Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Ιστιοπλοϊκά Τριήμερα για Νέους από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς


Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με Ιστιοπλοϊκούς και Ναυτικούς Ομίλους της χώρας, διοργανώνει και φέτος «Ιστιοπλοϊκά Τριήμερα» για νέους 18 έως 30 ετών τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, "στόχοι του προγράμματος αυτού είναι η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των νέων, η γνωριμία με τις ελληνικές θαλάσσιες ομορφιές, η ανακάλυψη εναλλακτικών τρόπων διακοπών, η εκπαίδευση και η δημιουργία ενδιαφερόντων για την ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες όπως αυτή της ιστιοπλοΐα".

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους, μέσω της ψηφιακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, κατά την χρονική περίοδο από 9/6/2008 και ώρα 8.00 π.μ. έως και 12/6/2007 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, ενώ η ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας (http://www.neagenia.gr) στις 9/6/2008 και ώρα 8:00 π.μ.

Να σημειωθεί ότι το κόστος συμμετοχής για όσους επιλεγούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα ανέρχεται στα 50 Ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω πρόγραμμα μπορείτε:
- Nα επισκεφθείτε την σύνδεση: http://www.neagenia.gr/appdata/documents/anaλυτκη%20περιγραφη%20των%20ιστιοπλοϊκων%202008.doc
- Ή να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Συμμετοχής, Τμήμα Εναλλακτικού Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στα τηλέφωνα: 210-2599480 και 210-2599466.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Διαγωνισμός Μετάφρασης για Σχολεία: Juvenes Translatores



Πρόκειται για διαγωνισμό που απευθύνεται σε 17χρονους μαθητές από όλη την Ευρώπη (άτομα που έχουν γεννηθεί το έτος 1991), οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα μεταφραστικό τεστ που θα λάβει χώρα την ίδια μέρα και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, το μεταφραστικό τεστ θα διεξαχθεί στις 27 Νοεμβρίου 2008, ενώ οι ίδιοι οι μαθητές θα αποφασίσουν από ποια και προς ποια από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν να μεταφράσουν.

Σχολεία από όλη την Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στον διαγωνισμό Juvenes Translatores κατά την περίοδο 1 Σεπτεμβρίου με 20 Οκτωβρίου 2008 (η εγγραφή στον διαγωνισμό μπορεί να γίνει μέσω του σχετικού website).

Περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τον εν λόγω διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω σύνδεση:
http://ec.europa.eu/translation/contest/index_en.htm


Πηγή: European Youth Portal

Διαγωνισμός Video για Νέους με θέμα το Νερό: Festival VideEau



Η Διεθνής Γραμματεία για το Νερό (International Secretariat for Water) διοργανώνει διαγωνισμό για νέους ηλικίας 17 με 30 ετών, με θέμα: "Νερό, Άνθρωποι και Αειφόρος Ανάπτυξη".

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει να αποστείλουν στους διοργανωτές το βίντεό τους - το οποίο θα πρέπει να έχει διάρκεια μικρότερη ή ίση των 90 δευτερολέπτων - μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2008. Οι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Νεολαίας στην πόλη του Quebec, από τις 10 έως τις 21 Αυγούστου 2008.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη σύνδεση: http://www.i-s-w.org/en/videeau_en.html

Πηγή: European Youth Portal

Διαγωνισμός Φωτογραφίας για Νέους με θέμα την κλιματική αλλαγή: Shoot Nations 2008


Ο διαγωνισμός φωτογραφίας Shoot Nations απευθύνεται σε νέους ηλικίας 11 έως 24 ετών, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκφράσουν οπτικοποιημένα τις απόψεις τους για διάφορα σημαντικά ζητήματα.

Φέτος ο διαγωνισμός έχει ως θέμα του την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό καλούνται να τραβήξουν τρεις φωτογραφίες που να αντικατοπτρίζουν τις απόψεις τους για τα παρακάτω ερωτήματα/θέματα:

- Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζωή σου;
- Ανέλαβε δράση τώρα. Γίνε η αλλαγή!
- Ο κόσμος στο μέλλον.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει να αποστείλουν τις φωτογραφίες τους στον διαγωνισμό μέχρι τις 31 Ιουλίου 2008.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ακόλουθη σύνδεση: http://www.shootnations.org/


Πηγή: European Youth Portal

Σεμινάρια κατάρτισης για εκλεγμένα μέλη ΤΟΣΥΝ και εκπροσώπους φορέων Νεολαίας από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς





Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Νεολαία σε Δράση", διοργανώνει ειδικά σεμινάρια κατάρτισης για εκλεγμένα μέλη Τοπικών Συμβουλίων Νέων (ΤΟΣΥΝ) καθώς και εκπροσώπους φορέων νεολαίας. Το πρώτο σεμινάριο κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Τρίτη 3 Ιουνίου 2008.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρώτο σεμινάριο θα πρέπει να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής τους, μέχρι την Παρασκευή 30/5, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: m.kolokytha@neagenia.gr.

Επειδή οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής).

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το έντυπο της αίτησης συμμετοχής από την ακόλουθη σύνδεση: http://www.neagenia.gr/appdata/documents/νέα-ανακοινώσεις/ειδήσεις-τα%20νέα%20της%20γ.γ.ν.γ/registration%20form_τοσυν%20ggng.doc

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στον τηλεφωνικό αριθμό: 2102599506.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Emotion Pictures-Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την Αναπηρία: Ειδικό Αφιέρωμα στο Παιδί




Αναδημοσίευση αποσπασμάτων από το Δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ


Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ "Emotion Pictures - Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία" θα πραγματοποιηθεί 21-23 Ιουνίου 2008 στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Το Emotion Pictures οργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με στόχο την ανάδειξη των θεμάτων που προάγουν την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία και την ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ.

Φέτος το Emotion Pictures ετοιμάζει ένα πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με 30 ταινίες από όλο τον κόσμο και βεβαίως και από την Ελλάδα. Ταινίες με ποικίλο περιεχόμενο και φιλοσοφία, που μιλούν διαφορετικά για την αναπηρία, από χώρες όπως Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Ρωσία, νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, Ιαπωνία. Πολλές από τις ταινίες αυτές αναφέρονται σε κοινωνικά θέματα που δεν τα συσχετίζουμε συνήθως με την αναπηρία, ενώ συνδέονται άρρηκτα μαζί της, όπως ο πόλεμος και η περιβαλλοντική καταστροφή.

Θα προβληθεί, μεταξύ άλλων, το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ "Η Μισή Ζωή" του Ντένις Ο’ Ρουρκ, το οποίο δείχνει τις επιπτώσεις των παράνομων πυρηνικών δοκιμών στην υγεία των κατοίκων των νησιών Μάρσαλ. Η ταινία έχει αποσπάσει το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και το βραβείο ειρήνης του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Η έκπληξη του φετινού φεστιβάλ είναι ο νεότερος σκηνοθέτης στον κόσμο, σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, ο οποίος πρωταγωνιστεί και στην ταινία του, o δωδεκάχρονος Ινδός Κισάν Σρικάντ. Η πολυβραβευμένη ταινία του "Στους πέντε δρόμους" συνέβαλε στο να γίνει ευρύτερα γνωστός ο αγώνας που δίνεται στην πατρίδα του για το δικαίωμα των παιδιών του δρόμου στη μόρφωση.

Το παιδί είναι στο επίκεντρο του Φεστιβάλ. Από φέτος το Emotion Pictures αρχίζει συνεργασία με τον ινδικό οργανισμό “Chinh India Forum” (Φόρουμ Τσίνx της Ινδίας - http://www.chinh.in/) και μαζί με το σκηνοθετικό ντουέτο Μίνακσι και Βινάι Ράι (με 27 εθνικά και διεθνή βραβεία) διοργανώνουν ένα εργαστήριο κινούμενων σχεδίων. Οι Ράι έχουν αναπτύξει έναν ειδικό τρόπο να απελευθερώνουν τη δημιουργικότητα παιδιών με αναπηρία με τη βοήθεια των κινουμένων σχεδίων. Καθοριστικής σημασίας στην προσπάθεια αυτή υπήρξε η αρωγή της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλου. Η ταινία που θα προκύψει από αυτό το εργαστήριο, με τη συνεργασία της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, και στο οποίο θα συμμετέχουν 30 παιδιά από την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ στις 23 Ιουνίου και θα προβληθεί σε όλα τα σχολεία που βρίσκονται υπό την αιγίδα της UNESCO.

Το Φεστιβάλ ανοίγει με μια προφεστιβαλική εκδήλωση στις 20 Ιουνίου σε κεντρική πλατεία της Αθήνας όπου θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία "Videodance- Το τίμημα της ζωής" από την κορυφαία βρετανική ομάδα DV8. Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ (21 Ιουνίου, Μουσείο Μπενάκη) θα προβληθεί η ταινία "Το όνειρό μου" που παρουσιάζει την Καλλιτεχνική Ομάδα Ατόμων με Αναπηρία της Κίνας. Η ταλαντούχα ομάδα έχει τιμηθεί από τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO με τον τίτλο UNESCO Artist for Peace.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.ameamedia.gr/festival



Πηγή: Ιστοσελίδα του Φεστιβάλ "Emotion Pictures - Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία".

