργία.

Η φετινή καλλιτεχνική συνάντηση είναι αφιερωμένη στη δημοκρατία και την συμμετοχή των νέων στα κοινά. Πάνω σε αυτήν την θεματική οι 120 καλλιτέχνες, μέσα από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια (video art, μουσική, multimedia, θέατρο δρόμου, τσίρκο, εικαστικά, χορός, φωτογραφία) θα μιλήσουν για τη δημοκρατία και τη συμμετοχή, όπως αυτοί τη βιώνουν στις χώρες τους αλλά και όπως αυτή διαμορφώνεται πλέον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το καλλιτεχνικό εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί σε κατασκηνωτικό χώρο κοντά στην Κάριανη Καβάλας από 6 έως 16 Σεπτεμβρίου 2008 και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι ελάχιστες οι φορές που συνυπάρχουν τόσοι πολλοί καλλιτέχνες στον ίδιο χώρο για 10 ολόκληρες ημέρες.

Παράλληλα με τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, θα πραγματοποιηθούν μουσικές συναυλίες, live performances, εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, εκδρομές και περίπατοι, πολυπολιτισμικές βραδιές.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Νεολαίας και το πρόγραμμα Νεολαία σε Δράση.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής: στο www.creativity.gr και στο τηλέφωνο 6977352239 (Γιώργος Γεωργιάδης).


Πηγή: Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού anthropos.gr

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Συνέδριο με θέμα τη Συμμετοχή των Νέων: Youth Participation in Euromed Context



Η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νεολαία σε Δράση» ανακοίνωσε πρόσφατα τη διενέργεια συνεδρίου στην Γαλλία υπό τον τίτλο ‘Youth Participation in Euromed Context’, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 16 Νοεμβρίου 2008 στην πόλη Marly-Le-Roi. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Γαλλική Εθνική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νεολαία σε Δράση» και τον Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Οργανισμό SALTO, σε συνεργασία με τις Εθνικές Υπηρεσίες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Τουρκίας και της Ισπανίας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας, το συνέδριο "αποβλέπει στο να διευκρινίσει το ρόλο που μπορεί να έχουν τα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Νεολαία σε Δράση» και «Euromed» ως εργαλεία για την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων", με απώτερο στόχο την "ανταλλαγή μεθόδων και στρατηγικών που σχετίζονται με τις καλές πρακτικές που έχουν ήδη αναπτυχθεί στον τομέα αυτό μέχρι σήμερα καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μελλοντικών προγραμμάτων".

Στο συνέδριο καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων, εργαζόμενοι στον τομέα της Νεολαίας, μέλη οργανώσεων νέων, αλλά και νέοι γενικότερα, που να διαθέτουν σχετική εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων για νέους, κυρίως σε ότι αφορά τη θεματική της ενεργού συμμετοχής των νέων στα κοινά. Να σημειωθεί ότι η γλώσσα εργασίας του συνεδρίου είναι τα αγγλικά.

Το κόστος συμμετοχής στο συγκεκριμένο συνέδριο ανέρχεται στα 50 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα. Τα έξοδα διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από την Εθνική Υπηρεσία της Γαλλίας, ενώ τα έξοδα μετακίνησης θα καλυφθούν από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συνέδριο αυτό, καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην Ελληνική Εθνική Υπηρεσία το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008 (fax: 210 2531879, ηλεκτρονική διεύθυνση: seminaria@neagenia.gr).

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το έντυπο της αίτησης συμμετοχής από την παρακάτω σύνδεση: http://www.neagenia.gr/appdata/documents/νέα-ανακοινώσεις/σεμινάρια/salto_france_november_form.doc

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία αναφορικά με το εν λόγω συνέδριο, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 210 2599360 (κα Μάρθα Διαμαντοπούλου) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: m.diamantopoulou@neagenia.gr Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.salto-youth.net/emyouthparticipation/

Πηγές:
- Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
- Ευρωπαϊκός Εκπαιδευτικός Οργανισμός SALTO

