Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Βιβλίο: The politics of diversity in Europe



Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο σχετικά με τις πολιτικές για την διαφορετικότητα στην Ευρώπη. Ο ακριβής τίτλου του βιβλίου είναι The politics of diversity in Europe (ISBN 978-92-871-6171-0) και είναι σε επιμέλεια των Gavan Titley και Alana Lentin.

Πρόκειται για μια συλλογή μελετών οι οποίες προέκυψαν στο πλαίσιο του σεμιναρίου "Diversity, Human Rights and Participation" που οργανώθηκε από την Partnership on Youth μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι μελέτες ασχολούνται με τις διαφορετικές διαστάσεις της διαφορετικότητας (στην εκπαίδευση, τις κοινωνικές υπηρεσίες, το σύστημα δικαίου, τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τις πολιτικές για την απασχόληση) σε 10 διαφορετικά εθνικά πλαίσια. Να σημειωθεί ότι στον παρόν τόμο περιλαμβάνονται δύο μελέτες που αφορούν την Ελληνική και την Κυπριακή περίπτωση.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε (στην αγγλική γλώσσα) μια σύντομη περιγραφή καθώς και τα περιεχόμενα του βιβλίου.


Synopsis

“Diversity” has become a key term in contemporary social politics, and is often used as both a description of complex social realities and a normative prescription for how those realities should be valued, influenced by the politics of multiculturalism and by social movements asserting "the right to be different" diversity has emerged as an open, fluid discourse that challenges reductive visions of legitimate identities and human possibilities.

It is this apparent acceptance of diversity as a fact and value that this book sets out to examine, in a range of ways, it offers a countervailing assessment of 'diversity; seeing it less as a unifying social imaginary and more as a cost-free form of politics attuned to the needs of late capitalist, consumer societies. The introduction distinguishes between 'diversity polities' — emerging from a range of critiques of social power — and the “politics of diversity”, a depoliticised celebration of difference that replicates the problems of multiculturalism without the benefits of the overt ideological engagement that multiculturalism has provoked.


Contents

More Benetton than barricades? The politics of diversity in Europe

Part 1: The world made to mean
1. Diversity and equality: an ambiguous relationship
2. The discursive dimension of human rights: a discourse analysis of contemporary Polish debates
3. Cultural difference and the politics of recognition: the case of the Roma of Cyprus

Part 2: Discourse at work, working through discourse
1. Notions of participation and culture in political struggles against exclusion and their consequences: the Catalan case
2. Precarious trajectories: migrant youth regimes in Greece
3. Learning from history: young Jewish men's reactions to anti-Semitism and immigrant youth in contemporary France
4. Reconstructing the international intervention discourse as "politics of difference": achieving full participation in Kosovo refugee camps

Part 3: Implementations, ambiguities, possibilities
1. Black young people in the UK: charting the tensions of relativism and dogmatism in social service praxis
2. Learning to be aware of culture or learning to increase participation?
3. The impact of human rights education in school: the Croatian experience
4. Towards a theory of inclusive participative citizenship



Πηγή: Council of Europe

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Κάπνισμα και κινητά τηλέφωνα, απειλή για τα παιδιά



Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Της Ελένης Πετροπούλου

Κάπνισμα και κινητά τηλέφωνα απειλούν την υγεία παιδιών και εφήβων, με συνενόχους του ίδιους τους γονείς! Ενδεικτικό είναι ότι τρία στα τέσσερα Ελληνόπουλα εκτίθενται συστηματικά σε παθητικό κάπνισμα, καθώς ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους είναι μανιώδης καπνιστής. Μάλιστα, το ποσοστό των καπνιστών γονέων όχι μόνο δε μειώθηκε την τελευταία πενταετία που εφαρμόζεται και επίσημα η αντικαπνιστική πολιτική στη χώρα μας, αλλά, αντίθετα, σημείωσε αύξηση κατά 6%!

Δύο στα τρία παιδιά, ηλικίας 12 ετών, έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, το 35,7% των παιδιών που έχουν κινητό το απέκτησαν πριν κλείσουν τα 10 χρόνια τους. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Γ. Χρούσος, η καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Μ. Θεοδωρίδου και ο διευθυντής Παιδιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου «Ελπίς» κ. Χ. Κατσαρδής, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνεδρίου του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων (ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή).


Κίνδυνοι

Αποκαλυπτικά για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά είναι τα στοιχεία δεκαετούς πανελλήνιας έρευνας που πραγματοποίησε το παιδιατρικό-παιδοπνευμονολογικό τμήμα του νοσοκομείου «Ελπίς» σε δείγμα 2.133 παιδιών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με την έρευνα:

Το 62% των γονέων είναι καπνιστές. Σε ποσοστό 25,6% καπνίζουν και οι δύο γονείς, σε ποσοστό 24,1% ο πατέρας και σε ποσοστό 12,3% η μητέρα. Μόλις σε ποσοστό 38% δεν καπνίζουν και οι δύο.
Από γονείς που δεν καπνίζουν, το 35,7% διαμένει επαρχία και το 40,1% Αθήνα. Πριν από την έναρξη της αντικαπνιστικής πολιτικής (2002) το ποσοστό γονέων καπνιστών (τουλάχιστον ένας) ήταν 63,8% στην επαρχία και 55,3% στην Αθήνα. Σήμερα είναι 64,8% και 65,3%, αντίστοιχα. Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν και σε μια άλλη σύγχρονη μάστιγα, με απρόβλεπτες για το μέλλον συνέπειες. Πρόκειται για την αύξηση της χρήσης κινητών, ακόμη και από παιδιά του δημοτικού. Έρευνα της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας έδειξε ότι το 63,6% των παιδιών ηλικίας 12 ετών διαθέτουν κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, το 35,7% των παιδιών που έχουν κινητό το απέκτησαν πριν κλείσουν τα 10 χρόνια τους.

Το παράδοξο είναι ότι οι γονείς που αγοράζουν στα παιδιά τους κινητό σε τόσο μικρές ηλικίες είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σε ποσοστό 70,6%... αποκηρύσσουν τη χρήση τους από τα παιδιά και δηλώνουν ότι δε θα πρέπει να αποκτούν κινητό πριν από τα 16 τους χρόνια.


Οι κίνδυνοι για τα παιδιά

- Τρία στα τέσσερα Ελληνόπουλα εκτίθενται συστηματικά σε παθητικό κάπνισμα, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι γονείς γνωρίζουν ότι το παιδί τους έχει κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα.