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Οι Συντηρητικοί στη Μ. Βρετανία αποδομούν τις κοινωνικές πολιτικές για τη Νεολαία: The Tories and Youth Policy





Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η Μ. Βρετανία βίωσε την εισαγωγή μιας σειράς ιδιαίτερα υποστηρικτικών πολιτικών για τους νέους με στόχο την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία (δημιουργία νέων θεσμών για τη νεολαία, υποστηρικτικά μέτρα στον τομέα της απασχόλησης, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, προνοιακά επιδόματα, κτλ.). Με την έλευση των Συντηρητικών στην εξουσία, οι «φιλικές» αυτές πολιτικές για τη Νεολαία άρχισαν να αποδομούνται, ενώ παράλληλα διαμορφώθηκε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τους νέους: οι νέοι δεν θεωρούνταν πλέον ως μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα «σε πρόβλημα» που χρειάζονταν τη στήριξη του κράτους, αλλά ως μια κοινωνική κατηγορία που αποτελούσε η «ίδια πρόβλημα» για την κοινωνία. Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης, ήταν η σταδιακή αντικατάσταση των προνοιακών πολιτικών για τους νέους από πολιτικές προσανατολισμένες στις ανάγκες της αγοράς (π.χ. η δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης προκειμένου ο νέος να βελτιώσει τις δεξιότητές του) και η εισαγωγή ενός ηθικιστικού πολιτικού λόγου σχετικά με την «κοινωνική ευθύνη» των νέων.

Αυτή ακριβώς τη στάση έχουν οι Συντηρητικοί και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Συντηρητικού κόμματος, Chris Grayling, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ότι σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα καταργήσει τα επιδόματα ανεργίας για όλους τους άνεργους νέους κάτω των 21 ετών, οι οποίοι δεν έχουν μπορέσει να βρουν εργασία μέσα σε διάστημα τριών μηνών και που δεν παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης.

Συγκεκριμένα ο Grayling αναφέρει: «Σχεδιάζουμε να εισάγουμε πολύ πιο σκληρούς κανονισμούς για τον τρόπο που οι νέοι κάτω των 21 ετών θα λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας. Για αυτή την κοινωνική ομάδα, η πολιτική ‘από την πρόνοια στην εργασία’ θα ξεκινάει πολύ πιο νωρίς. Θα υπάρχουν ‘στρατόπεδα εκπαίδευσης’ (boot camps) και προγράμματα κοινωνικής εργασίας γι’ αυτούς που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Το να μένεις στο σπίτι χωρίς να κάνεις τίποτα ανήκει πλέον στο παρελθόν».

Οι Συντηρητικοί, βεβαίως, δεν έχουν σκεφτεί ότι ένας νέος κάτω των 21 ετών έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη το επίδομα ανεργίας από έναν μεγαλύτερο του διότι πολύ απλά είναι δυσκολότερο για αυτόν να βρει εργασία μιας και δεν διαθέτει την απαραίτητη εργασιακή εμπειρία. Επίσης, δεν έχουν σκεφτεί (;) ότι οι νέοι που θα πληγούν περισσότερο από αυτό το μέτρο είναι αυτοί που προέρχονται από κατώτερες κοινωνικές τάξεις (διότι για να πας να εργαστείς κάτω από τα 21 σου, μάλλον δεν σπουδάζεις, και αυτοί που δεν σπουδάζουν είναι συνήθως οι φτωχότεροι…).

Να σημειωθεί ότι το παραπάνω μέτρο, θα συνοδευτεί και από άλλα αντίστοιχα, όπως τη μείωση ή και την κατάργηση των υφιστάμενων υποστηρικτικών επιδομάτων για τις ανύπαντρες μητέρες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κτλ.

Ωστόσο, για να είμαι δίκαιη, θα ήθελα να υπογραμμίσω στο σημείο αυτό, ότι η αποδόμηση των φιλικών προς τους νέους πολιτικών και η γενικότερη νέο-φιλελευθεροποίησή τους, ναι μεν ξεκίνησε με τους Συντηρητικούς, αλλά συνεχίστηκε κανονικότατα από τις κυβερνήσεις των Νέων Εργατικών του Tony Blair. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά λογική συνέχεια η πρόθεση των Συντηρητικών για την εφαρμογή ακόμη πιο επιθετικών πολιτικών για τους νέους.


Πηγή: Εφημερίδα The Guardian

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Έρευνα του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Παιδιά παγιδευμένα στην οθόνη



Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής".

Το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς με τα παιδιά, θεωρείται η κύρια αιτία του φαινομένου της εξάρτησης των μαθητών από το Διαδίκτυο και τα «βιντεοπαιχνίδια». Οι μικροί, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των μεγάλων, «σερφάρουν» ανενόχλητοι, περνούν όλον τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στην οθόνη, εκτίθενται σε κινδύνους, σε ακραίες περιπτώσεις «ξεχνούν να φάνε και να κοιμηθούν». Eρευνα του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έδειξε ότι 18% των εφήβων, εμφάνιζε περιοδικά ή συχνά προβλήματα, σχετικά με την κατάχρηση του Διαδικτύου.

- "Οταν είμαι στο PC και μου πούνε έλα να φάμε, θα πω έρχομαι σε δυο λεπτά, αλλά πάντα υπάρχει πρόβλημα γιατί πραγματικά χάνω την αίσθηση του χρόνου. Δεν ξέρω αν είναι τόσο θέμα εξάρτησης όσο της ευχαρίστησης που νιώθω μπροστά στον υπολογιστή".

- "Εγώ το έχω λύσει αυτό το πρόβλημα. Τρώω μπροστά στο PC".

- "Δεν τίθεται θέμα, μπροστά στο PC τρώω κι εγώ, αλλά μερικές φορές τρώω στο τραπέζι όταν βρίσκεται ο πατέρας μου στο σπίτι".

- "Αυτό που μου τη σπάει είναι με το mouse και το πιρούνι. Το ιδανικό είναι να μπορείς να φας με το αριστερό και να έχεις το ποντίκι στο δεξί, γιατί το ποντίκι στο αριστερό δεν γίνεται με τίποτα".

Ο παραπάνω διάλογος είναι αυθεντικός. Εκτυλίχθηκε στα σχόλια ενός φόρουμ στο Ίντερνετ και αποτελεί τυπικό δείγμα αυτού που οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι ονομάζουν εξάρτηση από το Διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια. Η υπόθεση δεν είναι καινούργια, όμως στη χώρα μας μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζει να απασχολεί έντονα τόσο τις δομές υγείας όσο και τις οικογένειες που αδυνατούν να ελέγξουν τις δραστηριότητες των νεότερων, κατά κύριο λόγο, μελών τους. Αιτία; Όπως όλα δείχνουν, το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει τους αναλφάβητους τεχνολογικά γονείς και καθηγητές από τα ημιμαθή στις περισσότερες περιπτώσεις παιδιά, τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον. Η εκπαίδευση που θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην καθοδήγηση των παιδιών στον νέο, απέραντο αυτό κόσμο παραμένει αγκυλωμένη στο σύστημα των εξετάσεων και της προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο που επιβάλλει ένα πειθαρχημένο εξαντλητικό πρόγραμμα και «σκοτώνει» οποιαδήποτε απόπειρα διερεύνησης της δημιουργικότητας που τα νέα Μέσα φέρνουν. Αποτέλεσμα: Ενα μεγάλο ποσοστό εφήβων «χάνεται» στα καλώδια των υπολογιστών παραμελώντας υποχρεώσεις, οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, ξεχνούν ακόμα και να φάνε ή να κοιμηθούν σε ακραίες περιπτώσεις. Φταίνε το Ιντερνετ και τα βιντεοπαιχνίδια; Σε καμία περίπτωση, συμφωνούν οι περισσότεροι ειδικοί. Φταίμε όλοι εμείς που δεν ασχολούμαστε με την ορθή χρήση τους...


Πηγή: Εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής".

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ξεχωριστή "Παιδική Γωνιά"


Αναδημοσίευση αποσπασμάτων από την ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου


49 χώρες συμμετέχουν στο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου που πραγματοποιείται - για πέμπτη χρονιά – στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO. Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει πόλο έλξης για επαγγελματίες και επισκέπτες-λάτρεις του βιβλίου, σε μια γιορτή που έχει πλέον καθιερωθεί όχι μόνον σε εθνικό αλλά και σε βαλκανικό, μεσογειακό και διεθνές επίπεδο.