Διαγωνισμός Γνώσεων για την Ευρώπη: that’s eUrope



Εδώ και τρεις μήνες έχει ξεκινήσει ένας πρωτότυπος διαδικτυακός διαγωνισμός γνώσεων για την Ευρώπη. Πρόκειται για τον διαγωνισμό that’s eUrope, ο οποίος απευθύνεται σε νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών. Ειδικότερα, στον διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος, κάθε φορά, δύο σχολικές τάξεις ή δύο ομάδες νέων από την Ευρώπη (τα διαγωνιζόμενα group πρέπει να έχουν τουλάχιστον 5 μέλη) οι οποίες καλούνται να απαντήσουν ηλεκτρονικά σε 12 ερωτήσεις σχετικά με τις παρακάτω θεματικές: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νέοι και Ευρώπη, Ευρωπαϊκό Έτος για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο, Ευρωπαϊκή Ένωση & Πολίτες και Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2009 ενώ για τους νικητές προβλέπονται χρηματικά και άλλα έπαθλα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού: http://www.european-online-learning.eu/the_game.php

Πηγή: European Youth Portal

Portal για Νέους Μουσικούς: Study Music in Europe!



Το Ευρωπαϊκό portal http://www.studymusicineurope.org αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πληροφόρησης για νέους μουσικούς που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε μουσικές ακαδημίες ή μουσικά πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Ειδικότερα, παρέχει πρόσβαση σε ιστοσελίδες ιδρυμάτων ανώτερης μουσικής εκπαίδευσης & κατάρτισης, πληροφορίες για τα εθνικά συστήματα μουσικής εκπαίδευσης, αλλά και ενημέρωση για πρακτικά ζητήματα (όπως η διεθνής αναγνώριση σπουδών, τα προγράμματα κινητικότητας, κτλ.).

Πηγή: European Youth Portal

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Επιστημονική Διημερίδα: Διαταραχές Διατροφής σε Παιδιά και Εφήβους



Η Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (Ε.ΨΥ.Υ.Π.Ε.) σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Πρόληψης Καπνιστικής Συνήθειας & Αγωγής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΑΙΔ-Υ) διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα με θέμα 'Διαταραχές Διατροφής σε Παιδιά και Εφήβους'. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2008.

Πρωταρχικός στόχος της διημερίδας, στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι η παρουσίαση των τελευταίων ερευνητικών και κλινικών δεδομένων σχετικά με τις διαταραχές διατροφής στην παιδική και εφηβική ηλικία και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες της διημερίδας, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2008 (Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 7212732- υπεύθυνη Α. Μπεκιάρη).

Πηγή: Διαφημιστικό Φυλλάδιο Διημερίδας 'Διαταραχές Διατροφής σε Παιδιά και Εφήβους'.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Ημέρες Νεανικού Κοινωνικού Προβληματισμού από το ΤΟ.ΣΥ.Ν. Θεσσαλονίκης



Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων (TO.ΣΥ.Ν.) Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει ‘Ημέρες Νεανικού Κοινωνικού Προβληματισμού’ στις 29-30 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου 2008.

Στους βασικούς στόχους των εκδηλώσεων εντάσσονται ‘τόσο η διεξοδική ενημέρωση των νέων αναφορικά με τα νεανικά κοινωνικά ζητήματα, όσο και η εξασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής τους’.

Στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται: επίσκεψη στο Κέντρο Πρόληψης από τις εξαρτησιογόνες ουσίες 'Σείριος' (29/8), ενημερωτική ημερίδα με θέμα 'Νέοι και Σύγχρονες Μορφές Εξαρτήσεων' (30/8), προβολή της ταινίας 'Requiem for a Dream' (30/8), ενημερωτική ημερίδα με θέμα 'Νεανική Επιχειρηματικότητα-Επαγγελματικές Διέξοδοι για τους Νέους' (1/9). Οι 'Ημέρες Νεανικού Κοινωνικού Προβληματισμού' θα λήξουν τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου με τη Μουσική Συναυλία των Σταμάτη Κραουνάκη και Σπείρα Σπείρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21.30 στο Θέατρο Γης.

Για περισσότερες λεπτομέρεις σχετικά με τις εν λόγω εκδηλώσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το παρακάτω e-mail: tosynth@gmail.com.

Πηγή Ανακοίνωση του ΤΟ.ΣΥ.Ν. Δήμου Θεσσαλονίκης στο Facebook.