- Την τελευταία πενταετία που εφαρμόζεται και επίσημα η αντικαπνιστική πολιτική στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 6% το ποσοστό των καπνιστών.

- Μόλις σε ποσοστό 38% δεν καπνίζουν και οι δύο γονείς.

- Σχεδόν δύο στα τρία (ποσοστό 63,6%) παιδιά ηλικίας 12 ετών έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο.

- Οι γονείς που αγοράζουν στα παιδιά τους κινητό σε ποσοστό 70,6% δηλώνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκτούν τα παιδιά κινητό πριν από τα 16 τους χρόνια.

- Συχνότερα αγοράζουν κινητό στο παιδί τους οι γονείς υψηλού μορφωτικού επιπέδου, παρά όσο εκείνοι μέσου και χαμηλού μαζί.


Πηγή: Εφημερίδα Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 21/3/2008

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Νεαρός φοιτητής στο Αφγανιστάν καταδικάστηκε σε θάνατο διότι τόλμησε να διαβάσει άρθρο για τα δικαιώματα των γυναικών!



Ο Sayed Pervez Kambaksh, ένας 23χρονος φοιτητής δημοσιογραφίας στο Αφγανιστάν, καταδικάστηκε από ισλαμικό δικαστήριο σε θάνατο διότι τόλμησε να κατεβάσει από το διαδίκτυο ένα άρθρο για τα δικαιώματα των γυναικών! Το άρθρο, που προερχόταν από περσική ιστοσελίδα, υποστήριζε ότι οι φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι παρερμηνεύοντας τα λόγια του Μωάμεθ διατείνονται (ψευδώς) ότι το ίδιο το Κοράνι κατοχυρώνει την καταπίεση των γυναικών στις ισλαμικές κοινωνίες. Ο νεαρός φοιτητής μοίρασε το άρθρο σε συμφοιτητές και καθηγητές του με σκοπό, όπως ισχυρίστηκε, να προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση για το θέμα. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να συλληφθεί, να δικαστεί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς παρουσία συνηγόρου, και να καταδικαστεί σε θάνατο.

Η Βρετανική εφημερίδα The Independent ξεκίνησε από τις 31/1/2008 εκστρατεία για τη διάσωση του φοιτητή με βασικό αίτημα την αναστολή της εκτέλεσής του και την επανάληψη της δίκης του με δικαιότερους όρους.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την περίπτωση αυτή, διαβάστε το άρθρο της The Independent: http://www.independent.co.uk/news/world/asia/sentenced-to-death-afghan-who-dared-to-read-about-womens-rights-775972.html

Για να στηρίξετε με την ψήφο σας την εκστρατεία της εφημερίδας επισκεφθείτε τον ακόλουθο δικτυακό τόπο: http://www.independent.co.uk/news/world/asia/article775954.ece

Πηγή: Εφημερίδα The Independent

Διαγωνισμός φωτογραφίας: Πολιτισμοί στη γειτονιά μου


Αναδημοσίευση από το European Youth Portal

Καθώς η Ένωση αναπτύσσεται με τη διαφορετικότητα που τη διακρίνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκαλεί τους νέους να συλλάβουν με το βλέμμα τους την έννοια του διαπολιτισμικού διαλόγου και να τη μοιραστούν με όλο τον κόσμο, μέσα από αυτό το διαγωνισμό που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Ευρώπης, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικής προέλευσης. Πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσουν θέματα από τα πεδία της εκπαίδευσης, της θρησκείας, της μετανάστευσης, της επιστήμης, του πολιτισμού, των μειονοτήτων και της νεολαίας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη φαντασία και τη δημιουργικότητα, αφεθείτε ελεύθεροι να εξερευνήσετε την πιθανότητα επεξεργασίας, έκδοσης και σύνθεσης των φωτογραφιών σας. Οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε υλικά, μέσω των οποίων να παρακινηθούν άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες απ’ όλα τα μέρη της Ευρώπης, να σπάσουν τους φραγμούς της επικοινωνίας, ξεκινώντας έναν καρποφόρο διάλογο. Τέλος, μπορείτε να κερδίσετε υπέροχα βραβεία!

Η προθεσμία για την υποβολή των φωτογραφιών λήγει στις 30 Ιουνίου 2008.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε τον παρακάτω δικτυακό τόπο: http://www.street-cultures.eu

Πηγή: European Youth Portal

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Διαγωνισμός Φεστιβάλ Stranger



Αναδημοσίευση από το European Youth Portal

Ζεις στην Ευρώπη; Είσαι 15 έως 25 ετών; Δημιούργησε ένα βίντεο για το ποιος είσαι, πού βρίσκεσαι και τι σε ενδιαφέρει. Ένα βίντεο προσωπικό, δυναμικό, εύστοχο και πραγματικό που θα διαρκεί το λιγότερο 1 λεπτό και το περισσότερο 5 λεπτά ακριβώς. Ένα βίντεο που θα κάνει φασαρία ή θα είναι ήσυχο, προκλητικό, οικείο, που θα προκαλεί θλίψη ή ξεκαρδιστικά γέλια. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα εκφράζει τη φωνή σου και τη μοναδική σου άποψη σχετικά με κάτι που είναι σημαντικό για σένα. Οι δημιουργοί των πιο δημοφιλών βίντεο θα προσκληθούν στο φεστιβάλ τον Ιούλιο και μπορεί να κερδίσουν είτε ένα Βραβείο Stranger, είτε άλλα έπαθλα όπως ipods, φορητές βιντεοκάμερες και laptops. Επιλεγμένα βίντεο θα προβληθούν στην τηλεόραση και θα παρουσιαστούν σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη.

Η προθεσμία για την υποβολή των βίντεο λήγει την 1η Μαΐου 2008.

Λεπτομέρειες σχετικά με το διαγωνισμό, τις κατευθυντήριες γραμμές και τα βραβεία είναι διαθέσιμες στον παρακάτω δικτυακό τόπο: http://www.strangerfestival.com/node/78

Πηγή: European Youth Portal

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2008



Οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες υλοποιούνται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε ετήσια βάση, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και των ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ. Στόχος τους είναι "η προώθηση της αισθητικής αγωγής και η προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης".

Ειδικότερα, οι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες διενεργούνται πρώτα σε περιφερειακό επίπεδο και στη συνέχεια, οι μαθητές οι οποίοι διακρίνονται παρουσιάζουν το έργο τους σε συμμαθητές τους, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, στο πλαίσιο της Μαθητικής Εβδομάδας Καλλιτεχνικής Έκφρασης.