Oι πύλες της έκθεσης θα ανοίξουν την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 10.00 το πρωί, και θα κλείσουν το βράδυ της Κυριακής 1 Ιουνίου, με εκλεκτούς καλεσμένους από τον χώρο της ελληνικής και της ξένης βιβλιοπαραγωγής: συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, λογοτεχνικοί πράκτορες, κριτικοί, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες, δημοσιογράφοι θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν γνώμες και να συζητήσουν γύρω από την πορεία του εκδοτικού κόσμου, να διαπραγματευτούν νέους τίτλους και μεταφράσεις, να γνωριστούν με το αναγνωστικό κοινό. Ανάμεσα σ’ αυτούς σημαντικά ονόματα της διεθνούς λογοτεχνικής κοινότητας, όπως ο Βρετανός Jonathan Coe, ο Περουβιανός Santiago Roncagliolo, ο Ολλανδός Geert Mak, η Ιρανο-Καναδή Marina Nemat καθώς και 25 σημαντικοί Γάλλοι συγγραφείς.

Για πρώτη φορά, φέτος, καθιερώνεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας: η έναρξη θα γίνει με τη Γαλλία, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με μια ευρεία γκάμα της εκδοτικής της παραγωγής (εκπροσωπούνται 80 εκδότες) αλλά και με την παρουσία 22 άλλων συγγραφέων στη Θεσσαλονίκη. Ενώ η θεματική έκθεση, που κάθε χρόνο εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα, είναι αφιερωμένη στο πολιτικό βιβλίο.

Το πολιτικό βιβλίο θα βρεθεί στο επίκεντρο αφού θα εκτεθούν περισσότεροι από 1.400 τίτλους σχετικής θεματολογίας από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή 85 Ελλήνων εκδοτών, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί έκθεση πολιτικής αφίσας (που παραχώρησε ευγενικά το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας) και θα κυκλοφορήσει καλαίσθητος τόμος-κατάλογος με όλα τα εκθέματα (επιμέλεια: Ελένη Αθανασίου). Στο ίδιο πνεύμα θα γίνουν προβολές διασκευασμένων ταινιών, παρουσίαση βιβλίων και Ελλήνων εικονογράφων, συζητήσεις αλλά και η θεατρική παράσταση «Ο Μαρξ στο Σόχο», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Howard Zinn, με τον Άγγελο Αντωνόπουλο, στο θέατρο «Εγνατία».



Όμως, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου δεν απευθύνεται μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά αφού περιλαμβάνει ξεχωριστή "Παιδική Γωνιά"!


Η φετινή «Παιδική γωνιά» ξεπερνάει τα όριά της, μοιάζει με μικρό χωριό 500 τ.μ. έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του.

Αναμένεται να την επισκεφθούν περισσότεροι από 10.000 μαθητές, προερχόμενοι από σχολεία τόσο του Νομού Θεσσαλονίκης όσο και από την Έδεσσα, την Καστοριά, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Κι ακόμη, αναμένεται να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτόν τον σκοπό μαθητές, μαζί με τους γονείς τους, από την Αθήνα.

Θέμα της φετινής διοργάνωσης (Βιβλίο;... Δικαίωμά σου!) είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των δύο φύλων, την έννοια της διαφορετικότητας στην καθημερινή ζωή.

Οι εικονογράφοι και οι συγγραφείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 85 παιδικών εκδηλώσεων (με προσκεκλημένους επαγγελματίες από τη Γαλλία) θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια, θεατρικά παιχνίδια, αφηγήσεις παραμυθιών, παρουσιάσεις βιβλίων.



Να σημειωθεί ότι η ΔΕΒΘ θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ (το Σάββατο έως τις 10.00 το βράδυ) στα περίπτερα 13-14-15 της HELEXPO. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.


Πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στις Κυκλάδες: Protecting the Mediterranean environment: youth can make the difference





Ο Εκπαιδευτικός οργανισμός SALTO-YOUTH EuroMed Resource Centre, σε συνεργασία με τις Εθνικές Υπηρεσίες Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση" της Ελλάδας και της Κύπρου, διοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα την ενεργό συμμετοχή των νέων σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Το σεμινάριο, το οποίο έχει τον τίτλο 'Protecting the Mediterranean environment: youth can make the difference', θα διεξαχθεί στις Κυκλάδες από τις 7 έως τις 17 Ιουλίου 2008 και απευθύνεται σε εκπροσώπους και μέλη φορέων/οργανώσεων, ηλικίας 20-30 ετών, οι οποίοι απασχολούνται στον Τομέα της Νεολαίας και διαθέτουν σχετική εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων για νέους και κυρίως στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Νεολαία σε Δράση" ή στο Πρόγραμμα Euromed-Youth, με θεματική το περιβάλλον και την προστασία του.

Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι η ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των νέων, η προαγωγή της δημιουργικότητας και της πρωτοβουλίας τους σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος (ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση των νέων για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου), καθώς και η ανταλλαγή καλών πρακτικών με απώτερο σκοπό τη δικτύωση μεταξύ των φορέων (κυρίως μέσα στο πλαίσιο των ευκαιριών που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Νεολαία σε Δράση").

Το κόστος συμμετοχής στο συγκεκριμένο σεμινάριο ανέρχεται στα 100 Ευρώ για κάθε συμμετέχοντα ενώ τα έξοδα διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από τους διοργανωτές.

Να σημειωθεί ότι η γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου θα είναι τα αγγλικά.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη δραστηριότητα αυτή, θα πρέπει να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής τους στην Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση" το αργότερο μέχρι την Τρίτη 27 Μαΐου 2008: στο fax 210 2531879 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση seminaria@neagenia.gr.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το έντυπο της αίτησης συμμετοχής από την ακόλουθη σύνδεση: http://www.neagenia.gr/appdata/documents/νέα-ανακοινώσεις/σεμινάρια/salto_euromed_kyklades.doc

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη σύνδεση: http://www.salto-youth.net/euromedenvironment/ ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς με την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση": τηλ. 210 2599360.


Πηγές:

- SALTO-YOUTH EuroMed Resource Centre
- Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Πρόσκληση του Κέντρου Νέων Κορινθίας για συμμετοχή σε Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων στη Γερμανία


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς


Το Κέντρο Νέων Κορινθίας σας ενημερώνει για μια ευρωπαϊκή ανταλλαγή νέων με τίτλο «Η κατανόηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από παιχνίδια ρόλων» που θα πραγματοποιηθεί στο Wuerzburg της Γερμανίας από τις 11 έως τις 17 Αυγούστου 2008.

Η ανταλλαγή αυτή γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου “PLATFORM” στο οποίο συμμετέχει το Κέντρο Νέων Κορινθίας.

Η ανταλλαγή αυτή απευθύνεται σε νέους από 18 έως 26 ετών και έχει ως θέμα τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από παιχνίδια ρόλων (role play).

Συγκεκριμένα οι νέοι συμμετέχοντες από Ισπανία, Τσεχία, Εσθονία, Σλοβενία και Ελλάδα θα λάβουν μέρος σε εργαστήρια και παιχνίδια ρόλων με θέμα «Πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως μπορούν οι διαφορετικές κουλτούρες να συνυπάρξουν.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο Κέντρο Νέων Κορινθίας, καθημερινά 3 ως 10 μ.μ., στο τηλέφωνο 27410 29 980 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση europa@knk.gr.



Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

The Mosquito: Μια περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών & των νέων




Ένα από τα θέματα συζήτησης του αυριανού Συμβουλίου Υπουργών Νεολαίας στις Βρυξέλλες αφορά και την περίφημη υπόθεση Mosquito. Στην Ελλάδα, ελάχιστοι γνωρίζουν για αυτή την σοβαρή περίπτωση διάκρισης εις βάρος των παιδιών και των νέων, μιας και το θέμα δεν έχει συζητηθεί σχεδόν καθόλου από τους αρμόδιους φορείς, γι' αυτό νομίζω αξίζει τον κόπο να σας δώσω κάποιες σχετικές πληροφορίες.

Το Mosquito είναι μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία εκπέμπει υψηλής συχνότητας ήχους, παρόμοιους με αυτούς ενός κουνουπιού, ο οποίοι βραχυπρόθεσμα προκαλούν δυσφορία, ενώ μακροπρόθεσμα σημαντικές βλάβες στην ακοή. Η συσκευή χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετές χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία) για τον έλεγχο της αντικοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών και των νέων σε δημόσιους χώρους. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η συσκευή, εξαιτίας της υψηλής συχνότητας στην οποία εκπέμπει, επηρεάζει μόνο άτομα ηλικίας μέχρι 25 ετών κι αυτό διότι η ικανότητα να ακούμε ήχους υψηλής συχνότητας μειώνεται με το πέρασμα της ηλικίας.