1ο Σχολικό Φεστιβάλ από το ΤΟ.ΣΥ.Ν. Καλαμαριάς



Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) Καλαμαριάς ανακοίνωσε την διοργάνωση του 1ου Σχολικού Φεστιβάλ στον Δήμο Καλαμαριάς, το οποίο θα λάβει χώρα στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2008 (Τόπος: Θεατράκι Χηλής, Κλειστό Γυμναστήριο, Χώρος πρώην Στρατοπέδου Κόδρα).

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών ‘το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει αθλητικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και ψυχαγωγικές ημερίδες και εκδηλώσεις’. Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε το επισυναπτόμενο flyer.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η γνωριμία των σχολείων της Καλαμαριάς με τον θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων προκειμένου να εξασφαλιστεί ‘μεγαλύτερη συμμετοχή στις επόμενες εκλογές ανάδειξης του οργάνου’.

Πηγή ΤΟ.ΣΥ.Ν. Καλαμαριάς-Ανακοίνωση στο Facebook.

1ο Φεστιβάλ Παιδιών και Νέων στο Δήμο Μαρκοπούλου: YOUNG steps at cube FESTIval



Ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Πόρτο Ράφτη και το Δίκτυο Αλληλοβοήθειας Παιδιών και Νέων «Κράτα με» διοργανώνουν το 1ο φεστιβάλ Παιδιών και Νέων στην περιοχή του Δήμου Μαρκοπούλου. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στις 10, 11 και 12 Οκτωβρίου 2008 και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Μαρκοπούλου.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου των διοργανωτών, το σχήμα του φεστιβάλ θα έχει ως εξής:

Βασιζόμενοι στο κύβο-puzzle του Rubik, θα χρησιμοποιηθούν κύβοι (cubes) διαφόρων διαστάσεων και graffiti΄s panels, τα οποία θα φιλοτεχνηθούν από ομάδες παιδιών και νέους καλλιτέχνες. Oι κύβοι θα εκτεθούν σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία (cubes spots), ενώ θα υπάρξουν παράλληλες δραστηριότητες, όπως συναυλία με νεανικά συγκροτήματα, θεατρική παράσταση, διαγωνισμούς φωτογραφίας και ζωγραφικής, παιχνίδι περιήγησης στην ευρύτερη περιοχή, παραδοσιακό γλέντι με συμμετοχή νεανικών μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων. Παράλληλα, θα συμπληρωθούν ερωτηματολόγια για τα ενδιαφέροντα , τις ανάγκες και τις ελπίδες των νέων.

Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια φιλοτέχνησης των κύβων όπως και των συμμετοχών στους διαγωνισμούς φωτογραφίας και ζωγραφικής, θα γίνει Ημερολόγιο- Λεύκωμα του 2009, όπου θα αναφέρονται τα ονόματα όλων όσων θα συμμετάσχουν.

Οι διοργανωτές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Φεστιβάλ, αναζητούν χορηγούς για τη στήριξη της εκδήλωσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνήστε με την κ. Ευγενία Αρβανίτη-Πρεβεζάνου, στο τηλέφωνο: 69.37.00.13.54.

Πηγή: Δελτίο Τύπου του 1ου Φεστιβάλ Παιδιών και Νέων στον Δήμο Μαρκοπούλου

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Το Youth Event της Γαλλικής Προεδρίας: Συμπεράσματα



Ο Διαπολιτισμικός Διάλογος ήταν το βασικό θέμα του Ευρωπαϊκού Youth Event που οργάνωσε η Γαλλική Προεδρία στη Μασσαλία από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου 2008. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος περίπου 120 νέοι από 50 διαφορετικές χώρες (από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή). Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης περιλαμβάνονταν τα εξής: ο διαπολιτισμικός διάλογος, η κινητικότητα, η πολυγλωσσία, η συνεργασία Βορρά-Νότου, η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, κτλ.