Φέτος, οι Περιφερειακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα από τις 11 έως τις 19 Μαρτίου 2008, ενώ η Μαθητική Εβδομάδα Καλλιτεχνικής Έκφρασης θα διεξαχθεί από τις 4 έως και τις 11 Μαΐου 2008 στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι τα καλλιτεχνικά πεδία στα οποία διαγωνίζονται οι μαθητές είναι το Θέατρο, η Μουσική, ο Χορός και η Ζωγραφική.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Ρίξε το Βάρος στο Παιδί



Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκίνησε πρόσφατα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την παιδική παχυσαρκία με τίτλο "Ρίξε το βάρος στο παιδί". Βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης καθώς πλέον η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα για τη χώρα μας, αφού η συχνότητά της φτάνει το 54% σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών και το 40% σε εφήβους 12-17 ετών!

Δίνεται η εντύπωση μιας συγκροτημένης προσπάθειας καθώς η εν λόγω εκστρατεία αποτελεί το προϊόν της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τέσσερις ακόμη κρατικούς φορείς (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, Υφυπουργείο Αθλητισμού, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή) και η οποία απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, η εκστρατεία περιλαμβάνει:

- Tην επίσκεψη και τη διανομή ενημερωτικών εντύπων σε επιλεγμένα σχολεία της χώρας από τους Ολυμπιονίκες και τους πρεσβευτές της εκστρατείας «Η Ζωή έχει Χρώμα».
- Tη διοργάνωση βιωματικής εκδήλωσης «Σπίτι της Υγιεινής Διατροφής» στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό του Συντάγματος με στόχο την ενημέρωση των παιδιών σ’ ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο.
- Τη διοργάνωση ενημερωτικών τηλεοπτικών εκπομπών σε συνεργασία με την ΕΡΤ για το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας.

Πηγή: Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Βιβλίο: Η Γενιά των 1000 Ευρώ


Διάβασα πρόσφατα στον τύπο ότι μέσα στις προσεχείς μέρες θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη το περίφημο βιβλίο των Αντόνιο Ινκορβάια και Αλεσάντρο Ριμάσα "Η γενιά των 1000 Ευρώ".

Το story του βιβλίου έχει ως εξής: Ο Κλάουντο, είκοσι επτά ετών, πτυχιούχος, εργάζεται στο Μιλάνο ως junior account στο τμήμα μάρκετινγκ μιας πολυεθνικής. Η δουλειά του τον ικανοποιεί, όμως η θέση του (με σύμβαση περιορισμένου χρόνου και 1.028 ευρώ το μήνα), του αφαιρεί οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα και δεν του παρέχει καμιά ασφάλεια. Για να μη μείνει στον άσσο, έχει γίνει ειδικός στη «δημιουργική οικονομία». Μοιράζεται ενοίκιο, ψώνια και άγχη με τρεις συνομηλίκους του: τη Ροσέλα, που αγωνίζεται ως μπέιμπι σίτερ ανάμεσα στην αποστολή ενός βιογραφικού και ενός ραντεβού για συνέντευξη, τον Αλέσιο, που έχει απαρνηθεί το όνειρο της δημοσιογραφίας για ένα μόνιμο πόστο στο ταχυδρομείο, και τον Ματέο, αιώνιο φοιτητή, που τα βγάζει πέρα με την υποστήριξη των γονιών του. Μες στο κεφάλι τους βουίζουν χωρίς σταματημό ιδέες, όνειρα, προοπτικές. Χωρίς να παραπονιούνται, ζουν καθημερινά έναν αγώνα ενάντια στο πορτοφόλι και το κατεστημένο, εξακολουθώντας να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Νομίζω ότι το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο αφορά όλους τους σημερινούς νέους οι οποίοι σπαταλούν χρόνια ολόκληρα από τη ζωή τους για προπτυχιακές σπουδές, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και γενικά για απόκτηση ολοένα και περισσότερων γνώσεων και δεξιοτήτων. Στο τέλος της ημέρας όμως, εάν δεν μείνουν άνεργοι, βρίσκουν εργασία στις νέες φάμπρικες της εποχής μας (βλέπε: υπερωριακή εργασία η οποία δεν αμοίβεται, προγράμματα stage χωρίς κοινωνική ασφάλιση, κτλ.) και έτσι γίνονται "η γενιά των 700 Ευρώ" (στην Ελλαδίτσα έχουμε μια διαφορά 300 Ευρώ στη φτώχεια από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία).

Να σημειωθεί ότι αυτό το βιβλίο γεννήθηκε στο διαδίκτυο και, χάρη στην προφορική φήμη που απέκτησε, ο αριθμός των καθημερινών επισκέψεων στην ιστοσελίδα του εκτινάχτηκε στα ύψη. "Απλά ξεσκεπάσαμε ένα καζάνι που ήδη έβραζε", περιορίστηκε να πει ένας από τους συγγραφείς.


Πηγή: Perizitito.gr

26-29 Μαρτίου: επιστημονικό συνέδριο για τη Νεολαία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο



Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) διοργανώνουν τετραήμερο επιστημονικό συνέδριο, από 26 έως 29 Μαρτίου 2008, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα) με τίτλο "Η Ελληνική Νεολαία στον 20ο αιώνα. Πολιτικές διαδρομές, κοινωνικές πρακτικές και πολιτιστικές εκφράσεις". Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στις 26 Μαρτίου, στις 6 μ.μ., με την εισηγητική ομιλία του Σπύρου Ασδραχά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν τρία μεγάλα στρογγυλά τραπέζια. Πιο συγκεκριμένα:

- 26 Μαρτίου (ώρα 8.15 μ.μ.): "Η νεολαία στον 20ο αιώνα. Ιστοριογραφικές καταγραφές και θεωρητικές προσεγγίσεις". Ομιλητές: Σπύρος Ασδραχάς, Γιάννης Γιαννουλόπουλος, Χριστίνα Κουλούρη, Σεραφείμ Σεφεριάδης, συντονιστής Αντώνης Λιάκος.
- 27 Μαρτίου (ώρα 7.15 μ.μ.): "Αμφισβήτηση και νεολαία. Ζητήματα θεωρίας και μεθόδου". Ομιλητές: Άγγελος Ελεφάντης, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, Άλκης Ρήγος, Θανάσης Σκρουμπέλος, συντονιστής Ηλίας Νικολακόπουλος.
- 29 Μαρτίου (ώρα 7.30 μ.μ.): "Νέες Γυναίκες και Πολιτική". Ομιλήτριες: Αγγέλικα Ψαρά, Μαρία Ηλιού, Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα, συντονίστρια Έφη Αβδελά.