Αδιαμφισβήτητα, η χρήση αυτής της συσκευής παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, δημιουργεί αρνητικά στερεότυπα εναντίον τους διότι καλλιεργεί την εντύπωση ότι όλοι οι νέοι έχουν αντι-κοινωνική συμπεριφορά, ενώ ταυτόχρονα, διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των γενεών.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Liberty, προσπαθεί εδώ και καιρό μέσω της εκστρατείας του 'Buzz off' να πετύχει την απαγόρευση της συσκευής, χωρίς όμως να λάβει κάποιο θετικό μήνυμα από την Βρετανική κυβέρνηση. Μια άλλη πρωτοβουλία αφορά μια ομάδα Ευρωβουλευτών, με επικεφαλής τον Jan Marinus Wiersma-αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, που κατέθεσε γραπτή δήλωση καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει την πώληση και χρήση της συσκευής στην Ευρώπη.

Ανάμεσα, στους φορείς που έχουν αναλάβει δράση εναντίον της συσκευής είναι και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Φόρουμ, Bettina Schwarzmayr, "Οι νέοι συγκεντρώνονται κατά ομάδες σε δημόσιους χώρους κυρίως για να συναντήσουν τους φίλους τους και να περάσουν μαζί τον ελεύθερο χρόνο τους και όχι για να δημιουργήσουν προβλήματα. Καμμία κοινωνική ομάδα δεν θα πρέπει να εξαιρείται από τη χρήση των δημόσιων χώρων".

Από τα παραπάνω, γίνεται πιστεύω αντιληπτό ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Γι' αυτό καλό θα είναι να πάρουμε από τώρα τα μέτρα μας διότι κάποια στιγμή θα δούμε και στην Ελλάδα την κατάπτυστη αυτή συσκευή.



Πηγές:
Wikipedia, BBC News, European Youth Forum.

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Διαγωνισμοί συγγραφής θεατρικού έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού: ειδικά βραβεία για νέους συγγραφείς & παιδικά έργα



Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Proslipsis.gr

Τρεις διαγωνισμούς Κρατικού Βραβείου Θεατρικού Έργου για το 2008 προκηρύσσει το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα για τα βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου, νέων θεατρικών συγγραφέων και παιδικού θεατρικού έργου.

Για το βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου υποψηφιότητα μπορεί να υποβάλει οιοσδήποτε. Τα χρηματικά έπαθλα για τα τρία καλύτερα έργα είναι αντίστοιχα 9.000, 5.000 και 3.000 ευρώ.

Το βραβείο νέων θεατρικών συγγραφέων μπορούν να διεκδικήσουν μόνο νέοι θεατρικοί συγγραφείς, και ειδικότερα εκείνοι το θεατρικό έργο των οποίων δεν έχει στο παρελθόν ανεβεί στην σκηνή από επαγγελματικό θίασο ή παρουσιαστεί στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ή δεν έχει βραβευθεί από επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού ή άλλη επιτροπή του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τα χρηματικά έπαθλα για τα τρία καλύτερα έργα είναι αντίστοιχα 8.000, 5.000 και 3.000 ευρώ.

Για το βραβείο συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου τα χρηματικά έπαθλα για τα τρία καλύτερα έργα είναι αντίστοιχα 8.000, 5.000 και 3.000.

Γενικοί όροι

Τα προς βράβευση έργα είναι δυνατόν να ανήκουν σ΄ όλα τα είδη της δραματικής τέχνης. Τα έργα αυτά πρέπει να μην έχουν εκδοθεί ή ανεβασθεί στο θέατρο ή την τηλεόραση και να μη έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο. Τα υποβαλλόμενα έργα μπορεί να είναι και μονόπρακτα. Έργο που κρίθηκε άπαξ από την επιτροπή ή άλλη επιτροπή του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν μπορεί να υποβληθεί προς κρίση. Οι διαγωνιζόμενοι λαμβάνουν μέρος με την υποβολή ενός και μόνον έργου και σε μία μόνο από τις παραπάνω περιπτώσεις. Τα έργα υποβάλλονται με αίτηση με ψευδώνυμο, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα στην Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού, Τμήμα Θεάτρου (Μπουμπουλίνας 20 - 106 82 Αθήνα). Το πραγματικό ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου του συγγραφέα θα περιέχονται μέσα σε σφραγισμένο φάκελο που θα συνοδεύει την αίτηση. Η τυχόν αναγραφή στην αίτηση ή στα αντίτυπα του έργου του πραγματικού ονόματος και όχι του ψευδωνύμου συνιστά λόγον ακυρότητος της συμμετοχής στο διαγωνισμό. Στην αίτηση συμμετοχής ο ενδιαφερόμενος αναφέρει με σαφήνεια σε ποιόν από τους διαγωνισμούς συμμετέχει, αλλιώς η συμμετοχή του στον διαγωνισμό είναι άκυρη και το έργο του δεν παραπέμπεται στην Επιτροπή. Σε περίπτωση που έργο βραβευθέν σε οιονδήποτε από τους τρεις διαγωνισμούς παρουσιασθεί από σκηνής από επιχορηγούμενο θίασο, είναι δυνατή ειδική οικονομική ενίσχυση του θιάσου αυτού από το υπουργείο. Μετά την υποβολή των έργων δεν επιτρέπεται ν' αποσύρει ο συγγραφέας το έργο του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε έναν από τους παραπάνω διαγωνισμούς μέχρι 13 Ιουνίου 2008. Πληροφορίες και διευκρινήσεις θα δίδονται στα τηλ.: 210-8201722, 737.


Πηγή: Proslipsis.gr

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων με θέμα την Ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη



Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Μάιο του 2009 θα πραγματοποιηθούν πέντε εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα την Ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη. Τα σεμινάρια αυτά οργανώνονται από το δίκτυο Εθνικών Υπηρεσιών Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση", με τη συνεργασία της Youth Partnership, και απευθύνονται σε νέους ηγέτες, απασχολούμενους στον τομέα της Νεολαίας, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, κτλ. Η γλώσσα εργασίας όλων των σεμιναρίων είναι τα αγγλικά.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως εξής:

1. 29 Σεπτεμβρίου-5 Οκτωβρίου 2008, εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Ισλανδία.
2. 26 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου 2009, εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Ισπανία.
3. 9-15 Μαρτίου 2009, εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Βέλγιο (φλαμανδικός τομέας).
4. 30 Μαρτίου-5 Απριλίου 2009, εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Ρουμανία.
5. 4-10 Μαίου 2009, εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι στόχοι των σεμιναρίων αυτών συνοψίζονται στα ακόλουθα:

- Η κριτική εξέταση του νοήματος της Ιδιότητας του Ευρωπαίου Πολίτη και πώς αυτό επηρεάζει το περιεχόμενο των υπηρεσιών για νέους στις Ευρωπαϊκές χώρες.
- Η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα διαθέσιμα προγράμματα και τις υφιστάμενες δομές που αφορούν την Ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη.
- Η διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχει η Ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη για μια δημοκρατική αλλαγή της κοινωνίας.
- Η επαφή των συμμετεχόντων με τον σύγχρονο λόγο/συζητήσεις (discourse) αναφορικά με την Ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη (έννοιες, επίσημα νοήματα, εκφράσεις).
- Η ανάδειξη της διασύνδεσης μεταξύ Ιδιότητας του Ευρωπαίου Πολίτη, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημοκρατίας και Διαπολιτισμικής Μάθησης.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στα σεμινάρια αυτά θα είναι δωρεάν για όσους επιλεγούν να τα παρακολουθήσουν.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στα σεμινάρια μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους on-line στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.salto-youth.net/EuropeanCitizenship/

Πηγές: Youth Partnership και Εκπαιδευτικός Οργανισμός SALTO

Συνέδριο με θέμα τους νέους της Ευρω-Μεσογειακής Περιφέρειας: Giovani & Societa in Europa ed attorno al Mediterraneo




Η Σχολή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Μπολώνια, “R. Ruffilli”, διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα τους νέους της Ευρω-Μεσογειακής Περιφέρειας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Forli, μεταξύ 26 και 28 Μαρτίου 2009, και απευθύνεται σε ερευνητές, πανεπιστημιακούς και άλλους ειδικούς στον τομέα της Νεολαίας.

Βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι η μελέτη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι στις κοινωνίες της Ευρω-Μεσογειακής Περιοχής.

Οι γλώσσες εργασίας του συνεδρίου θα είναι τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συνέδριο με κάποια παρουσίαση θα πρέπει να αποστείλουν στους οργανωτές ένα abstract της ομιλίας τους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2008 (το abstract θα πρέπει να έχει γραφεί σε μια από τις γλώσσες εργασίας του συνεδρίου).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο αυτό μπορείτε να επισκεφθείτε τον σχετικό ιστότοπο: http://www.giovaniesocieta.unibo.it/ ή να επικοινωνήσετε απευθείας με τους οργανωτές: giovaniesocieta@unibo.it


Πηγές: Youth Partnership και ιστοσελίδα συνεδρίου 'Quarto Incontro Giovani & Societa in Europa ed attorno al Mediterraneo'

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Young People and Tobacco: Show and Share your Idea!