Μπορείτε να διαβάσετε τα επίσημα συμπεράσματα της εν λόγω συνάντησης (στην αγγλική γλώσσα) στην ακόλουθη σύνδεση: http://ec.europa.eu/youth/pdf/doc1126_en.pdf

Πηγές:
- European Commission
- European Youth Portal

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Τσέχικoς Διαγωνισμός για Νέους Ευρωπαίους: Καινοτόμα Μυαλά




Νέοι που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία και την επιστήμη και επιθυμούν να προβάλλουν τις δυνατότητές τους, καλούνται να υποβάλλουν τα σχέδιά τους τους σ’ αυτόν τον διαγωνισμό, ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας μέχρι 19 ετών από όλη την Ευρώπη. Ο διαγωνισμός θα απονείμει βραβεία σε πέντε κατηγορίες: τεχνολογίες πληροφόρησης & επικοινωνίας, υγεία & ποιότητα ζωής, περιβάλλον, τεχνολογικές καινοτομίες, σχέδιο & αρχιτεκτονική.

Όσοι/ες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2008, στο παρακάτω e-mail: registration@innovatingminds.eu

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο: http://www.innovatingminds.eu/


Πηγές:
- Επίσημη ιστοσελίδα διαγωνισμού Innovating Minds.
- European Youth Portal

Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Αφίσας για Νέους: Το Δικαίωμα των Παιδιών στην Προστασία



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει διαγωνισμό αφίσας για νέους, ηλικίας 10-14 και 15-18 ετών (δύο ηλικιακές κατηγορίες), με θέμα "Το δικαίωμα των παιδιών στην προστασία".

Οι νέοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα πρέπει να σχεδιάσουν μία αφίσα που θα παρουσιάζει την ιδέα του δικαιώματος των παιδιών και των εφήβων στην προστασία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή τους ηλεκτρονικά, έως την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008, στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.eurojeune.eu/registration/index.jsp?lang=el

Περισσότερες πληροφορίες για τον εν λόγω διαγωνισμό παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο: http://www.eurojeune.eu/index_el.htm


Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα διαγωνισμού "Το δικαίωμα των παιδιών στην προστασία"

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας: Κινητοποίηση για τις Eξελίξεις σε Γεωργία - Ρωσία



Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση, σχετικά με τον διενεργούμενο πόλεμο στην περιοχή του Καυκάσου, με την οποία προτείνει την ανάληψη ανθρωπιστικής δράσης και άλλων πρωτοβουλιών υπέρ της ειρήνης. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο της ανακοίνωσης.

Οι πολεμικές συγκρούσεις στον Καύκασο και οι εχθροπραξίες Γεωργίας- Ρωσίας δημιουργούν κλίμα έντονης ανησυχίας για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη. Η διαφαινόμενη παύση των εχθροπραξιών δε συνιστά ούτε οριστική επίλυση του προβλήματος, ούτε πρέπει να στρέψει την προσοχή μας μακριά από αυτήν την τόσο ευαίσθητη περιοχή αλλά και τις ανθρωπιστικές προεκτάσεις που η κρίση έχει.

Ως Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας θεωρούμε ότι η τελευταία πολεμική σύρραξη μας αφορά όλους τόσο ως νέους πολίτες αυτού του κόσμου αλλά και ως Έλληνες και Ευρωπαίους. Δεν μπορούμε ούτε να κλείσουμε τα μάτια στο δράμα των θυμάτων και των προσφύγων, ούτε και να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή χωρίς να εμπλακούμε άμεσα και όσο είναι δυνατόν στην προσπάθεια μόνιμης ειρήνης, μέσα από την κοινή δράση των νέων και των λαών της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο σας προτείνουμε:

α) την ανάληψη από όλους μας δράσης για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας

β) την αποστολή της βοήθειας με αντιπροσωπεία νέων και άλλων φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή

γ) την διενέργεια συνάντησης νέων και οργανώσεων νέων της περιοχής με θέμα την ενδυνάμωση των προσπαθειών για μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια, με τη στήριξη και συμμετοχή του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, των οργανώσεων νέων και της κοινωνίας των πολιτών της Ελλάδας.

Περιμένουμε άμεσα τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας, προκειμένου να οργανώσουμε από κοινού το συντομότερο δυνατό τις κινήσεις μας.


Πηγή: Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας σχετικά με τον πόλεμο στη Νότια Οσετία




Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση αναφορικά με τον πόλεμο που διεξάγεται αυτές τις μέρες ανάμεσα στην Ρωσία και τη Γεωργία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε, σε δική μου απόδοση, το σύνολο της ανακοίνωσης.