Επιπλέον, στο εν λόγω συνέδριο θα συζητηθούν και άλλα θέματα όπως: "Μορφές πολιτικής στράτευσης: τα πρόσωπα και οι οργανώσεις, "Νεολαία και σύγχρονα κοινωνικά κινήματα", "Φοιτητικό κίνημα: διαδρομές και ιστοριογραφία", "Κοινωνία και Νεολαία", "Αθλητισμός: νεολαία και σώμα", "Ιστορίες της νεολαίας και λογοτεχνικές αναπαραστάσεις".

Τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση της ψηφιοποίησης των αρχειακών σειρών και των τεκμηρίων από τις συλλογές των ΑΣΚΙ για τη νεολαία από το 1940 έως το 1974, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Μετεμφυλιακές πραγματικότητες και οι δρόμοι της Αριστεράς (1950-1967)".

Πηγές:
- Ιστοσελίδα ΑΣΚΙ.
- Εφημερίδα "Η Καθημερινή".

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Διεθνής Διαγωνισμός Δοκιμίου για Νέους



Νέοι ηλικίας έως 25 ετών από όλο τον κόσμο καλούνται, από το The Goi Peace Foundation και την UNESCO, να καταθέσουν τις ιδέες τους στο θέμα: "Το σχέδιό μου για μια θετική αλλαγή στο περιβάλλον μου. Πώς μπορώ να προωθήσω τη βιώσιμη ανάπτυξη στην κοινότητά μου;" ("My project to create positive change in my environment. How can I foster sustainable development in my community?"). Οι εργασίες των νέων που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και αδημοσίευτες, να έχουν μέγεθος έως 800 λέξεις και να είναι γραμμένες και τυπωμένες στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά ή γερμανικά. Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν ως βραβείο χρηματικό έπαθλο καθώς και ένα ταξίδι στην Ιαπωνία!

Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να καταθέσουν τις εργασίες τους έως τις 30 Ιουνίου 2008.

Περισσότερες πληροφορίες για τον εν λόγω διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.goipeace.or.jp/english/activities/programs/0801_00.htm

Πηγή: European Youth Portal

Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Ανάπτυξη της Νεολαίας



Το Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Ανάπτυξη της Νεολαίας επικεντρώνεται φέτος στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης στην Αφρική. Νέοι, 16-18 ετών, από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να υποβάλλουν αφίσες ή παρουσιάσεις πολυμέσων με ένα από τα παρακάτω θέματα: νερό και ενέργεια, κλιματική αλλαγή και βιώσιμος τουρισμός. Όλα τα έργα πρέπει να αποτελούνται από δύο μέρη: ένα σύντομο μήνυμα και ένα καλλιτεχνικό έργο με τη μορφή φωτογραφίας, αφίσας ή παρουσίασης πολυμέσων. Όλα τα έργα που θα υποβληθούν πρέπει να συνδέονται με ένα σχολείο.

Η προθεσμία υποβολής των έργων λήγει στις 31 Μαρτίου 2008.

Μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το Βραβείο για την Ανάπτυξη της Νεολαίας (θέματα, κανόνες, βραβεία) στην ιστοσελίδα: http://www.dyp2007.org

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο σχολικός διαγωνισμός για το Βραβείο για την Ανάπτυξη της Νεολαίας οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://ec.europa.eu/development/index_en.cfm

Πηγή: European Youth Portal

Appetiser2: An introduction to international youth work




Η Βουλγαρική Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νεολαία σε Δράση» διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Μια εισαγωγή στις διεθνείς υπηρεσίες για νέους». Το σεμινάριο θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου 2008 στην Βουλγαρία (Hotel Balkan, Chiflik village) και απευθύνεται σε διαχειριστές προγραμμάτων, νέους ηγέτες και άλλους νέους, καθώς και σε εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας. Δήλωση συμμετοχής στο σεμινάριο μπορούν να απευθύνουν υποψήφιοι από τις παρακάτω χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία και Ελβετία. Να σημειωθεί ότι η γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου θα είναι τα αγγλικά.

Το σεμινάριο αποσκοπεί:

-Στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την ένταξη διεθνών προγραμμάτων που αφορούν νέους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νεολαία σε Δράση».
-Στην ανταλλαγή εμπειριών σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τοπικά προγράμματα που αφορούν νέους.
-Στην αναζήτηση ευκαιριών χρηματοδότησης προγραμμάτων για νέους από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση».
-Στην ανάλυση παραδειγμάτων ποιοτικών προγραμμάτων για νέους τα οποία υποστηρίχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση».
-Στο να υποδείξει στους συμμετέχοντες πώς μπορούν να ωφεληθούν από το διεθνές πλαίσιο σε δράσεις που αφορούν το τοπικό επίπεδο.


Κόστος συμμετοχής:

Η Βουλγαρική Εθνική Υπηρεσία θα καλύψει τα έξοδα διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων, ενώ τα έξοδα μετάβασης θα πληρωθούν από την αντίστοιχη Εθνική Υπηρεσία της χώρας προέλευσης του κάθε συμμετέχοντα. Χρειάζεται να υπογραμμιστεί στο σημείο αυτό, ότι στην περίπτωση των Ελλήνων υποψηφίων, η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία (και όχι η Βουλγαρική) θα είναι αυτή η οποία θα αποφασίσει για το ποιοι θα συμμετάσχουν τελικώς στο σεμινάριο.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στο σεμινάριο θα γίνονται δεκτές έως την 1η Μαϊου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω σεμινάριο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα:
http://www.salto-youth.net/Appetiser/

Πηγή: Οργανισμός SALTO

Appetiser1: An introduction to international youth work



Η Ολλανδική Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νεολαία σε Δράση» διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Μια εισαγωγή στις διεθνείς υπηρεσίες για νέους». Το σεμινάριο θα λάβει χώρα από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2008 στην Ολλανδία και απευθύνεται σε διαχειριστές προγραμμάτων, νέους ηγέτες και άλλους νέους, καθώς και σε εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας. Δήλωση συμμετοχής στο σεμινάριο μπορούν να απευθύνουν υποψήφιοι από τις παρακάτω χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιχτενστάιν, Τουρκία και Ελβετία. Να σημειωθεί ότι η γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου θα είναι τα αγγλικά.