"Δημιούργησε ένα βίντεο, μια σύνθεση φωτογραφιών ή κωμικών σκίτσων για να ενθαρρύνεις τους Ευρωπαίους να σταματήσουν το κάπνισμα": Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, που έχει ως στόχο να παρακινήσει τους νέους Ευρωπαίους (ηλικίας 15 με 35 ετών) να ασχοληθούν με ζητήματα που επηρεάζουν την υγεία τους. Ο διαγωνισμός προβλέπει τέσσερις διαγωνιστικές κατηγορίες: καλύτερου video, καλύτερης “candid camera”, καλύτερης φωτογραφίας και καλύτερου κόμικ.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες που θα ξεχωρίσουν θα χρησιμοποιηθούν στην εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του καπνίσματος.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό θα πρέπει να υποβάλλουν τις δημιουργίες τους έως τις 30 Ιουνίου 2008.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τους όρους και τα βραβεία του διαγωνισμού μπορείτε να επισκεφθείτε τον σχετικό ιστότοπο: http://www.help-eu.com/youthandtobacco/contest.htm


Πηγή: European Youth Portal

Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Alterego: Δημιούργησε το "Διπλό σου Πορτραίτο"!



"Φαντάσου ότι είχες γεννηθεί σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, τότε ποιος θα ήσουν; Πού θα πήγαινες; Πώς θα έμοιαζες;". Αυτός ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός αφορά νέους ηλικίας 14 έως 18 ετών από 22 Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα "διπλό πορτραίτο" - κινηματογραφικό, ζωγραφικό, φωτογραφικό, μουσικό ή mixed-media - το οποίο θα απευθύνουν σε όλη την Ευρώπη.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα λάβει ως βραβείο μια δωρεάν εκπαιδευτική εβδομάδα, από υψηλού επιπέδου καλλιτέχνες, στη Δανία (η εκπαίδευση θα λάβει χώρα την περίοδο 16 με 21 Νοεμβρίου 2008). Επιπλέον, είναι πιθανόν η δουλειά του νικητή να συμπεριληφθεί σε μια εικαστική έκθεση που θα περιοδεύσει στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2009.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα πρέπει να καταθέσουν τις εργασίες τους έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2008, ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 3 Οκτωβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του διαγωνισμού: http://www.alterego-europe.eu/


Πηγή: European Youth Portal

Φοιτητικός Διαγωνισμός για την Αειφόρο Ανάπτυξη: OIKOS Student Award 2008



Ο ετήσιος Φοιτητικός Διαγωνισμός OIKOS επιβραβεύει ξεχωριστές φοιτητικές εργασίες στον τομέα της Αειφόρου Ανάπτυξης. Το 2008, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να καταθέσουν προτάσεις και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους πάνω στις θεματικές της Αειφόρου Πανεπιστημιούπολης (Sustainable Campus) και της Αλλαγής των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Curricula Change). Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές από όλο τον κόσμο, είτε ως άτομα είτε ως ομάδες.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2008.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του διαγωνισμού: http://www.oikos-international.org/projects/award/student-award-2008.html


Πηγή: European Youth Portal

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

3ο Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη



Το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει και φέτος το Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών Θεσσαλονίκης Crash Fest. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Μαϊου 2008 στον Κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.

Στο φεστιβάλ αυτό μπορούν να συμμετάσχουν έλληνες σπουδαστές κινηματογράφου από ιδιωτικές και πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Οι υποψήφιες ταινίες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Μυθοπλασία, Ντοκιμαντέρ, Πειραματικές και Animation. Για κάθε διαγωνιστική κατηγορία προβλέπονται συγκεκριμένα βραβεία, τα οποία όμως δεν είναι χρηματικά αλλά έχουν συμβολικό χαρακτήρα με στόχο την ενθάρρυνση του δημιουργού (πρόκειται για δώρα που βοηθούν στην εκπαιδευτική εξέλιξη του σπουδαστή).


Το αναλυτικό πρόγραμμα του 3ου Crash Fest έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΙΟΥ

1.Αίθουσα Πάυλος Ζάννας – ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Πλατεία Αριστοτέλους
Προβολή ταινιών από τις 9 το πρωϊ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα

2.Φεστιβάλ ROCKEMON - Club EIGHTBALL, Πίνδου 1, Λαδάδικα
Ώρα 8.30 μ.μ.: Νεανικά Music Groups

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΙΟΥ

1.Αίθουσα Πάυλος Ζάννας – ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Πλατεία Αριστοτέλους
Προβολή ταινιών από τις 9 το πρωϊ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα

2.Φεστιβάλ ROCKEMON - Club EIGHTBALL, Πίνδου 1, Λαδάδικα
Ώρα 8.30 μ.μ.: Νεανικά Music Groups

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΙΟΥ

1.Αίθουσα Πάυλος Ζάννας – ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Πλατεία Αριστοτέλους,
Διαγωνισμός Σεναρίου – ώρα 10.30 π.μ.

2.Αίθουσα Ολύμπιον - ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Πλατεία Αριστοτέλους, ώρα 8.30 μ.μ.
Τελετή Απονομής Βραβείων. Οικοδεσπότης: Γιάννης Ζουγανέλης
Οι Ηλίας Ζάικος – BLUESWIRE θα πλαισιώσουν μουσικά την εκδήλωση.

3.Club – Restaurant TIMES, ωρα 11 μ.μ.
Αποχαιρετιστήριο Πάρτι



Πηγές: ΕΡΤ 3 και Νίκος Γιαννόπουλος

Φεστιβάλ "Παις Όπερα" στη Θεσσαλονίκη



H Όπερα Θεσσαλονίκης διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το μουσικό φεστιβάλ "Παις Όπερα". Πρόκειται για την κατάληξη του ομώνυμου προγράμματος της Όπερας Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ως στόχο να φέρει τα παιδιά και τους νέους σε επαφή με το ιδιαίτερο αυτό είδος τέχνης. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα την Κυριακή 18 Μαΐου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “Νόησις”, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ (η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό).

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει παρουσιάσεις μουσικοθεατρικών έργων από παιδιά για παιδιά, συναυλίες οργανικών και φωνητικών συνόλων, εργαστήρια αλλά και παιχνίδια στα οποία θα λάβουν μέρος περισσότερα από 500 παιδιά και νέοι που προετοιμάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Καινοτομία του 2ου Φεστιβάλ είναι ο διαγωνιστικός χαρακτήρας του. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν συνολικά πέντε διαγωνισμοί (σύνθεσης, σκηνοθεσίας, μονωδίας, παράστασης και δρώμενου) και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα γίνει η απονομή των βραβείων και των χρηματικών επάθλων στους νικητές.

Πηγή: Ιστοσελίδα Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας (Youth Council): 22 Μαϊου 2008




Το εαρινό Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβει χώρα στις 22 Μαϊου, στις Βρυξέλλες. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Παντελής Σκλιας.

Αυτή τη φορά, η ατζέντα του Συμβουλίου είναι περιορισμένη: προβλέπει τη διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, καθώς και την υιοθέτηση ενός σχετικού ψηφίσματος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί Νεολαίας καλούνται να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα, τα οποία έθεσε η Σλοβενική Προεδρία:

- Πώς το κάθε κράτος-μέλος ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην κοινωνία;
- Ποιες πολιτικές και ποια μέτρα θα έπρεπε να αναπτυχθούν σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή και η ενσωμάτωση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες;

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί από τους Υπουργούς φιλοδοξεί να θέσει το ζήτημα της συμμετοχής των νέων με λιγότερες ευκαιρίες ανάμεσα στις κεντρικές θεματικές του πλαισίου συνεργασίας στον τομέα της Νεολαίας που θα ισχύσει από το 2009 και μετά.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των νέων που προέρχονται από λιγότερα ευννοημένα περιβάλλοντα ή που έχουν κάποια αναπηρία, τονίζοντας ότι η ενεργός συμμετοχή τους στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Τα κράτη-μέλη καλούνται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό ως βασική τους προτεραιότητα, όταν υλοποιούν τους στόχους της Στρατηγικής της Λισσαβώνας (για την ανάπτυξη και την απασχόληση) και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία, και να αναπτύξουν βιώσιμες στρατηγικές και προγράμματα για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα κατοχυρώσουν τη συμμετοχή και την ένταξη των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην κοινωνία.

Τέλος, το Συμβούλιο θα συζητήσει την περίφημη υπόθεση 'Mosquito', για την οποία θα σας ενημερώσουμε διεξοδικά με αναλυτική δημοσίευση στο εγγύς μέλλον.