Τα Παιδιά και οι Νέοι αξίζουν την Ειρήνη

Με ευκαιρία την Διεθνή Μέρα για τη Νεολαία, οι οργανώσεις νέων σε όλη την Ευρώπη εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τον πόλεμο που λαμβάνει χώρα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και καλούν τους Ρώσους και τους Γεωργιανούς ηγέτες να επιλύσουν την κρίση με ειρηνικό τρόπο.

Τα παιδιά και οι νέοι αποτελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες των πολεμικών συγκρούσεων. .. «Δεν είναι οι ηγέτες αλλά τα παιδιά και οι νέοι που τραυματίζονται στους δρόμους και υποφέρουν στα χαρακώματα και τα καταφύγια», εξηγεί ο Jaakko Weuro, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας».

Οι κυβερνήσεις της Γεωργίας και της Ρωσίας αλλά και η διεθνής κοινότητα έχουν στα χέρια τους την ευθύνη για τον τερματισμό αυτής της κρίσης. «Αυτό που μπορούν να κάνουν οι νέοι και οι οργανώσεις τους είναι να είναι ενήμεροι για ότι συμβαίνει, να συζητούν με τους φίλους τους για το ζήτημα του πολέμου και να ασκούν πίεση σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν αφενός ότι δεν θα ξεχαστεί το πόσο υποφέρουν τα παιδιά και οι νέοι στη Γεωργία και την Ρωσία και αφετέρου ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τερματιστεί αυτή η κρίση με σεβασμό στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο», προσθέτει ο Weuro.

Τα παιδιά και οι νέοι έχουν το δικαίωμα να μεγαλώσουν σε έναν ειρηνικό κόσμο όπου θα κυριαρχεί ο αμοιβαίος σεβασμός. Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νεολαίας να εξασφαλίσει στους νέους έναν κοινό χώρο που θα εργάζονται μαζί γίνεται περισσότερο από ποτέ επίκαιρη. Οι νέοι στη Γεωργία και την Ρωσία, που επηρεάζονται από τις αγριότητες του πολέμου, δεν είναι μόνοι.


Πηγή: European Youth Forum
Φωτογραφία: Εφημερίδα The Guardian

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Ερευνητικό Σεμινάριο με θέμα την Υγεία των Νέων στην Ευρώπη: Research seminar on health and well-being of young people in Europe




Η Youth Partnership (σύμπραξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Νεολαίας) σε συνεργασία με την Γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοργανώνουν ερευνητικό σεμινάριο με θέμα την Υγεία και την Καλή Κατάσταση των Νέων της Ευρώπης, το οποίο θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2008.

Όσοι ερευνητές ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο εν λόγω σεμινάριο θα πρέπει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2008 να υποβάλλουν στους διοργανωτές: την αίτηση συμμετοχής τους, ένα συνοδευτικό γράμμα στο οποίο να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θέλουν να λάβουν μέρος στο σεμινάριο, καθώς και μια περίληψη του κειμένου που σκοπεύουν να παρουσιάσουν (μέχρι 500 λέξεις). Τα σχετικά έγγραφα μπορούν να υποβληθούν on-line στη σύνδεση: http://www.youth-partnership.net/youth-partnership/seminars/seminar_4.html

Τα κείμενα που θα παρουσιαστούν στο ερευνητικό σεμινάριο χρειάζεται να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

- Να αναλύουν την σημερινή κατάσταση στον τομέα της υγείας των νέων και να υποδεικνύουν τις όποιες ανάγκες.

- Να αναλύουν αφενός τις πολιτικές που λαμβάνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις ή τις τοπικές αρχές και αφετέρου τις πρακτικές που εφαρμόζονται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις σχετικά με την υγεία και την καλή κατάσταση των νέων.

- Να απευθύνουν προτάσεις/συστάσεις προς τους διάφορους δρώντες (στους τομείς της υγείας και της νεολαίας) υπέρ της βελτίωσης της υγείας των νέων.