Το σεμινάριο αποσκοπεί:

-Στην ανταλλαγή εμπειριών σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τοπικά προγράμματα που αφορούν νέους.
-Στην αναζήτηση ευκαιριών χρηματοδότησης προγραμμάτων για νέους από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση».
-Στην ανάλυση παραδειγμάτων ποιοτικών προγραμμάτων για νέους τα οποία υποστηρίχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση».
-Στο να υποδείξει στους συμμετέχοντες πώς μπορούν να ωφεληθούν από το διεθνές πλαίσιο σε δράσεις που αφορούν το τοπικό επίπεδο.

Κόστος συμμετοχής:

Η Ολλανδική Εθνική Υπηρεσία θα καλύψει τα έξοδα διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων, ενώ τα έξοδα μετάβασης θα πληρωθούν από την αντίστοιχη Εθνική Υπηρεσία της χώρας προέλευσης του κάθε συμμετέχοντα. Χρειάζεται να υπογραμμιστεί στο σημείο αυτό, ότι στην περίπτωση των Ελλήνων υποψηφίων, η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία (και όχι η Ολλανδική) θα αποφασίσει για το ποιοι θα συμμετάσχουν τελικώς στο σεμινάριο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω σεμινάριο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα:
http://www.salto-youth.net/Appetiser/

Πηγή: Οργανισμός SALTO

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας ενθαρρύνει τους νέους άνδρες να συνεισφέρουν στην επίτευξη της ισότητας μεταξύ των φύλων


YFJ encourages young men to commit themselves to gender equality

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία τονίζει τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι άνδρες στην επίτευξη της ισότητας μεταξύ των φύλων, προωθώντας με τη στάση και τη δράση τους κοινωνική δικαιοσύνη για τις γυναίκες μέσω αλλαγών στο νομικό, πολιτικό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, στο κείμενο πολιτικής του που τιτλοφορείται “Achieving equality between women and men” παροτρύνει όλους τους νέους άνδρες να συμμετάσχουν μαζί με τις νέες γυναίκες στα διάφορα κινήματα της κοινωνίας πολιτών προκειμένου να προαγάγουν την έμφυλη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας αναμένει από τους νέους άνδρες, και γενικά από τους άνδρες όλων των ηλικιών, να αναλάβουν ευθύνες που αφορούν τη φροντίδα των παιδιών και την οικιακή εργασία, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά την επαγγελματική πρόοδο των γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό, το Φόρουμ ζητά από τους πολιτικούς την εξασφάλιση της γονικής άδειας και για τους δυο γονείς σε ισότιμη βάση, αλλά και την επέκταση των υποστηρικτικών δομών παιδικής φροντίδας.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, Bettina Schwarzmayr, δήλωσε ότι "Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας καλεί τους νέους άνδρες, και γενικά τους άνδρες, να παίξουν ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση των στερεοτύπων που σχετίζονται με το φύλο". Και συμπλήρωσε ότι, "οι νέοι άνδρες και οι νέες γυναίκες χρειάζεται να αμφισβητήσουν μαζί τις διάφορες αντιλήψεις που βρίσκονται πίσω από τις παραδοσιακές κοινωνικές σχέσεις που αφορούν το φύλο και έτσι να συνεισφέρουν στην ενεργό προώθηση πολιτικών και συμπεριφορών οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους".

Πηγή: European Youth Forum

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Καθαρότητα υπεράνω όλων



Προχθές παρακολούθησα μια καταπληκτική ταινία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την οποία δεν πρέπει να χάσετε! Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ "Καθαρότητα υπεράνω όλων" (Purity Beats Everything) του Γιόν Μπανγκ Κάρλσεν, ένα σχόλιο για το Ολοκαύτωμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα, μια ενοχλητική υπενθύμιση των σκοτεινών συστατικών της ανθρώπινης φύσης, μια παρότρυνση για συνειδητοποίηση της συλλογικής μας ευθύνης στο παρελθόν και το μέλλον...

Τελικά, όσο και να κατηγορείται το Φεστιβάλ για μετριότητα και επαρχιωτισμό, εαν κανείς ενδιαφέρεται και ψάξει μπορεί να ανακαλύψει αληθινά κινηματογραφικά "διαμάντια".

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε μια σύντομη περιγραφή της ταινίας σύμφωνα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ.


«Ένα μικρό ψέμα ίσως να μη γίνει καθόλου πιστευτό, αλλά ένα μεγάλο ψέμα, αν επαναληφθεί με την αρμόζουσα ένταση και συχνότητα, σταδιακά θα ριζώσει βαθιά στο μυαλό των αδαών μαζών». Τα προφητικά λόγια του Γιόζεφ Γκέμπελς αντηχούν δυνατά τη σημερινή εποχή. Η ταινία μιλάει για ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα σε μια βουκολική σιωπή, σε μια ειδυλλιακή χώρα που γειτονεύει με τη Γερμανία. Μια άβολη σιωπή που αποκαλύπτεται ως μια απουσία αλήθειας σχετικά με την ανάμειξη του σκανδιναβικού πολιτισμού στο ακατανόητο κακό που πηγάζει από την προσπάθεια «κάθαρσης» άλλων πολιτισμών. Ακολουθώντας την ιστορία δύο επιζώντων του Άουσβιτς, οδηγούμαστε σ’ ένα τρομερό παρελθόν που μας φέρνει κατευθείαν στο μέλλον.


Σκηνοθεσία: Γιόν Μπανγκ Κάρλσεν
Σενάριο: Jon Bang Carlsen
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jon Bang Carlsen
Μοντάζ: Andri Steinn Gudmundsson
Ήχος: Peter Schultz
Μουσική: Nikolay Rimsky-Korsakov
Παραγωγός: Marianne Christensen, Jon Bang Carlsen
Παραγωγή: C&C Productions ApS, Denmark
Συμπαραγωγή: Danish Film Institute (Denmark), Nordic Film & TV
Αφήγηση: Jon Bang Carlsen
Τύπος: Digital Beta Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Δανία
Διάρκεια: 51
Έτος Παραγωγής: 2007


Η ταινία θα προβληθεί και πάλι την Κυριακή 16 Μαρτίου 2008 και ώρα 20:00 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.