Πηγή: Council of the European Union

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Ημέρα της Οικογένειας (15 Μαϊου): Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς




Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώνουμε ότι εδώ και λίγο καιρό ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Παντελής Σκλιας, προσπαθεί να ενεργοποιήσει και πάλι το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη διότι το Παρατηρητήριο, σε συνεργασία με τον Συνήγορο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μπορούν να συνεισφέρουν ενεργά:

- Στην ουσιαστική και ευρεία ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα δικαιώματα των παιδιών.
- Στη διερεύνηση και καταγραφή συγκεκριμένων παραβιάσεων δικαιωμάτων των παιδιών.
- Στην παρακολούθηση της εφαρμογής των νόμων για τα παιδιά.
- Στην υποστήριξη θεσμικών αλλαγών υπέρ του συμφέροντος των παιδιών.
- Στην εκπαίδευση των ίδιων των παιδιών στα δικαιώματά τους (με τη χρήση μεθόδων μη τυπικής και άτυπης μάθησης).


Να θυμήσουμε, ότι το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ιδρύθηκε το 2001, με τον Νόμο 2909/2001, με βασικό στόχο την παρακολούθηση και προώθηση της εφαρμογής της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού του ΟΗΕ, στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς:

"το Παρατηρητήριο αφορά όλα τα παιδιά της Ελλάδας ως 18 χρονών, και ειδικότερα, παιδιά που τα δικαιώματά τους παραβιάζονται όταν:

- Στερούνται της φυσικής τους οικογένειας.
- Είναι θύματα βίας και εκμετάλλευσης μέσα και έξω από την οικογένεια.
- Έχουν σωματική, νοητική ή ψυχική αναπηρία.
- Στερούνται την ελευθερία τους.
- Είναι οικονομικοί ή πολιτικοί πρόσφυγες/ μετανάστες.
- Ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
- Ανήκουν σε μειονοτικούς πληθυσμούς".


Στο πλαίσιο αυτής της επανενεργοποίησης του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εντάσσεται η πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς για την "Ημέρα της Οικογένειας" (15 Μαϊου) την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.


Στις 15 Μαΐου, τιμάται η οικογένεια σε κάθε της μορφή - εκτεταμένη, πυρηνική, μονογονεϊκή, οικογένεια χωρίς παιδιά - καθώς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική και ψυχική υγεία όλων μας. Είναι αυτή που προσφέρει τη συναισθητική ζεστασιά και στήριξη, που καλύπτει πολλαπλές ανάγκες, που πλάθει και διαπαιδαγωγεί τους πολίτες του αύριο. Η οικογένεια θεωρείται το πρώτο σχολείο, μέσα από το οποίο καθένας από εμάς αποκτά μία εικόνα για τον εαυτό του, τους άλλους, τις σχέσεις, την κοινωνία, τις αξίες, το παρελθόν, το μέλλον. Μπορεί να αποτελέσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί να «ανθίσει» κανείς, αλλά και εκείνο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και προσαρμογή ενός ατόμου.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του «Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού», είναι αφ’ ενός να ευαισθητοποιήσει την Κοινή Γνώμη και αφ’ ετέρου να ενισχύσει και να στηρίξει το ρόλο και το έργο κάθε οικογένειας, που είναι ο προθάλαμος της μικρής κοινωνίας και τελικά της Πολιτείας.

«Αν ένα παιδί…
ζει μέσα στην κριτική, μαθαίνει να κριτικάρει…
ζει μέσα στην έχθρα, μαθαίνει να καβγαδίζει…
ζει μέσα στην ειρωνεία, μαθαίνει να είναι ντροπαλό…
ζει μέσα στη ντροπή, μαθαίνει να αισθάνεται ένοχο…
ζει μέσα στην κατανόηση, μαθαίνει να είναι υπομονετικό…
ζει μέσα στον έπαινο, μαθαίνει να εκτιμά…
ζει μέσα στη δικαιοσύνη, μαθαίνει να είναι δίκαιο…
ζει μέσα στην ασφάλεια, μαθαίνει να πιστεύει…
ζει μέσα σε επιδοκιμασία, μαθαίνει να έχει αυτοπεποίθηση…
ζει μέσα σε παραδοχή και φιλία, μαθαίνει να βρίσκει την αγάπη μέσα στον κόσμο…»

Μπέρτραντ Ράσελ



Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες: European Union Contest for Young Scientists



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της υπέρ της Κατάρτισης και της Κινητικότητας των Ερευνητών, διοργανώνει και φέτος διαγωνισμό για νέους επιστήμονες. Ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο σε ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος, η χώρα που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό από τις 19 έως τις 26 Σεπτεμβρίου είναι η Δανία.

Στον διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος projects από όλα τα ερευνητικά πεδία, τα οποία όμως θα πρέπει πρώτα να έχουν εγκριθεί από τον υπεύθυνο, για τον διαγωνισμό, φορέα κάθε χώρας (στην περίπτωση της Ελλάδας, αρμόδιος εθνικός φορέας είναι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

Οι υποψήφιοι του διαγωνισμού θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

- Να είναι λιγότερο από 21 ετών, την τελευταία μέρα του μήνα διεξαγωγής του διαγωνισμού (Σεπτέμβριος) και περισσότερο από 14 ετών την πρώτη μέρα του μήνα διεξαγωγής του διαγωνισμού (Σεπτέμβριος).
- Να μην έχουν πραγματοποιήσει πάνω από έναν χρόνο σπουδών στην Μετα-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
- Να μην έχουν συμμετάσχει άλλη φορά σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.
- Να έχουν ολοκληρώσει το project τους προτού περάσουν στο Πανεπιστήμιο.


Ο διαγωνισμός προβλέπει την απονομή εννέα βραβείων, και συγκεκριμένα:

- Τρία πρώτα βραβεία με έπαθλο 5000 Ευρώ.
- Τρία δεύτερα βραβεία με έπαθλο 3000 Ευρώ.
- Τρία τρίτα βραβεία με έπαθλο 1500 Ευρώ.


Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό, πρέπει να υποβάλετε την υποψήφιοτητά σας έως τις 3 Ιουνίου 2008. Μπορείτε να μεταφορτώσετε το σχετικό έντυπο συμμετοχής από την ακόλουθη σύνδεση: http://www.eurocontest.dk/registration/

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και συγκεκριμένα, στην κυρία Άννα Κρόμπα: Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80-Αθήνα, Τηλ.: 210 3443183/182, Fax: 210 3442477, e-mail: programs@ypepth.gr.

Σε κάθε περίπτωση, έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε απευθείας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

DG RTD.L- EU Contest for Young Scientists
DG Research
European Commission
Square de Meeus, 8 (SDME 7/84)
B-1049 Brussels
email: francesca.manganaro@ext.ec.europa.eu
internet: http://ec.europa.eu/research/youngscientists/code/1-3-2.htm


Πηγή: EURODESK

Ημερολόγιο Youth Events του Ο.Η.Ε. (updated)


UN youth events

31 May: World No Tobacco Day
5 June: World Environment Day
17-21 June 2008: Tunza International Children's Conference on the Environment
3-8 August 2008: XVII International AIDS Conference (AIDS 2008, Mexico City)
12 August 2008: International Youth Day
13-7 November 2008: World Urban Youth Forum at World Urban Forum (31 October to 2 November)


Other youth events

15-21 July 2008: European International Model United Nations
10 - 21 August 2008: 4th World Youth Congress on Youth and Development
11 - 14 August 2008: Friendship Ambassadors Foundation Youth Assembly at the UN
19-22 August 2008: 3rd International Young Professionals Summit (IYPS)
15-16 September 2008: Global Youth Enterprise Conference
24-27 September 2008: YES Azerbaijan 2008


Πηγή: United Nations

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Τσεχία: YEE Sunny Campaign - Networking youth for a sustainable future



Το Ευρωπαϊκό δίκτυο Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Youth and Environment Europe διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από την εκμάθηση καλών περιβαλλοντικών πρακτικών, όπως η ανακύκλωση. Το σεμινάριο απευθύνεται σε διαχειριστές προγραμμάτων, πολιτικούς που ασχολούνται με θέματα Νεολαίας καθώς και σε νέους γενικά, οι οποίοι προέρχονται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Νεολαία σε Δράση". Το σεμινάριο θα λάβει χώρα σε διάφορες περιοχές της Τσεχίας, από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2008. Η γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι τα αγγλικά.

Σε ότι αφορά τα έξοδα συμμετοχής στο σεμινάριο, οι διοργανωτές προτίθενται να καταβάλουν στους ενδιαφερόμενους τα έξοδα μετάβασης στην Τσεχία. Επιπλέον, θα προσφέρουν δωρεάν στους συμμετέχοντες το εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου.