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο αυτό μπορείτε να αναζητήσετε στην ακόλουθη σύνδεση: http://youth.nfrance.com/export/sites/default/youth-partnership/documents/Research/2008_call_paper_health.pdf

Πηγή: Youth Partnership

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Erasmus: Νεαροί Επιχειρηματίες



Πρόσκληση προς επιχειρηματίες και άλλους φορείς για την υποβολή προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα "Erasmus: νεαροί επιχειρηματίες", απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την επιχορήγηση σχεδίων που θα δίνουν τη δυνατότητα σε εκκολαπτόμενους Ευρωπαίους επιχειρηματίες να μαθητεύσουν σε εταιρείες έμπειρων επιχειρηματιών σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή εμπειριών και η δικτύωση.

Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η βελτίωση της επιχειρηματικότητας, της διεθνοποίησης και της ανταγωνιστικότητας των νεότευκτων πολύ μικρού, μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων και των νέων επιχειρηματιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, αφορά τα άτομα που σκοπεύουν να ιδρύσουν μια επιχείρηση και, σε μικρότερο βαθμό, τους επιχειρηματίες νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων.

Πρόταση μπορούν να υποβάλουν όλοι οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί οργανισμοί ή επιχειρήσεις. Περιλαμβάνονται οργανισμοί ή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης της επιχειρηματικότητας ή στο πεδίο των διακρατικών υπηρεσιών εύρεσης εργασίας. Πιο συγκεκριμένα:

-Εμπορικά, βιομηχανικά ή βιοτεχνικά επιμελητήρια ή ανάλογοι οργανισμοί.
-Οργανισμοί υποστήριξης επιχειρήσεων και κέντρα στήριξης επιχειρήσεων κατά τη φάση έναρξης της λειτουργίας τους,
επαγγελματικές ενώσεις και δίκτυα υποστήριξης επιχειρήσεων,
νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων.
-Φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης (δημόσιοι, ιδιωτικοί, κλαδικοί κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της υποστήριξης επιχειρήσεων.
-Οργανισμοί εύρεσης θέσεων κατάρτισης.

Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου 2008. Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων και τα έντυπα για την υποβολή αίτησης βρίσκονται στην παρακάτω ιστοσελίδα:
http://ec.europa.eu/enterprise/funding/files/themes_2008/calls_prop.htm

Πηγές:
-Proslipsis.gr
-Πρόγραμμα ERASMUS for young entrepreneurs

Πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ. για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες: Νέοι & Επιχειρηματικότητα



Ο Ο.Α.Ε.Δ. ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη προγράμματος για 3.000 νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ηλικίας 22-32 ετών, με τον διακριτικό τίτλο «Νέοι και Επιχειρηματικότητα».

Αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη σχετική περιοχή του δικτυακού τόπου του Ο.Α.Ε.Δ.(http://www.oaed.gr/) από την 1/08/2008. Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα καθοριστεί με απόφαση του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Ο.Α.Ε.Δ. "σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων νέων στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Το πρόγραμμα καταρτίσθηκε λαμβάνοντας υπόψη ότι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις των πολιτικών απασχόλησης στη χώρα μας, είναι η άρση των δυσκολιών εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας και ειδικότερα, η διασφάλιση συνθηκών ομαλής και γρήγορης μετάβασης των νέων από το εκπαιδευτικό σύστημα στην απασχόληση και ότι η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελεί δυναμικό τρόπο ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα εάν αυτή είναι προσανατολισμένη σε καινοτόμες ιδέες και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας".

Δικαιούχοι είναι όσοι:

-Έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και τριάντα ημέρες πριν την έναρξη) και έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.
-Έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του Ο.Α.Ε.Δ.
-Έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
-Διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.oaed.gr/Pages/SN_770.pg

Πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς: Χρειάζονται Δυναμικές Πρωτοβουλίες για τη Νέα Γενιά



Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"


Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς είναι ένα επιτελικό κυβερνητικό όργανο με κύριο στόχο τη διαμόρφωση, την παρακολούθηση και το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής για τη νέα γενιά και τη σύνδεσή της με την κοινωνία και τους φορείς της.

Σήμερα, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς επιχειρεί ένα νέο ποιοτικό άλμα. Σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις κοινωνικής πολιτικής μέσα από πρωτοβουλίες άτυπης μάθησης με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους με λιγότερες ευκαιρίες. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για να επιτύχει στην αποστολή της έχει χαράξει συγκεκριμένους άξονες πολιτικής, θεματικές προτεραιότητες, γενικούς και ειδικούς στόχους, που υλοποιούνται μέσω δράσεων και καινοτόμων προγραμμάτων αλλά και νέων θεσμών.

- Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των νέων στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά το θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων με τη διεξαγωγή εκλογών το Μάρτιο του 2008. Σήμερα λειτουργούν Τοπικά Συμβούλια Νέων σε 870 ΟΤΑ, με 100.000 εγγεγραμμένους νέους πολίτες στα Μητρώα Νέων. Θεσμός που συνιστά καινοτομία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Ενισχύουμε το δίκτυο ενημέρωσης, πληροφόρησης και κινητικότητας των νέων μέσα από τη διοργάνωση των "Ανοικτών Διημέρων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για την ενδυνάμωση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων", σε όλη την Ελλάδα, καθώς και τη χρήση της "Κάρτας Νέων", της κάρτας δηλαδή που παρέχει εκπτωτικές ευκαιρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Στηρίζουμε τη Νεανική Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση. Με την αξιοποίηση πόρων από το ΕΠΕΑΕΚ ιδρύσαμε 79 θυρίδες νεανικής επιχειρηματικότητας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Συνάψαμε 15 προγραμματικές συμβάσεις για τη λειτουργία Κόμβων του Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας σε αντίστοιχα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΑΕΔ. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι μας είναι σε θέση να ενημερώνονται και να αξιοποιούν προγράμματα, πρωτοβουλίες και ευκαιρίες που παρέχονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Επίσης, υποστηρίζουμε δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης της "πράσινης" επιχειρηματικότητας και του "πράσινου" επαγγελματικού προσανατολισμού για την ενίσχυση της απασχόλησης και την προστασία του περιβάλλοντος.
- Υλοποιούμε πρωτοβουλίες για τον Εθελοντισμό και τη Δημιουργική Αξιοποίηση του Ελεύθερου Χρόνου. Συγκεκριμένα:
- Ενισχύουμε την εθελοντική προσφορά των νέων μας σε συνδυασμό με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ. και για πρώτη φορά το 2008 και με τον ΕΟΤ.
- Ενισχύουμε, με μια νέα πρωτοβουλία που αναλάβαμε από κοινού με τον ΕΟΤ για πρώτη φορά το 2008, τον εθελοντισμό σε πυρόπληκτες περιοχές,
- Αυξήσαμε κατά 50% (από 2.000 σε 3.000 συμμετοχές) τη συμμετοχή των νέων μας στα "ιστιοπλοϊκά τριήμερα".
- Ενισχύουμε κοινωνικές, πολιτιστικές και άλλες πρωτοβουλίες που προέρχονται από φορείς της Νεολαίας και απευθύνονται σε νέους, ενώ αξιοποιούμε το πρόγραμμα "Νεολαία σε Δράση".
- Αναπτύσσουμε το Πρόγραμμα "Καλοκαίρι για τους Νέους" με την ενίσχυση νεανικών δράσεων και πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα.
- Συνεχίζουμε τα χειμερινά τριήμερα σε συνεργασία με τον ΕΟΤ.
- Ενισχύουμε δράσεις διαπολιτισμικού διαλόγου, θεσμοθετούμε το πρόγραμμα PROGRESS "Ας σπάσουμε το τείχος των διακρίσεων".
- Πραγματοποιούμε δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης των νέων μας σχετικά με ζητήματα υγείας.
- Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε την τυπική εκπαιδευτική διαδικασία με την υλοποίηση δράσεων άτυπης μάθησης με έμφαση στον άξονα Παιδεία - Πολιτισμός. Επεκτείνουμε τις δράσεις μας στην υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού με την ενδυνάμωση της λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
- Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ιδρύσαμε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη χώρα μας με τίτλο "Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας", ενώ σύντομα συστήνεται, στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Πολιτικής για τη Νεολαία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία της με φορείς της κοινωνίας πολιτών, ιδιαίτερα εκείνες τις οργανώσεις των νέων που δραστηριοποιούνται και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Περιβάλλον, την Καταπολέμηση των Σύγχρονων Μορφών Εξάρτησης, την Ψηφιακή Σύγκλιση.


Πηγή: Εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", 17/07/08.