Πηγή: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την μη τυπική μάθηση: Non-formal education goes world wide



Η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση" της Εσθονίας διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τις δυνατότητες χρήσης της μη τυπικής μάθησης σε δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στο Ταλίν της Εσθονίας στις 30και 31 Μαϊου 2008 και απευθύνεται σε διαχειριστές προγραμμάτων, νέους ηγέτες, εργαζόμενους στον τομέα της Νεολαίας οι οποίοι προέρχονται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Νεολαία σε Δράση" και από τις γειτονικές χώρες-εταίρους της Εσθονίας. Να σημειωθεί ότι η γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου είναι τα αγγλικά.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες:

- Θα έρθουν σε επαφή με διαφορετικές πρωτοβουλίες και προγράμματα μη τυπικής μάθησης στο διαδίκτυο.
- Θα συζητήσουν τη δυνατότητα αναγνώρισης και πιστοποίησης τέτοιων προγραμμάτων.
- Θα προσδιορίσουν τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις στρατηγικές για συνεργασίες τέτοιου τύπου στο μέλλον.


Κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο:

Η Εσθονική Εθνική Υπηρεσία θα καλύψει τα έξοδα διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων στο σεμινάριο, ενώ σε ότι αφορά τα έξοδα μετάβασης θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία για να εξετάσετε την πιθανότητα κάλυψής τους από αυτήν.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην Εσθονική Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση" έως τις 26 Μαρτίου 2008:

Foundation Archimedes - Estonian National Agency for the YOUTH Programme
Marit Kannelmäe
Koidula 13 A, 5th floor EEO 10125 Tallinn
Phone: +3726979222
Fax: +3726979226
E-mail: marit@noored.ee

Για περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω σεμινάριο, επικοινωνήστε με την ηλεκτρονική διεύθυνση: kristiina@noored.ee.

Πηγή: Οργανισμός SALTO

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Νεαροί Ήρωες



Το 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει φέτος μια ξεχωριστή ζώνη εκπαιδευτικών προβολών, με τίτλο Νεαροί Ήρωες. Τα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνονται σε αυτήν, θα παιχτούν στο Φεστιβάλ σε ειδικές προβολές για τα σχολεία, αλλά και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Η είσοδος στις προβολές θα είναι ελεύθερη.

Πρόκειται για 15 μικρού μήκους ταινίες τεκμηρίωσης, που έχουν γυριστεί ειδικά για παιδιά και εφήβους. Οι ταινίες προέρχονται από τη Γαλλία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εστιάζουν σε θέματα της καθημερινής και προσωπικής ζωής, όπως τη φιλία, την αγάπη και την οικογένεια.

Όπως υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, "η ζώνη εκπαιδευτικών προβολών του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα φιλοδοξεί να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για το ντοκιμαντέρ και να τους εξοικειώσει με το συγκεκριμένο αφηγηματικό είδος και έρχεται ως συνέχεια του ιδιαίτερα επιτυχημένου πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «MiniDOC: ένα κινηματογραφικό πορτρέτο», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Νομαρχίας Χαλκιδικής".

Οι 15 ταινίες της εκπαιδευτικής ζώνης Νεαροί Ήρωες θα προβληθούν στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι), την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Μαρτίου, 09:00-11:00 και 11:00-13:00.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του συνόλου των εκπαιδευτικών προβολών του φεστιβάλ.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Α’ – Δ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑΡ Γαλλία, 2000,4’,30’’
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ Γαλλία, 2003,15’
Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ Δανία, 2004,30’
ΟΥAOΥ! ΒΑΝΕΣΣΑ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ Γερμανία, 2004,15’

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Ε’ – ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑΡ Γαλλία, 2000, 4’,30’’
ΑΫΛΑ: ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ Ολλανδία, 2005, 15’
Ο ΣΑΜΟΥΗΛ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ Ολλανδία, 2005, 15’
Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ – ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ολλανδία, 2003, 15’
ΟΥΑΟΥ! Ο ΑΝΤΡΙΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΕΙ Γερμανία, 2003, 15’

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΝΑΡ Γαλλία, 2000, 4’,30’’
TOM W. Πολωνία, 2004, 28’
Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ – ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ολλανδία, 2003, 15’
Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ – ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ολλανδία, 2003, 15’
KΡΥΜΜΕΝΟΣ Σουηδία, 2002, 6’

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΕΖΙΛ Δανία, 2005, 35’
TOM W. Πολωνία, 2004, 28’
ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΜΕΝΟΣ Ολλανδία, 2003, 15’
KΡΥΜΜΕΝΟΣ Σουηδία, 2002, 6’
ΑΓΟΡΙΑ Ολλανδία, 2005, 30’
ΚΟΡΙΤΣΙΑ Ολλανδία, 2003, 20’
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Εσθονία, 2004, 48’


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και ειδικότερα τη σύνδεση: http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=3&page=699&EventCategoryID=18

Πηγή: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Παρέμβαση του Συνήγορου του Παιδιού για τη συμμετοχή παιδιών σε ψυχαγωγικές εκπομπές & "διαγωνισμούς ταλέντων"


Ο Συνήγορος του Παιδιού παρενέβη πρόσφατα δημόσια ζητώντας την προστασία των ανηλίκων που συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές εκπομπές και διαγωνισμούς ταλέντων, από κινδύνους σε βάρος της ψυχοκοινωνικής τους υγείας, αλλά και των ανήλικων θεατών από τέτοιου είδους τηλεοπτικά προγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνήγορος του Παιδιού απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Επικρατείας κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο (την οποία κοινοποίησε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το ΕΣΡ και τους εκπροσώπους των κομμάτων), με την οποία εφιστά την προσοχή της Πολιτείας ως προς την προστασία της παιδικής ηλικίας με τη λήψη σχετικών μέτρων και τη διαμόρφωση ενός ειδικού νόμου για την προστασία των παιδιών που συμμετέχουν στις εκπομπές αυτές αλλά και αυτών που τις βλέπουν.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Παιδιού επισημαίνει στην επιστολή του ότι "τα μικρά παιδιά που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα (που τα βλέπουν κυρίως μεγάλοι και έχουν στόχο το κέρδος και την τηλεθέαση) αντιγράφουν συμπεριφορές μεγάλων που δεν ταιριάζουν στην ηλικία τους, κάνουν πρόβες, κρίνονται και βαθμολογούνται, δίνουν συνεντεύξεις κ.λπ., κάτι που μπορεί να τα αγχώσει, να τα κουράσει ψυχικά και σωματικά, να προκαλέσει αφορμή για κοροϊδία από φίλους και γνωστούς".