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο σεμινάριο θα πρέπει να αποστείλετε την αίτηση συμμετοχής σας στους διοργανωτές μέχρι την 1η Ιουνίου. Μπορείτε να μεταφορτώσετε το έντυπο της αίτησης συμμετοχής από την ακόλουθη σύνδεση: http://www.salto-youth.net/static/downloads/training_downloads.php/1870/Part%20III.doc

Για περισότερες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω σεμινάριο, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τους διοργανωτές:

YEE
Alberto Mogio Perez
Kubatova 1/32 Prague 10200
Phone: +420 271 750 643
Fax: +420 271 750 643
E-mail: yee@ecn.cz
http://www.yee.ecn.cz



Πηγή: Εκπαιδευτικός Οργανισμός SALTO

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Ημερίδα: Νέοι και Βιβλίο


Στο πλαίσιο της 31ης Γιορτής Βιβλίου, η οποία θα λάβει χώρα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου από τις 8 έως τις 20 Μαϊου, θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα "Νέοι και Βιβλίο - Από τον καταναγκασμό στην Απόλαυση" με τη συμμετοχή συγγραφέων, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και φοιτητών. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Μαϊου και ώρα 19.00 στην αίθουσα του Κέντρου Μελετών Ακροπόλεως, στο κτίριο Βάιλερ (Μακρυγιάννη 2-4).

Πηγή: Freepress faq

Eurovision Young Musicians 2008: Το 1ο βραβείο σε έλληνα μουσικό!



O 19χρονος Διονύσης Γραμμένος από την Κέρκυρα απέσπασε προχθές το πρώτο βραβείο στον 14ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Eurovision Νέων Μουσικών 2008!

Ο Διονύσης έλαβε μέρος στον διαγωνισμό παίζοντας κλαρινέτο. Συγκεκριμένα, στον προκριματικό έπαιξε Stravinsky (τρεις παραλλαγές) και L.Bassi (Rigoletto Fantasia Di Concerto), ενώ στο πιάνο τον συνόδεψε η Ελένη Νικολαϊδη.

Για μια χώρα σαν την Ελλάδα που δεν έχει ιδιαίτερη παιδεία στην κλασσική μουσική, η επιτυχία του Διονύση αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Μπράβο του και εις ανώτερα!

Πηγή: ΕΡΤ

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Τουρκία: Initiate Initiatives



Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Associazione Culturale Monastero διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Τουρκία από τη 1 έως τις 5 Ιουνίου 2008. Το σεμινάριο απευθύνεται σε διαχειριστές προγραμμάτων, νέους ηγέτες, απασχολούμενους στον τομέα της Νεολαίας και σε νέους γενικά, που προέρχονται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Νεολαία σε Δράση".

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στη βελτίωση της ποιότητας των τοπικών προγραμμάτων καθώς και στην προώθηση της διεθνούς δικτύωσης πρωτοβουλιών για νέους.

Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη και η γλώσσα εργασίας θα είναι τα αγγλικά.

Σε ότι αφορά το κόστος συμετοχής στο σεμινάριο, από την ανακοίνωση του σεμιναρίου προκύπτει ότι οι διοργανωτές προτίθενται να καλύψουν τα έξοδα διαμονής, διατροφής, εκπαίδευσης καθώς και το 70% των εξόδων μετάβασης των συμμετεχόντων (καλύτερα όμως να το επιβεβαιώσετε διότι η ανακοίνωση δεν ήταν ξεκάθαρη).

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο σεμινάριο θα πρέπει να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nezihyaman@gmail.com, έως τις 17 Μαϊου. Μπορείτε να μεταφορτώσετε το έντυπο της αίτησης συμμετοχής από την ακόλουθη σύνδεση: http://www.salto-youth.net/static/downloads/training_downloads.php/1865/Application%20Form.doc.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω σεμινάριο, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τους οργανωτές:

Associazione Culturale Monastero
Nezih Yaman
Via Germanico 66 00192 Roma Italy
Phone: +905059570026:
Fax: +905059570026
E-mail: nezihyaman@gmail.com
http://www.binariouno.eu


Πηγή: Εκπαιδευτικός Οργανισμός SALTO

Τηλεοπτική εκπομπή "Μαύρο-Άσπρο": Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τους ανήλικους φυλακισμένους



Λένε ότι η τηλεόραση της Περιφέρειας είναι χαμηλού επιπέδου και, σε μεγάλο βαθμό, έχουν δίκιο. Όμως χθες το βράδυ είχα την τύχη να παρακολουθήσω ένα εξαιρετικό αφιέρωμα της εκπομπής "Μαύρο-Άσπρο" (ΕΤ3) στους ανήλικους φυλακισμένους που είχε τον τίτλο "Φυλακή – Ακατάλληλον δι’ ανηλίκους". Η εκπομπή ασχολήθηκε με μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως: τη γενική αντιμετώπιση των νέων από το σωφρονιστικό σύστημα, τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης των ανηλίκων στα σωφρονιστικά ιδρύματα και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν τον ψυχισμό του ανηλίκου, το κοινωνικό κόστος της παραβατικότητας των ανηλίκων, κτλ. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε μαρτυρίες πρώην φυλακισμένων ανηλίκων (όπως π.χ. του Παναγιώτη Κετίκη που έγινε γνωστός ως "ο φοιτητής με τα πράσινα παπούτσια", ο οποίος είχε συλληφθεί και φυλακιστεί άδικα για 45 ημέρες στις φυλακές Αυλώνας) καθώς και τις γνώμες έγκυρων επιστημόνων (οι παρεμβάσεις της Ιωάννας Κούρτοβικ υπήρξαν καίριες).

Θεωρώ σκόπιμο να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους συντελεστές της εκπομπής (οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα, όπως π.χ. το αφιέρωμα στους ασθενείς του AIDS) και να σας παρακινήσω την επόμενη Παρασκευή να παρακολουθήσετε την εκπομπή!

Εκπομπή: Μαύρο-Άσπρο
Παραγωγή: ΕΤ-3
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Αυγέρη.
Δ/νση παραγωγής: Γιώργος Τζιρμάκης
Παρουσιαστές: Θεοδώρα Αυγέρη – Βασίλης Κεχαγιάς


Πηγή: ΕΤ3

Απονομή βραβείων του διαγωνισμού μαθητικών εντύπων




Απονεμήθηκαν σήμερα στην ΕΣΗΕΑ τα βραβεία του ετήσιου διαγωνισμού μαθητικών εντύπων που διοργανώνει εδώ και 15 χρόνια η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".


Tα βραβεία που απονεμήθηκαν έχουν ως εξής:


Βραβείο καλύτερης εφημερίδας, ως σύνολο:

- Βραβείο καλύτερης εφημερίδας Λυκείου, Δασουπολίτης (Λύκειο Αρχ. Μακαρίου του Γ', Λευκωσία-Κύπρος)

- Βραβείο καλύτερης εφημερίδας Γυμνασίου, Σοβαρότης Μηδέν (1ο Γυμνάσιο Αυλώνα)

- Βραβείο καλύτερης εφημερίδας Δημοτικού, Η ΠΕΝΑ ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ (5ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών "Πηνελόπη Δέλτα")


Βραβείο καλύτερης εμφάνισης εφημερίδας:

- Vis Verbi (1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας)

- Αδέσποτος τύπος ( 1ο Γυμνάσιο Αιγίου)

- Τα ψάρια της επικαιρότητας (Ράλειο Πειραματικό δημοτικό Σχολείο Πειραιά Τάξη Ε' 1)


Βραβείο καλύτερου ρεπορτάζ:

-Πειραματισμοί (Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων)

- Παρρησία (Γυμνάσιο Ψαχνών)

- Τα μηλάκια (Δημοτικό Σχολείο Μήλου)


Ειδικά βραβεία για το περιβάλλον:

- Πεμπτουσία εν τύπω (5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης)

- Η εφημερίδα του Περιβάλλοντος (31ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)

- Οι μικροί δημοσιογράφοι (Στ' Τάξη Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων)


Βραβείο καλύτερης επιλογής θεμάτων εφημερίδας:

- Χάριν Παιδιάς (Γενικό Λύκειο Αγίας Τριάδας)

- Μετά ... το σχολείο (4ο Γυμνάσιο Χανίων)

- Τελευταία λέξη ( 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών)


Έπαινοι απονεμήθηκαν στα ακόλουθα έντυπα:

-Parlez - vous francais (1ο Γενικό Λύκειο Παλλήνης Πιέρ ντε Κουμπερτέν)

- Προσδεθείτε (Γυμνάσιο - Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας Καλαμάτας)

- Τσαλαβουτώντας (δεύτερο δημοτικό Σχολείο Βουτών



Πηγή: ΑΠΕ

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Summer Camp για νέους στη Ρουμανία: 4th edition of the international summercamp Turda Democracy Gatherings





Το Ratiu Center for Democracy και το Ibn Khaldun Center for Development Studies από τη Ρουμανία οργανώνουν Summercamp για νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών. Το Summercamp έχει τον τίτλο 'Turda Democracy Gatherings' και θα λάβει χώρα στη Ρουμανία μεταξύ 15 και 30 Ιουλίου 2008. Το πρόγραμμα προσφέρει σε νέους από όλη την Ευρώπη - με διαφορετικό θρησκευτικό, εθνικό ή πολιτισμικό υπόβαθρο - την ευκαιρία να εξασκήσουν τις δημοκρατικές αρχές "από πρώτο χέρι" και να διαπιστώσουν τα άμεσα αποτελέσματα.