Εάν επιθυμείτε να διαβάσετε το σύνολο της επιστολής αυτής, επισκεφθείτε την ακόλουθη σύνδεση: http://www.synigoros.gr/pdfs/21_02_Deltio_Paidi.pdf

Πηγή: Συνήγορος του Παιδιού

Το 23% των παιδιών στην Ελλάδα ζουν στα όρια της φτώχειας


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έκθεσης για την Κοινωνική Προστασία και την Κοινωνική Ενσωμάτωση που υιοθέτησε πρόσφατα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 23% των παιδιών ηλικίας μέχρι 17 ετών στην Ελλάδα (19% στην Ευρωπαϊκή Ένωση) βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, ενώ μετά την καταβολή των κοινωνικών δαπανών το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 17% στην Ελλάδα και στο 13% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπολογίζεται ότι από τα 78 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες που είναι στα όρια της φτώχειας, τα 19 εκατομμύρια είναι παιδιά. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η φτώχεια των παιδιών οφείλεται στο γεγονός ότι ζουν σε νοικοκυριά ανέργων χωρίς επαρκή εισοδηματική ενίσχυση ή στο γεγονός ότι οι αμοιβές που λαμβάνουν οι γονείς τους για την εργασία τους δεν επαρκούν για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Πηγή: Flash.gr-25/2/2008

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Συνάντηση Εργασίας: Recognising Recognition – Let’s Youth…PASS IT ON!



Ο Οργανισμός SALTO Training and Cooperation RC και η Ρουμανική Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση" διοργανώνουν συνάντηση εργασίας με θέμα τις προοπτικές αναγνώρισης της μη τυπικής μάθησης στο πλαίσιο του Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση". Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στη Ρουμανία (σε θέρετρο που βρίσκεται δύο ώρες έξω από το Βουκουρέστι), από τις 13 έως τις 19 Ιουνίου 2008 και απευθύνεται σε διαχειριστές προγραμμάτων, νέους ηγέτες και εργαζόμενους στον τομέα της Νεολαίας που προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), της Eυρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), την Τουρκία ή από γειτονικές χώρες-εταίρους. Να σημειωθεί ότι η γλώσσα εργασίας της συνάντησης είναι τα αγγλικά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας θα συζητηθούν οι δυνατότητες αναγνώρισης της μη τυπικής μάθησης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση", μέσω της αξιοποίησης του εργαλείου Youthpass.

Στο κείμενο που ακολουθεί, στην αγγλική γλώσσα, μπορείτε να δείτε ορισμένες από τις θεματικές της συνάντησης εργασίας.

Recognising Recognition – Let’s Youth…PASS IT ON!
13-19 June 2008
Romania

Draft programme

Introduction
Context of the training course
Sharing reflection on past NFL experience
Learning objectives
Key Competences
Why using and what is non-formal learning?
Broaden Youthpass context
Identifying oneself as a learning provider
Identifying as life long learner
Individual concepts of using non-formal learning
Sharing understanding of non-formal learning
The value of non-formal learning in society/recognition
The value of Youthpass
Youthpass in Youth in action
Exchange Youthpass experience
Introduce Youthpass idea
Try technical tool
Experiencing non formal learning
Learning styles
Self-assessment + feedback
Learning to learn
The value of self assessment
Bridging Key Competences
Describing own learning outcomes
Youthpass in practice


Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη συνάντηση εργασίας θα πρέπει να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής τους το αργότερο έως τις 21 Απριλίου 2008.

Κόστος συμμετοχής:

Τα έξοδα διαμονής, διατροφής και εσωτερικής μετακίνησης θα καλυφθούν από τη Ρουμανική Εθνική Υπηρεσία. Τα έξοδα μετάβασης στη Ρουμανία θα καλυφθούν από τις Εθνικές Υπηρεσίες προέλευσης των συμμετεχόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Ρουμανική Εθνική Υπηρεσία:

Romanian National Agency (ANPCDEFP)
Cornel Stinga
Str. Calea Serban, no. 133, 3rd floor, 040205, Bucharest
Phone: +4/021/201.07.15
Fax: +4/021/312.16.82
E-mail: cornel.stinga@anpcdefp.ro
http://www.anpcdefp.ro

Πηγές: Ιστοσελίδες του Οργανισμού SALTO Training and Cooperation RC και της Ρουμανικής Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση"

Εκπαιδευτικό σεμινάριο: Education and Civilization - Influence on EVS



Ο Οργανισμός SALTO EuroMed RC και η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση" της Μάλτας, διοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τις σχέσεις μεταξύ Εκπαίδευσης και Πολιτισμού και κατά πόσον αυτές συνιστούν κινητήριο δύναμη η εμπόδιο στην ποιοτική ανάπτυξη της Ευρω-Μεσογειακής Εθελοντικής Υπηρεσίας (EVS).

Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στη Μάλτα, από τις 3 έως τις 11 Μαϊου 2008 και απευθύνεται σε διαχειριστές προγραμμάτων, νέους ηγέτες και εργαζόμενους στον τομέα της Νεολαίας, οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), της Eυρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), την Τουρκία ή από χώρες-εταίρους της Μεσογείου. Οι γλώσσες του σεμιναρίου θα είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του σεμιναρίου είναι:

- Η γνωριμία των συμμετεχόντων με τον πολιτισμό των χωρών της Ευρω-Μεσογειακής συνεργασίας και η συνειδητοποίηση της επίδρασης που ασκεί ο ένας πολιτισμός πάνω στον άλλο.
- Η διενέργεια συζήτησης σχετικά με τον τρόπο που ο πολιτισμός επιδρά πάνω στα εκπαιδευτικά συστήματα και στις εκπαιδευτικές συμπεριφορές και στις δύο πλευρές της Μεσογείου.
- Η σύγκριση των διαφορετικών εκαπιδευτικών συστημάτων και η ανάλυση των ομοιοτήτων και των διαφορών τους.
- Η ανταλλαγή εννοιών/όρων σχετικά με τις εθελοντικές υπηρεσίες.
- Η απόκτηση δεξιοτήτων που θα διασφαλίσουν την ποιοτική διαχείριση των δράσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Euro-Med YOUTH.
- Η δημιουργία ενός τεχνικού και εκπαιδευτικού εγχειριδίου για την υλοποίηση της Ευρω-Μεσογειακής Εθελοντικής Υπηρεσίας.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εν λόγω σεμινάριο από την Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων "Νεολαία σε Δράση" και Euro-Med YOUTH, μέχρι τις 4 Απριλίου 2008.

Τα έξοδα διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από την Εθνική Υπηρεσία της Μάλτας, όμως θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία για να βεβαιωθείτε εαν μπορούν να σας καλύψουν τα έξοδα μετάβασης (Αχαρνών 417-Αθήνα-Τ.Κ. 11143, Τηλ. 210 2531349/2532259, E-mail: layia@neagenia.gr).

Μπορείτε να μεταφορτώσετε την σχετική αίτηση συμμετοχής από την σύνδεση: http://www.youthmalta.org/member_files/File496.doc

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο: http://www.youthmalta.org/member_files/File494.doc

Πηγές: Ιστοσελίδες SALTO και Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση" της Μάλτας.

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Εκπαιδευτικό σεμινάριο: Training on Support Measures for Inclusive Short Term Volunteering Projects



Ο οργανισμός Youth Action for Peace διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με την προετοιμασία και υλοποίηση βραχυχρόνιων εθελοντικών προγραμμάτων που έχουν ως στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες. Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στην Βουδαπέστη, από τις 5 έως τις 9 Μαϊου 2008 και απευθύνεται σε εκπαιδευτές, νέους ηγέτες και εργαζόμενους στον τομέα της Νεολαίας, οι οποίοι προέρχονται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Νεολαία σε Δράση" (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισλανδία). Η γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου είναι τα αγγλικά.

Δηλώσεις συμμετοχής στο εν λόγω σεμινάριο θα γίνονται δεκτές έως τις 24 Μαρτίου. Μπορείτε να μεταφορτώσετε τη σχετική αίτηση συμμετοχής από την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.yap.org/docs/101trainingapplicationform.doc

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο και τους όρους συμμετοχής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.yap.org/docs/101callforparticipants.pdf ή επικοινωνήστε απευθείας με τον οργανισμό: Youth Action for Peace, Thomas Pallanch, Avenue du Parc Royal 3, 1020 Brussels, Phone: 003224789410, Fax: 003224789432, E-mail: info@yap.org

Πηγές: Ιστοσελίδες SALTO και Youth Action for Peace

O πρίγκηπας Harry πήρε το όπλο του...



Ο 23χρονος πρίγκηπας Harry, εδώ και δέκα εβδομάδες υπηρετούσε κανονικότατα τη θητεία του στον Βρετανικό στρατό στο μέτωπο του Αφγανιστάν και όχι κάπου γύρω από το Buckingham Palace όπως θα περίμενε κανείς...

Όταν τον ρώτησαν πως νιώθει που βρίσκεται εκεί, εκείνος είπε ψυχρά: "Γενικώς, η Αγγλία δεν μου αρέσει και τόσο πολύ. Και όπως καταλαβαίνετε, είναι ωραίο να είσαι μακρυά από τον τύπο και τα περιοδικά, και γενικώς μακρυά από όλα αυτά τα σκατά που γράφουν".

Πηγή: Εφημερίδα The Guardian

Εκλογές για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων: Τελευταία ευκαιρία για εγγραφή στα Μητρώα Νέων


Σε προηγούμενο άρθρο μας (30/1/08) είχαμε σχολιάσει την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς σχετικά με τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη των Τοπικών Συμβουλίων Νέων (ΤΟ.ΣΥΝ.). Τότε, είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας για το κατά πόσο οι νέοι θα στηρίξουν τον νέο θεσμό μιας και δεν είχαν την απαραίτητη πληροφόρηση για αυτόν.

Με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι εδώ και δύο ημέρες η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ανέλαβε πρωτοβουλία ενημέρωσης της νεολαίας για τα ΤΟ.ΣΥΝ. (διαφημιστικά έντυπα, αφίσες σε σταθμούς του Μετρό, ραδιοφωνικά & τηλεοπτικά σποτ, λειτουργία ιστοσελίδας αφιερωμένης στα ΤΟΣΥΝ, κτλ.). Βεβαίως, η εκστρατεία θα είχε μεγαλύτερη απήχηση εάν ξεκινούσε νωρίτερα, διότι τώρα η Γραμματεία έχει στη διάθεσή της μόνο 5 ημέρες για να παροτρύνει τους νέους να εγγραφούν στα Μητρώα Νέων των οικείων Δήμων και Κοινοτήτων προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές...

Κλείνοντας, να θυμήσουμε τα εξής:

- Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν οι νέοι ηλικίας από 15 έως 28 ετών.
- Η καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή στα Μητρώα Νέων είναι η 7η Μαρτίου.
- Οι εκλογές για την ανάδειξη των Τοπικών Συμβουλίων Νέων θα διεξαχθούν στις 22, 23, 29 ή 30 Μαρτίου (κάθε Δήμος ή Κοινότητα επιλέγει μια από τις παραπάνω ημερομηνίες για τη διαξαγωγή των εκλογών).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Τοπικά Συμβούλια Νέων και τις επικείμενες εκλογές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
www.tosyn.gr

Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Διεξαγωγή του 12ου Πανελλήνιου Κοινοβούλιου Νέων από τη SAFIA




Η μη κυβερνητική οργάνωση νέων SAFIA ανακοίνωσε πρόσφατα τη διοργάνωση του 12ου Πανελληνίου Κοινοβουλίου Νέων με τίτλο "Διαμορφώνοντας το Σκηνικό της Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πραγματικότητας. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο;"

Το Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων αποτελεί ετήσιο θεσμό πανελλαδικής εμβέλειας στον οποίο συμμετέχουν φοιτητές από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας το οποίο συνδυάζει την έρευνα, την ομαδική συνεργασία, το διάλογο, τις παρουσιάσεις και την προσομοίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Το 12 Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου 2008 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και στο Γαλλικό Ινστιτούτο και διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβενίας, της Πρεσβείας της Πορτογαλίας και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.

Κατά την τελετή έναρξης του 12ου Πανελλήνιου Κοινοβούλιου Νέων στις 20 Μαρτίου 2008 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, θα λάβει χώρα Διεθνή Στρογγυλή Τράπεζα (ανοιχτή για το κοινό) με θέμα: «Αναζητώντας τον Πολιτικό Πολιτισμό της Ευρώπης», στην οποία θα συμμετάσχουν ευρωβουλευτές, καθηγητές Πανεπιστημίων καθώς και εκπρόσωποι από γειτονικές χώρες.

Θα δοθεί Πιστοποιητικό Συμμετοχής.

Aιτήσεις Συμμετοχής:

Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου στα γραφεία της SAFIA (ΑΙΟΛΟΥ 42-44, 3ος όρ. Αθήνα) μεταξύ 11:00 – 17:00.
Για περισσότερες πληροφορίες: safiagr2000@yahoo.gr , τηλ. 210-3255421


Πηγή: Ιστοσελίδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης SAFIA