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να αποστείλετε την αίτηση συμμετοχής σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση eeadyn@gmail.com, το αργότερο έως τις 20 Μαϊου. Μπορείτε να μεταφορτώσετε το έντυπο της αίτησης συμμετοχής από την ακόλουθη σύνδεση: http://ratiucenter.org/pdf/TDG_application.pdf

Να σημειωθεί ότι τα έξοδα διαμονής, διατροφής, εσωτερικής μετακίνησης και εκπαίδευσης θα καλυφθούν από τους διοργανωτές.

Για περισσσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ratiu Center for Democracy: (http://www.ratiucenter.org/index.php?lang=en) ή να επικοινωνήσετε με την Oana Calian στο e-mail: oana_calian@yahoo.co.uk.

Πηγή: Η ανακοίνωση του προγράμματος μου εστάλη απευθείας από την Oana Calian.

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας για την Ημέρα της Ευρώπης




Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας μόλις εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την Ημέρα της Ευρώπης. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε, σε δική μου μετάφραση, το σύνολο της ανακοίνωσης. Ζητώ την κατανόησή σας για τις μακροσκελείς προτάσεις, αλλά το αγγλικό κείμενο αποδίδεται όπως ακριβώς σας το παρουσιάζω.


Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας γιορτάζει την 9η Μαϊου, Ημέρα της Ευρώπης, εγκαινιάζοντας μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε πολιτικούς με θέσεις κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία τους καλεί να υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα στους νέους και σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας (μιας και η Σλοβενία είναι η χώρα που, αυτή τη στιγμή, έχει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και αποτελεί μια απάντηση των νέων στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Σεπτεμβρίου 2007.

"Συμφωνούμε με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι δηλαδή για να επιτευχθεί η πλήρης συμμετοχή των νέων στην κοινωνία χρειάζεται πρώτα οι ίδιοι οι νέοι να αναλάβουν την δέσμευση να εργαστούν ως εταίροι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της και ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια διατομεακή στρατηγική για τη Νεολαία στο μέλλον", υπογράμμισε η Bettina Schwarzmayr, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Και πρόσθεσε ότι "η δέσμευση των νέων ανθρώπων να εργαστούν για μια καλύτερη Ευρώπη και ένα καλύτερο μέλλον είναι ξεκάθαρη. Περιμένουμε να ανταποκριθούν και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη δική τους πλευρά".

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας πιστεύει στην ανάγκη μιας διατομεακής στρατηγικής για τη Νεολαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα καλύπτει όχι μόνο τις πολιτικές που στοχεύουν άμεσα τους νέους, αλλά επίσης και εκείνες που τους επηρεάζουν έμμεσα, όπως η απασχόληση, η υγεία, το περιβάλλον και οι πολιτικές εναντίον των διακρίσεων. Ομοίως, προκειμένου να ενισχυθεί η αυτονομία και η καλή διαβίωση των νέων είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη στις πολιτικές για τη στέγαση και τις μεταφορές. Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας επιθυμεί έναν οργανωμένο διάλογο με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς - ως αντιπρόσωπος της νεότερης γενιάς της Ευρώπης - προκειμένου να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τους νέους για την επόμενη δεκαετία: μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Νεολαία 2009-2020.

" Τον Σεπτέμβριο του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να εφοδιάσει τους νέους με όλη την απαραίτητη υποστήριξη σε όλες τις πολιτικές που τους αφορούν. Την Ημέρα της Ευρώπης, αυτή η συμφωνία -η οποία καλωσορίστηκε ήδη από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου - θα πρέπει να είναι στη μνήμη μας, δήλωσε η Schwarzmayr. "Σε τελική ανάλυση, η Νεολαία είναι η κινητήρια δύναμη του σήμερα και του αύριο".



Πηγή: European Youth Forum

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Βουλγαρία: Appetiser




Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς

Η Εθνική Υπηρεσία του Προγράμματος της Ε.Ε «Νέα Γενιά σε Δράση» ανακοινώνει ότι από 05 Ιουνίου έως 09 Ιουνίου 2008 θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία εκπαιδευτικό σεμινάριο υπό τον τίτλο «Appetiser».

Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναπτυχθούν οι έννοιες της διεθνούς συνεργασίας, της άτυπης εκπαίδευσης και της διαπολιτισμικότητας, ώστε οι φορείς να αποκτήσουν εμπειρία στο Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» και να μπορέσουν να υλοποιήσουν δράσεις στο πλαίσιο του.

Στο εν λόγω σεμινάριο καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων νεολαίας, οι οποίοι έχουν ελάχιστη εμπειρία στο Πρόγραμμα της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση».

Σημειώνεται ότι το σεμινάριο απευθύνεται μόνο σε εκπροσώπους/μέλη φορέων, η αίτηση των οποίων θα συνοδεύεται από βεβαίωση εξουσιοδότησης του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα.

Το κόστος συμμετοχής στο συγκεκριμένο σεμινάριο ανέρχεται στα 50 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα.

Τα έξοδα διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από την Εθνική Υπηρεσία της Βουλγαρίας (η οποία διοργανώνει το σεμινάριο αυτό) ενώ τα έξοδα μετακίνησης θα καλυφθούν από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία. Η γλώσσα εργασίας θα είναι η Αγγλική.

Παρακαλούνται, όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σεμινάριο αυτό, να αποστείλουν συμπληρωμένη τη συνημμένη αίτηση στην Εθνική Υπηρεσία του Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» (fax: 210 2531879 ή στη διεύθυνση: seminaria@neagenia.gr), το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 12 Απριλίου 2008 (12.00 π.μ.).

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 210 2599360.


Μπορείτε να μεταφορτώσετε το έντυπο της αίτησης συμμετοχής από την ακόλουθη σύνδεση: http://www.neagenia.gr/appdata/documents/νέα-ανακοινώσεις/νέα%20γενιά%20σε%20δράση/appetiser%20application.doc

Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Αθήνα: Mission Activate




Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς


Η Εθνική Υπηρεσία του Προγράμματος της Ε.Ε «Νέα Γενιά σε Δράση» ανακοινώνει ότι από 22 Μαΐου έως 30 Μαΐου 2008 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εκπαιδευτικό σεμινάριο υπό τον τίτλο «Mission Activate».

Κύρια θεματική του σεμιναρίου είναι η ενεργός συμμετοχή των νέων. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με τις έννοιες της ενεργού συμμετοχής και της μη τυπικής μάθησης. Επίσης, θα συμβάλλει στο να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες επικοινωνιακές δεξιότητες και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές από δραστηριότητες που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Στο εν λόγω σεμινάριο καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων, μέλη οργανώσεων νεολαίας που άμεσα ενασχολούνται με τους νέους και διαθέτουν σχετική εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων για τους νέους και κυρίως στο Πρόγραμμα της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση».

Σημειώνεται ότι το σεμινάριο απευθύνεται μόνο σε εκπροσώπους/μέλη φορέων, η αίτηση των οποίων θα συνοδεύεται από βεβαίωση εξουσιοδότησης του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα.

Το κόστος συμμετοχής στο συγκεκριμένο σεμινάριο ανέρχεται στα 50 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα.

Το κόστος διαμονής και διατροφής και μετακίνησης των συμμετεχόντων προς και από τον τόπο υλοποίησης θα καλυφθεί από την Εθνική Υπηρεσία.

Η γλώσσα εργασίας θα είναι η Aγγλική.

Παρακαλούνται, όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σεμινάριο αυτό, να αποστείλουν συμπληρωμένη τη συνημμένη αίτηση στην Εθνική Υπηρεσία του Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» (fax: 210 2531879 ή στη διεύθυνση: seminaria@neagenia.gr), το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 9 Μαΐου 2008 (12.00 π.μ.).

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 210 2599360.


Μπορείτε να μεταφορτώσετε το έντυπο της αίτησης συμμετοχής από την ακόλουθη σύνδεση: http://www.neagenia.gr/appdata/documents/νέα-ανακοινώσεις/σεμινάρια/application%20form_mission%20activate.doc


Παρατήρηση: Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 'Youth in Action' θα έπρεπε να μεταφράζεται ως "Νεολαία σε Δράση". Έτσι είναι τουλάχιστον καταχωρημένο στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς